|
FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl
|
Seicento 1.1 SPI nie pali na benzynie. |
Autor |
Wiadomość |
Michaelslon
Bywalec

Pomógł: 10 razy Wiek: 37 Dołączył: 13 Lis 2009 Posty: 76 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 04-11-2018, 21:16 Seicento 1.1 SPI nie pali na benzynie.
Bolid: Fiat Seicento 1.1 SPI Benzyna + LPG |
|
|
Witam.
Tak po krótce samochód odpala tylko na gazie. Na benzynie nie odpali, a przy przełączeniu z gazu na benzynę od razu gaśnie.
Opisując dokładniej problem zacznę od tego, że zeszłej zimy przy bardzo niskich temperaturach samochód nie chciał odpalać. Trzeba było kręcić kilka, a nawet kilkanaście razy. Po ustąpieniu mrozów wszystko wróciło do normy, więc dałem sobie spokój. Sytuacja nagle zaczęła się powtarzać w lipcu, ciężko palił na PB, więc zacząłem odpalać na LPG. Wymieniłem świece i kable, bo zdarzyło mu się strzelić w tłumik. Później padła też jedna z cewek.
W międzyczasie zacząłem myśleć o innym samochodzie, bo ten już ma swoje lata, a dodatkowo w grudniu gość mi go podrasował wbijając się w prawy bok, przerysował wszystko prawie do tylnej lampy... Kupiłem inne autko, ale z sentymentu zostawiłem seika na dojazdy do pracy, jakby nie było 9 lat nim się bujałem.
We wrześniu wracając z pracy będąc już prawie pod domem. Strasznie strzeliło w tłumik, tak że aż rozerwało tłumik końcowy na całej długości. Seiek od razu zgasł. To, że nie chciał odpalić na benzynie mnie nie zdziwiło, ale po przełączeniu z LPG na PB od razu gaśnie.
Tak się zastanawiam czy ten strzał to nie była awaria sondy lambda i mieszanka spalona w wydechu. Czy przez uszkodzoną sondę samochód mógłby nie odpalać na benzynie? A może przyczyna może być tylko jedna (pompa paliwa - nie tak dawno wymieniana)? Tylko czemu akurat po tym strzale przestał w ogóle palić na benzynie? Może ktoś miał podobną sytuację? Miałem go oddać na szrot, ale jeszcze za bardzo mi szkoda Sorry za takie opowiadanie. |
|
 |
Paweł1984
spamer team Jasper84
Pomógł: 160 razy Wiek: 40 Dołączył: 26 Sie 2007 Posty: 1212 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 05-11-2018, 23:47
Bolid: Seicento sporting+,Hundai I30N performance |
|
|
Sondy może nie być, nie ma wpływu na odpalanie(tzn. powinna być bo Ci będzie palił + 2l ale nie ma nic do odpalania. Pompa jaka? taka jak była 1.2 bara.Zobacz na kółku fonicznym kołek czy jest w pozycji na dziurkę,a przy lpg na benzynie to już wróżenie-jak mam wróżyć podam najczęstszą przyczynę-kręciłeś go na benzynie wtrysk się przytarł z braku pracy, padawał jakieś tam paliwo, nie zapalał to zebrało się w tłumiku i wybuchło. Na alledrogo są wtryskiczacze 60zł czyszczony ultradzwiękiem-mam kilka podają ładnie.
Opcji jeszcze na nie palenie jest kilka, ale nie chcę zgadywać..... |
|
|
|
 |
Michaelslon
Bywalec

Pomógł: 10 razy Wiek: 37 Dołączył: 13 Lis 2009 Posty: 76 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 06-11-2018, 07:17
Bolid: Fiat Seicento 1.1 SPI Benzyna + LPG |
|
|
Dzięki za odpowiedź. Czyli sonda odpada. Muszę dokładnie sprawdzić wtrysk i pompę w takim razie. Pozdrawiam |
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
|