FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Linduś
05-12-2020, 16:00
seicento 1.1 2003r głupie zachowanie
Autor Wiadomość
siecento2003 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 05-12-2020, 12:15   seicento 1.1 2003r głupie zachowanie
   Bolid: seicento

Cześć forumowicze ,

pisze tego posta bo jestem bezsilny, mam fiata seicento z 2003 r z silnikiem 1.1 mpi

w pewnym czasie w fiacie przestało działać radio , głupiały kierunki , nie świeci się oświetlenie wnętrza oraz restartują się zegary przebiegu dziennego jak i zegarek

W zeszłym tygodniu auto ogłupiało , licznik kilometrów który powinien zawsze nabijać kilometry aktualnie nabija je lecz po wyłączeniu zapłonu licznik zeruje się do stanu z przed jazdy.

Jeżeli chodzi o migający kierunek ze stopem , to prosty temat brak masy na lampie w miarę szybko udało się ustalić usterkę i to naprawić.

Lecz aktualnie mam problem z lokalizacja usterki kilometrów i zegara , wszystkie bezpieczniki są dobre nie chce tego samochodu rozbierać bo zrobię z niego 2. Na tą chwile wydawać by się to mogło śmieszne lecz po przeglądzie i po kontroli policji w przyszłości będą jaja jak się okaże ze samochód nie nabija kilometrów pierwsze co pomyślą , że cofany licznik i beng mandat.

Jeżeli ktoś ma jakieś uwagi na co zwrócić szczególną uwagę dotyczącą naprawy tych kilometrów i zegara bardzo proszę , na pewno bezpieczniki są ok.

Pozdrawiam i życzę wszystkim miłego dnia pozdrawiam

Linduś 
Włóczykij
wróg publiczny nr 1

Wysłany: 05-12-2020, 16:01   
   Bolid: Punto Grande 1,4 8v / 126p 650

sprawdź masy, stan akumulatora
Niezabliźniona rana, zielony młody liść…

mario91 
Nałogowiec

Wysłany: 06-12-2020, 02:12   
   Bolid: SC 1.1 MPI, Stilo 1.9 JTD

Brak radia, lampki oświetlenia wnętrza, zegarka oraz kasujący się licznik kilometrów, to przepalony jeden z bezpieczników. To wszystko jest pod jednym bezpiecznikiem, pamiętam jak wyjmowałem go u siebie w celu podłączenia radia, bo nie chciałem zrobić zwarcia. Bezpiecznik 15A niebieski, środkowy rząd, piąty od lewej (liczone razem z pustymi miejscami). Po prawej od niego powinien być bezpiecznik 10A czerwony od świateł awaryjnych, a po lewej 20A żółty od ogrzewania tylnej szyby. Sprawdź dobrze, może korozja weszła i blaszki bezpiecznika nie kontaktują.

Natomiast co do licznika przebiegu, to w 1.1 mpi z przepalonym bezpiecznikiem powinien kasować się tylko przebieg dzienny oraz ustawienie godziny. Przebieg całkowity nie powinien się kasować, a w czasie jazdy jego wartość powinna wzrastać i zapisywać się na stałe, również po wyłączeniu kluczyka i późniejszym ponownym odpaleniu silnika. Jeżeli przebieg całkowity i tak się kasuje, to znaczy że już było modzone coś przy zegarach przez poprzedniego właściciela i Twój sejek może mieć sporo większy przebieg, niż wskazuje na to licznik. Możesz to sprawdzić podpinając się laptopem do gniazda diagnostycznego i sprawdzając tą wartość w komputerze silnika, bo tam też niezależnie od zegarów zapisywany jest przebieg auta.

Odpowiedz do tematu