FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Słaby hamulec ręczny
Autor Wiadomość
Tailor93 
Nałogowiec

Wysłany: 15-06-2016, 21:36   Słaby hamulec ręczny
   Bolid: Fiat Seicento 900 "99

Witam, odkąd posiadam seja, samochód ma dość słaby hamulec ręczny, dopiero po zaciągnięciu do oporu, do ostatniego ząbka, trzyma na tyle, żeby nie stoczyć się na parkingu. Jednak od pewnego czasu, przy takim zaciągnięciu mimo wszystko hamulce poskrzypują przy ciągnięciu auta do przodu albo do tyłu, tak jakby lekko popuszczały. Zrobiłem dzisiaj test, stanąłem na dość stromej górce i na zaciągniętym ręcznym samochód zaczął się staczać i hamulce znowu skrzypiały. Czy podciągniecie linki ręcznego będzie tylko doraźnym rozwiązaniem, czy faktycznie może pomóc? Jak rozpoznać, że linka już się kończy? A może po prostu do zrobienia są tylne hamulce, bębny wyglądają, jakby już przejechały bardzo dużo kilometrów

Perm 
Bywalec

Wysłany: 15-06-2016, 21:43   
   Bolid: Seicento 1.1SPI Sporting

Ja wymieniłem kolego bębny na dzień dobry bo byłem taki mocny że zerwałem szpilke od alusa na lewarku ;)

Zmień bębny może coś tam nie jest OK. Póki co podciągnij ręczny i przez jakiś czas pojiżdzej. Zobaczysz :)

Tailor93 
Nałogowiec

Wysłany: 15-06-2016, 22:15   
   Bolid: Fiat Seicento 900 "99

Ja właśnie chcę zrobić hamulce z tyłu i wymienić przy okazji płyn hamulcowy, ale boję się w ogóle tykać odpowietrzniki, zwłaszcza z przodu, żeby czasem się nie zerwały. Trochę się też obawiam tych bębnów i szczęk, chociaż mechaniki samochodowej trochę już poznałem, mam za sobą wymianę silnika, a wymiana przednich tarcz i klocków poszła mi bezproblemowo. Najlepiej byłoby powierzyć wszystko mechanikowi, ale mam węża w kieszeni, no i poza tym lubię samemu dbać o swoje autko :D

iNteNse 
Nałogowiec

Wysłany: 15-06-2016, 22:47   
   Bolid: White lover

Ja dzisiaj zamówiłem komplet, zapłaciłem 140 zł z przesyłka a płyn hamulcowy może tez wymienię. Nie jest to duży koszt moim zdaniem. Mi tez łapie na ostatni ząbek wiec stawiam ze jest to nie tylko po prostu kwestia podciągnięcia linki.

All bad things must come to an end..

wojtek12321 
Nałogowiec

Wysłany: 15-06-2016, 23:14   
   Bolid: Fiat seicento 900 SX

iNteNse napisał/a:
Mi tez łapie na ostatni ząbek wiec stawiam ze jest to nie tylko po prostu kwestia podciągnięcia linki.

Być może masz rację, ale jeżeli podregulujesz, podciągniesz/skrócisz linkę, to nie ma siły, musi ci wcześniej łapać hamulec ręczny, przy niższym położeniu dźwigni hamulca ręcznego... :grin:

dzikijachu 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 16-06-2016, 09:53   
   Bolid: Sej 0.9

mnie również dopadły te dolegliwości, dzisiaj zamówiłem komplet na tył, ale bez bębnów bo to wydają się być jeszcze OK. Wyszły grosze jak na zestaw L/P. U mnie z kolei oprócz kiepskiej 'łapy' blokował się lewy tylny hamulec, każdorazowo po postoju. Zdjęcie i przeczyszczenie lewego bębna pomogło na 2 dni, później wróciło. Ceny części do seja mnie cały czas mnie zaskakują :)

Sebastian_M26 
Nałogowiec

Wysłany: 16-06-2016, 10:17   
   Bolid: Seicento 900

Jakiej ceny części taka trwałość, zrobione na tanich zamiennikach wytrzyma 12 m-cy

MC Grzechu 
Nałogowiec

Wysłany: 16-06-2016, 10:47   
   Bolid: Seicento 1.2 16v 6speed/Ibiza III 1.4 16v

Nie warto wymieniać samych bębnów. Jeżeli już robić to całość łącznie z linką ręcznego. Koszt całego zestawu to coś około 150zł jak dobrze pamiętam ;)

Było:
Fiat Punto II 1.9 JTD '00
Fiat Stilo 1.9 JTD '05
Fiat Grande Punto 1.4 16v '06

iNteNse 
Nałogowiec

Wysłany: 16-06-2016, 10:52   
   Bolid: White lover

Dokładnie tak jak MC Grzechu piszę. Gra nie warta świeczki by się bawić w pół środki jedynie człowiek później będzie sobie pluł w brodę, że nie zrobił tego za jednym zamachem :))

All bad things must come to an end..

Odpowiedz do tematu