|
FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl
|
Skrzynia biegów - chrobotanie? |
Autor |
Wiadomość |
devil92
Bywalec
Pomógł: 3 razy Wiek: 32 Dołączył: 20 Maj 2015 Posty: 75 Skąd: się tu wziąłem?
|
Wysłany: 21-11-2015, 13:59 Skrzynia biegów - chrobotanie?
Bolid: Seicento Van 1.2 16V |
|
|
Witam.
Posiadam Seicento Van, silnik 1.1 MPI, 2004 rok, skrzynia biegów z podciąganym wstecznym. Auto ma przebieg ok. 190 tyś.
Problem ze skrzynią polega na:
1) Pierwszy bieg ciężko wchodzi, czasami trzeba wysprzęglić jeszcze raz żeby lekko załapał.
2) Przy mocnym przyśpieszeniu i przygazowaniu na biegu do wysokich obrotów, po czym odpuszczeniu gazu na 3 i 4 biegu słychać jakby chrobotanie/strzelanie - na tyle delikatne, że myślałem, że to kratka hałasuje, ale nie, to raczej skrzynia
3) 4 bieg potrafi wejść z dziwnym stuknięciem jakby lewarek wpadał i bieg nie łapał do końca, najczęściej wtedy słychać stuki w skrzyni z pkt 2)
Pytanie brzmi - co może tutaj się dziać i na co zwrócić uwagę przy ściągnięciu skrzyni?
Pytanie dodatkowe - skrzynia nadaje się do naprawy czy będzie niedługo w rozsypce?
Auto normalnie jeździ, ładnie przyśpiesza, ale wczuwając się już coś się zaczyna dziać ze skrzynią moim zdaniem, a jestem przewrażliwiony na takie rzeczy. Sprzęgło moim zdaniem też dziwnie pracuje - może to to?
Z góry dzięki za odpowiedzi. |
|
|
|
 |
Paweł1984
spamer team Jasper84
Pomógł: 160 razy Wiek: 40 Dołączył: 26 Sie 2007 Posty: 1212 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 21-11-2015, 19:35
Bolid: Seicento sporting+,Hundai I30N performance |
|
|
Olej jest był tam zmieniany. ze 2 razy chociaż? Objawy jak powolnie zdychający dyfer, jak jest na 2-ce przy podkceniu do np. 80km/h i puszczeniu gazu albo szybkim przyspieszaniu od 2-ki na wysokich obrotach.?-To jedno.
A ciężko wchodzący bieg, to albo skrzynia przesówka synchro albo nie wysprzęgla za dobrze-R-wchodzi ok? |
|
|
|
 |
devil92
Bywalec
Pomógł: 3 razy Wiek: 32 Dołączył: 20 Maj 2015 Posty: 75 Skąd: się tu wziąłem?
|
Wysłany: 21-11-2015, 20:29
Bolid: Seicento Van 1.2 16V |
|
|
Paweł1984 napisał/a: | Olej jest był tam zmieniany. ze 2 razy chociaż? Objawy jak powolnie zdychający dyfer, jak jest na 2-ce przy podkceniu do np. 80km/h i puszczeniu gazu albo szybkim przyspieszaniu od 2-ki na wysokich obrotach.?-To jedno.
A ciężko wchodzący bieg, to albo skrzynia przesówka synchro albo nie wysprzęgla za dobrze-R-wchodzi ok? |
Tydzień temu kupiłem auto więc nie mam pojęcia jeśli chodzi o to kiedy i ile razy był zmieniany olej.. Do poprzedniego auta lałem Transaxle'a.
Na dwójce nie ma stuków, mogę go kręcić na 1 i 2, puścić gaz i nic się nie dzieje, dopiero na 3 i 4 stuka/strzela. Nie zauważyłem tego wcześniej bo nie miałem okazji przejechać się w trasie tym autem dynamiczniej, po mieście jeżdżąc przepisowo bez szaleństw skrzynia wydawała się perfekto, żadnych niepokojących dźwięków - dopiero przy dynamiczniejszej jeździe i kręceniu wyżej.
Wsteczny wchodzi dobrze, jedynkę jedynie coś boli.
Opłaca się grzebać w tej skrzyni czy lepiej kupić używkę? Skrzynia ze Sportinga podchodzi bez wymieniania reszty osprzętu? (wsteczny podciągany) |
|
|
|
 |
Paweł1984
spamer team Jasper84
Pomógł: 160 razy Wiek: 40 Dołączył: 26 Sie 2007 Posty: 1212 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 22-11-2015, 03:06
Bolid: Seicento sporting+,Hundai I30N performance |
|
|
Na 3, 4 nic nie powinno strzelać stukać-to nie dobry objaw.
1-ka to standard w używanej skrzyni , że nie będzie chciała zawsze wchodzić perfect, szczególnie jak się toczy.
Skrzynia sporting pasuje, kwestia czy nie jest zajechana gorzej niż Twoja-praktycznie każdą używkę, zdjętą i zakładaną coś boli-kupując sportinga polecam szukać tylko jak jeszcze jest na samochodzie i idzie się przejechać-bardzo rzadko, albo kupić z punto I 55 S/SS 1.1spi-to to samo.
Opłaca się sprawdzić poziom oleju i jego konsystencję-czy czarna smoła z błyszczącymi kawałkami metalu to nie jest.
Porządny remont skrzyni to koszt 5x co najmniej jak za używaną. |
|
|
|
 |
MarcinSk55
nówka sztuka ;)
Pomógł: 1 raz Wiek: 37 Dołączył: 03 Gru 2014 Posty: 29 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 23-11-2015, 13:51
Bolid: seicento 0.9 |
|
|
A ja bym sprawdził poduszkę skrzyni tą na środku , bo u mnie też stukało i po wymianie jest ok. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
|