FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
samochód ucieka na bok
Autor Wiadomość
dawid_06 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 29-04-2011, 23:10   samochód ucieka na bok
   Bolid: Seicento 0.9 Brush

po wymianie amortyzatorów, ustawieniu zbieżności (przód) samochód uciekał na prawo po zamianie kół, prawe na lewe i odwrotnie ucieka na prawo. jak sobie poradzic z tym problemem?

domend 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 29-04-2011, 23:33   
   Bolid: Seicento 1.1 SPI

patrzyles czy powietrza w kolach masz tyle samo ?

macher 
Moderator

Wysłany: 30-04-2011, 11:09   
   Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100

Amortyzatory lepszej firmy czy tzw "no name"? Wymieniałem u siebie i miałem do wyboru właśnie chińczyki i droższe. Kupiłem monroe i po wymianie byłem u ustawieniu zbieżności. Okazało się że w seicento jak lepsze amory to maja otwory montażowe tak wykonane że ustawione było ok samo z siebie. Jak miałeś regulowaną zbieżność to w zakładzie zapewne więc podjedź tam samo z reklamacją bo powinno być ok. A amory wymieniałeś też w zakładzie mechanicznym? Jak tak to nie zapomnij podbić gwarancji jeśli komplet dwóch wymieniałeś. Ja niestety samodzielnie (bez gwarancji) ale w kieszeni prawie 2 stówki za to ;) >Co do ściągania w jedną stronę popatrz czy nie blokuje któraś z tarcz hamulcowych czy nie cieplejsza od drugiej. Może klocki trą o tarcze i ściąga.Tak samo może ręczny blokować jedno z tylnych kół i przez to ucieka w jedną stronę.

dawid_06 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 30-04-2011, 12:26   

amortyzatory nie z tych "no name" wymiana w serwisie, tylko ze obecnie znajduje sie 300 km od niego, a nowe ustawienie kosztuje 70 zł,, na jednej ze stacji kazali mi zamienic koła tył z przodem, zobacze jak nie ustąpi to znaczy ze trzeba ustawic ta zbieżność. Lecz twierzdzą ze nie ma sensu ustawiac bo same powinny sie ustawic. grzeją mi, od wymiany grzeją mi sie strasznie tez przednie felgi.

macher 
Moderator

Wysłany: 30-04-2011, 19:24   
   Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100

Więc to kwestia hamulców chyba ze ściąga. Coś blokuje klocki w przodzie . Możliwe że jak wymieniali amortyzatory zagięli przewód elastyczny ale to mało prawdopodobne. A nie popiskują hamulce? Miałem też tak kiedyś jak kończyły się klocki i po wymianie piszczały na zakręcie i się grzały. Winą był rant na tarczy hamulcowej który objechałem szlifierką . Jaki pedał hamulca? Twardy czy miękki?

dawid_06 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 30-04-2011, 20:43   

Przyczyną jest prawdopodobnie siłowniczek o ile cos takiego tam jest, po rozebraniu klocki nie odbijają, gdy sie chamuje, gdy stuknie sie gumowym młotkiem w klocki (dolną część) odbija i kręci sie lekko.

Odpowiedz do tematu