Seicento 900 SPI gaśnie po wciśnięciu sprzęgła na benzynie |
Autor |
Wiadomość |
0Mati012
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 04-08-2021, 06:21 Seicento 900 SPI gaśnie po wciśnięciu sprzęgła na benzynie
Bolid: Seicento 900 |
|
|
Witam
Mam problem z fiatem seicento 900 spi b+g. Gdy hamuje silnikiem dłuższy odcinek drogi, to po wciśnięciu sprzęgła samochód gaśnie. Dzieje się tak tylko i wyłącznie przy hamowaniu silnikiem i musi to być jakieś min. 200 m (w innym wypadku nie ma takiej sytuacji). Robi się to tylko na benzynie - na gazie jest okej. Jadąc z góry hamując silnikiem i dodając lekko gaz słychać jak delikatnie strzeli z wydechu i zaczyna jechać dalej. W tym momencie czuć jakiś ułamek sekundy opóźnienie w przyspieszeniu tak jakby nie do końca zareagował na naciśnięcie pedału przyśpieszenia.Z rzeczy które wymieniłem i sprawdziłem.
-nowy czujnik temperatury w głowicy i termostacie
-nowa sonda lambda
-nowy czujnik położenia wału
-nowe świece
-podmieniony komputer
-podmieniony map
-podmieniony regulator ciśnienia paliwa z wtryskiwaczem
-podmieniona cała przepustnica z silniczkiem krokowym i czujnikiem tps
-nowa pompa paliwa wraz z filtrem
-kompresja okej
-nie ma nigdzie nieszczelności (lewego powietrza)
-przejścia z wszystkich czujników do kostki komputera
Na tym kończą się moje pomysły, przez co może się tak jeszcze dziać?. |
|
|
|
|
macher
Moderator
Pomógł: 448 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2149 Skąd: wioska wilków wlkp
|
Wysłany: 04-08-2021, 21:28
Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100 |
|
|
Jaka instalacja gazowa ? Jeśli II generacji to jak jest wpięta sonda lambda? Jaka jest wybrana jej emulacja? Najlepiej jak jest ustawiona na "masę" a najgorzej jak na "falę tudzież przebieg" wtedy sterownik benzyny uczy się sygnału od pracy sondy na gazie. Podepnij pod program i podejrzyj parametry jakie sygnały docierają z czujników do sterownika silnika |
_________________ Hac не дoгoнят ... |
|
|
|
|
0Mati012
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 06-08-2021, 16:15
|
|
Instalacja II gen. Ustawione lambda na masę. Na komputerze nie zauważyłem nic aby coś było nie tak w wszystkich parametrach. Jedynie były błędy od lambdy i wtryskiwacza. Sonda podpięta do instalacji na emulatorze bingo. |
|
|
|
|
0Mati012
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 15-09-2021, 23:49
|
|
Podglądałem parametry pracy czujnika Map w innym seicento i na wolnych obrotach jest 630 kpa. Zaś u mnie czujnik pokazuje 300 kpa. Jest mi ktoś w stanie podać jaka ma być prawidłowa wartość na biegu jałowym ?. |
|
|
|
|
|