Seicento 1.1 - Rozładowujący się akumulator ! |
Autor |
Wiadomość |
SebiiPL
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 02-07-2016, 09:49 Seicento 1.1 - Rozładowujący się akumulator !
Bolid: Fiat Seicento 1.1 |
|
|
Witam. Mam problem. U mnie w seicento 1.1 coś okropnie rozładowuje akumulator. Myślałem że to stary akumulator nie trzyma prądu więc kupiłem nówkę sztukę i to nie byle jaką. Niestety nie pomogło. Wymieniłem również radio na nowe i też nie pomogło. Gdy zakładam klemy na akumulator no to trochę iskrzy ale nie tak bardzo tylko lekko. W seicento instalacja jest cała oryginalna. Posiadam tylko centralkę i elektryczne szyby. Mam podejrzenie że to może rozładowywać centralny zamek ale jak do tego dojść ? Dodam że gdy naładuje akumulator na maxa cały dzień to po 2 dniach rozrusznik już ani drgnie. Po jednym dniu zapali ale bardzo ciężko. Gdzie szukać przyczyny i jak ? Może ktoś miał podobny problem ? Seicento 1.1 SPI ? |
_________________ ZAPRASZAM !
Seicento 1.1 by Sebek: www.facebook.com/Seicento.by.Sebek |
|
|
|
 |
muniek
nówka sztuka ;)
Pomógł: 3 razy Wiek: 50 Dołączył: 23 Lis 2012 Posty: 28 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 02-07-2016, 11:49
Bolid: Seicento 900 |
|
|
Zanim wymienisz pół auta zmierz amperomierzem upływ prądu. Wystarczy zwykły miernik z marketu za 15zł. Rozpinasz jedną klemę od aku i wpinasz się szeregowo amperomierzem. Albo podjedź do kogoś niech zmierzy i podaj wynik.
Czasem alarmy lubią podbierać prąd ale to są zazwyczaj niewielkie ilości. Radia też nieraz żrą nawet w pozycji off.... |
|
|
|
 |
Perm
Bywalec

|
Wysłany: 02-07-2016, 12:31
Bolid: Seicento 1.1SPI Sporting |
|
|
Mój alarm w stanie czuwania pobiera 15mA forteca stara.
Jedynie Sebii tak jak kolega wyżej kaze, bo na pale nie ma co wymieniać bo wymienisz pół auta a się okaże jakiś kabelek. |
|
 |
SebiiPL
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 02-07-2016, 15:25
|
|
Panowie już wszystko wiadomo dzięki wam !. Po sprawdzeniu miernikiem auto miało 86mA. Ale po odłączeniu kostek od radia zrobiło się równe 20mA ! Teraz bede szukał przyczyny gdzie w kostkach od radia jest zwarcie i taki pobór. Jedynie co mnie jeszcze zastanawia to jest to że u mnie w sejku radio nie wyłącza się po kluczyku. W oryginalnej kostce pod radio we wszystkich + jest stały prąd. W żadnym + nie ma prądu po kluczyku. Czy u was w sejkach też tak jest ? |
|
|
|
 |
Perm
Bywalec

|
Wysłany: 02-07-2016, 15:48
|
|
To nie aż tak duży prąd.
Ale zrób tak. Masz plusa głównego do pamięci radia i drugi plus przez stacyjke musi iść
Krótko mówiąc. Szukaj przewodu od pamięci radia i tam podłącz +12V które jest po wyłączeniu zapłonu.
Do zasilania radia powinieneś mieć 12V po włączeniu zapłonu.
Powinno być Ok. |
|
 |
SebiiPL
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 02-07-2016, 16:28
|
|
No własnie tak powinno być. A u mnie są dwie fabryczne prostokątne kostki w instalacji sejka. Jedna kostka jest od głośników a druga to napięcia radia. I w tej drugiej są dwa +. I wszystkie mają stały prąd. W oryginalnej instalacji nie ma żadnego + po stacyjce i to mnie dziwi czy ktoś tam pchał paluchy wczesniej czy mam tak fabrycznie zrobione. |
|
|
|
 |
Perm
Bywalec

|
Wysłany: 02-07-2016, 18:52
|
|
Ja mam normalnie działa radio, jak wyłącze zapłon to się Wyłącza ale mogę normalnie włączyć. Pamięć działa itd. |
|
 |
SebiiPL
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 02-07-2016, 19:29
|
|
No widzisz. A u mnie na wszystkich + w oryginalnej instalacji do radia jest stały plus a nie ma żadnego po stacyjce... Wszędzie jest cały czas prąd |
|
|
|
 |
mlesny1996
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 05-07-2018, 20:54
|
|
Witam mam podobny problem sprawdziłem odłączyłem kostki od radia ale dalej pobiera prąd 86mA co jeszcze może być tego powodem ? |
|
|
|
 |
muniek
nówka sztuka ;)
Pomógł: 3 razy Wiek: 50 Dołączył: 23 Lis 2012 Posty: 28 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 05-07-2018, 21:41
|
|
Wyciągaj po kolei bezpieczniki i sprawdzaj pobór prądu. Może w ten sposób namierzysz obwód, w którym jest upływ/pobór prądu. Alarm jest w aucie? |
|
|
|
 |
|