Uciekający tył przy hamowaniu (korektor siły hamowania ? ) |
Autor |
Wiadomość |
kubasfn
Bywalec
|
Wysłany: 27-08-2015, 11:33 Uciekający tył przy hamowaniu (korektor siły hamowania ? )
Bolid: Seicento |
|
|
Witam mam świeżo poskładanego Seja na tor na świeżych częściach (nowe heble itp)
Jest to van więc z tego co wiem posiada on automatyczny korektor hamowania (tak jest napisane na klapie bagażnika )
W czym może być problem auto strasznie ucieka przy najmniejszym dotknięciu pedału jest strasznie nerwowe da się jakoś ustawić ten korektor czy może lepiej go wyrzucić lub wstawić coś innego ? |
|
|
|
 |
jędrek
Nałogowiec
Pomógł: 57 razy Wiek: 42 Dołączył: 03 Cze 2014 Posty: 702 Skąd: tarnów
|
Wysłany: 27-08-2015, 19:57
Bolid: seicento 899 |
|
|
Mogą to być korektory, za bardzo przepuszczają płyn i stąd blokowanie tyłu a w dodatku są nie naprawialne. |
|
|
|
 |
barkor
spamer team

Pomógł: 90 razy Wiek: 37 Dołączył: 31 Maj 2007 Posty: 1046 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: 27-08-2015, 21:41
Bolid: Seicento 900-->1.4 16V 6speed |
|
|
Jeśli masz seja przygotowanego na tor to zapewne z obniżonym zawieszeniem. W przypadku VANa korektory działają w ten sposób, że przy zapakowanym tyle (a więc obniżonym) tył mocniej hamuje, proporcjonalnie do ugięcia tylnych sprężyn czyli od masy ładunku, który wieziesz na pace. Wówczas takie rozwiązanie się sprawdza. Co innego jak obniżasz tył na sprężynach a masa zostaje ta sama, wtedy tył hamuje zbyt mocno.
Najlepiej oczywiście wywalić te korektory i zrobić taki układ jaki jest w seryjnym seju, ale może są jakieś inne patenty. Ja Vana nigdy nie miałem, więc nie zmagałem się z tym problemem |
_________________ Nalepiamy.pl - Naklejki na samochód
śmieszne/tuningowe/fiat/abarth/hobby/sport
Również na zamówienie. Sprawdź!
 |
|
|
|
 |
roach
spamer team

Pomógł: 14 razy Wiek: 38 Dołączył: 07 Lip 2009 Posty: 1460 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 27-08-2015, 23:10
|
|
vany maja dwa korektory....u mnie tez to występuje....kolega dobrze prawi wymienić na osobówkę te korektory czyli na jeden... |
|
 |
kubasfn
Bywalec
|
Wysłany: 28-08-2015, 07:27
|
|
Panowie dzięki za odpowiedzi dokładnie tak jest tył siedzi nisko co na pewno ma wpływ na korektor.
Teraz pytanie bo nie mam jak podejrzeć serii, rozumiem że ten tylny korektor trzeba wyrzucić i zastąpić jakimś trójnikiem ? |
|
|
|
 |
wojtek12321
Nałogowiec
Pomógł: 65 razy Dołączył: 17 Maj 2010 Posty: 443 Skąd: wielkopolska
|
Wysłany: 28-08-2015, 12:15
Bolid: Fiat seicento 900 SX |
|
|
roach napisał/a: | vany maja dwa korektory....u mnie tez to występuje....kolega dobrze prawi wymienić na osobówkę te korektory czyli na jeden... |
Jak wyżej pisało to te korektory są sterowane dźwignią w zależności od obciążenia, ta dźwignia musi być do czegoś przymocowana aby ustawiała się w zależności od obciążenia w odpowiedniej pozycji. W tym przypadku gdyby zrobić takiego "druta" - odpiąć tą dźwignie od elementu który nią steruje i nastawić na najmniejsze obciążenie i w takiej pozycji zablokować i sprawdzić co się będzie działo.... |
|
|
|
 |
saper94
spamer team motórzysta

Pomógł: 47 razy Wiek: 31 Dołączył: 10 Lip 2012 Posty: 1572 Skąd: Malbork
|
Wysłany: 31-08-2015, 01:06
Bolid: Seicento GO 900 /Fiesta VII / Corsa B 1.0 |
|
|
roach napisał/a: | vany maja dwa korektory....u mnie tez to występuje....kolega dobrze prawi wymienić na osobówkę te korektory czyli na jeden... |
z tym że w wersji osobowej są 2 korektory tylko innego typu...
a najlepiej to od razu regulowany wstawiać na 2 wyjścia i lekko zmodyfikować układ hamulcowy |
_________________ "Odważni nie żyją długo, lecz ostrożni nie żyją wcale."
Mój szerszeń:
http://www.seicento.pl/viewtopic.php?t=40911 |
|
|
|
 |
kubasfn
Bywalec
|
Wysłany: 01-09-2015, 09:54
|
|
a jakby ten tylni zastąpić jakimś trójnikiem wyrzucić go zupełnie ? |
|
|
|
 |
saper94
spamer team motórzysta

Pomógł: 47 razy Wiek: 31 Dołączył: 10 Lip 2012 Posty: 1572 Skąd: Malbork
|
Wysłany: 07-09-2015, 08:39
Bolid: Seicento GO 900 /Fiesta VII / Corsa B 1.0 |
|
|
te z Vana z tylu możesz usunąć i wstawić pod maską tak jak w wersji osobowej jakieś inne korektory |
_________________ "Odważni nie żyją długo, lecz ostrożni nie żyją wcale."
Mój szerszeń:
http://www.seicento.pl/viewtopic.php?t=40911 |
|
|
|
 |
|