FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Reflektory TYC czy DEPO?
Autor Wiadomość
mario91 
Nałogowiec

Wysłany: 06-09-2018, 03:47   Reflektory TYC czy DEPO?
   Bolid: SC 1.1 MPI, Stilo 1.9 JTD

Mam oryginalne reflektory z 2004, które z powodu obowiązku jazdy na światłach przez całą dobę od 2007 dostały porządnie w dupę i musza mieć już masakrycznie wypalone odbłyśniki.

Przepatrzyłem pobieżnie Allegro i widzę że do kupienia za około 150zł jest zestaw reflektorów firmy TYC lub DEPO. Jest to cena jeszcze do przełknięcia, pytanie tylko którego producenta polecacie?

Co do moich obecnych lamp, to patrząc z zewnątrz szkło niby wydaje się idealnie przezroczyste, widać bez problemu wnętrzności lampy. Ale nawet mimo zrobienia świateł na przekaźnikach, kablach 2.5mm i wsadzeniu żarówek Tungsram +120% (niby markowe i ludzie bardzo chwalą) i ustawieniu świateł na stacji diagnostycznej, jest po prostu kiepsko. O ile na drogowych jeszcze jako tako to wygląda, to na mijania przed autem jest po prostu szarawo. Coś tam świeci, ale przy takich warunkach, gdzie na każdej żarówce mam 13.7-13.8V w czasie jazdy i dodatkowo wsadzone są żarówki o zwiększonej jasności, to jest mega lipa. Część odbłyśnika odpowiedzialna za światło mijania musi być już masakrycznie wypalona i stąd taki efekt. Na drogowych rzadziej się jeździło, więc one jeszcze jakoś świecą, bo ich fragment lustra nie dostał aż tak po tyłku. Tak to sobie tłumaczę.

roach 
spamer team

Wysłany: 06-09-2018, 09:14   
   Bolid: Seicento

mi się udało dostać używki ale oryginalne....moje były od nowości i świeciły na żółto w porównaniu do tych "nowych " co do TYC czy DEPO to zdania są rożne był kiedyś temat na AK i każdy promował jedne lub drugie
depo czy tyc

mario91 
Nałogowiec

Wysłany: 06-09-2018, 14:33   

Dzięki za odp. Właśnie widziałem na alledrogo używki, które wyglądają prawie jak nówki, ale myślę sobie że cholera wie czy ktoś po prostu nie wyczyścił tyłu i sprzedaje jako prawie nówki... Teoretycznie moje też wyglądają jak nówki, starczyłoby wypucować tył na glanc i można by sprzedać jako prawie nowe, trzeba by dopiero rozebrać lampę żeby zobaczyć w jakim stanie są odbłyśniki.

Moje świecą trochę żółtawo (poprawiło się nieco po wsadzeniu przekaźników i grubszych kabli) i ogólnie po prostu słabo. Szczerze mówiąc, to dopiero jak włączę drogowe przyciągając wajchę do siebie (tak jak przy mruganiu - wtedy mijania nie gasną), to przed autem robi się akceptowalnie jasno. Ale nie można tak jeździć, bo palą się wtedy oba włókna w żarówce, a w H4 może się świecić tylko jedno jednocześnie (poza krótkotrwałym mruganiem).

Mógłbym jeszcze wsadzić tam żarówki H4 90/100W i dojechać na nich te reflektory, bo one i tak już są szrotem. Odbłyśniki są tak wypalone, że nie sądzę bym kogokolwiek oślepiał. Instalację mam na kablach 2.5mm i puszczoną prosto z aku, więc na pewno to wytrzyma. Śmiem twierdzić, że w nowych reflektorach porządne żarówki H4 będą rzucać więcej światła na drogę, niż w moich wypalonych żarówki o podniesionej mocy. Boję się tylko że w przypadku jakiejś stłuczki czy wypadku, jak wyjdzie że używałem takich żarówek, bo będę miał przerąbane. Stąd myślę jednak o nowych reflektorach.

Dodatkowo zainstalowałem sobie światła dzienne, więc nowe reflektory nie tak szybko się zużyją, bo już nie muszę jeździć na mijania w dzień ;) Swoją drogą kupiłem te światła za całe 6,90zł na alledrogo, miały być na sprawdzenie, a gdyby słabo świeciły to miałem z nich zrobić oświetlenie bagażnika :) Ale że okazały się świecić naprawdę porządnie, to poszły na auto. Miałem już kontrolę policyjną, niedawno zaliczyłem przegląd, nikt się nie przyczepił, więc to nie tylko moja subiektywna opinia. Uszczelniłem sobie je silikonem, bo chińczyk nie dał ani grama, więc pewnie posłużą długo. Są proste jak konstrukcja cepa, tylko diody i rezystory, żadnych przetwornic i innych cudów, więc nie ma opcji żeby siały zakłócenia w instalację, zakłócały radio czy cuś. Jakby przepaliła się jakaś dioda, to minuta z lutownicą i naprawione. Zrobię o nich kiedyś odrębny wątek, bo myślę że naprawdę warto. https://www.youtube.com/watch?v=E_tyB_ltyY8 tutaj koleś montował je do Astry i strasznie zachwalał, kupiłem dokładnie te same. Pozdrawiam.

Linduś 
Włóczykij
wróg publiczny nr 1

Wysłany: 06-09-2018, 18:11   
   Bolid: Punto Grande 1,4 8v / 126p 650

IMO Dep czy TYC to jeden ust ;P
Niezabliźniona rana, zielony młody liść…

mario91 
Nałogowiec

Wysłany: 09-09-2018, 04:02   

Cena praktycznie ta sama, to chyba pozostaje mi rzut monetą :D

proshotter 
Nałogowiec

Wysłany: 09-09-2018, 10:25   
   Bolid: seicento 1.4 16v StartJet

Mam Depo i dają radę ;)

Odpowiedz do tematu