Ustawienie świateł PILNE |
Autor |
Wiadomość |
urban787
nówka sztuka ;)
Pomógł: 10 razy Wiek: 63 Dołączył: 08 Lis 2009 Posty: 22 Skąd: Tarczyn
|
Wysłany: 28-08-2011, 18:18 Ustawienie świateł PILNE
Bolid: seicento0,9 |
|
|
Wymieniłem dzisiaj lampy z przodu.Chciałbym ustawić światła.Oczywiście tak z grubsza,bo wieczorem muszę zrobic kursik.Może ktoś wie na jakiej wysokości musi byc linia pozioma światła na ścianie,i odległość samochodu od ściany.A jutro oczywiście diagnosta. |
_________________ urban787 |
|
|
|
 |
macher
Moderator
Pomógł: 448 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2149 Skąd: wioska wilków wlkp
|
Wysłany: 28-08-2011, 18:26
Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100 |
|
|
Na drodze prostej ustaw w odległości 5 metrów od światła. Ja mam w ten sposób ze zrobiłem sobie ekran jeden i przenoszę go od światła do światła. Stawiam na chodniku asfaltowym wieczorem jak ciemno i krawężniki wyznaczają mi odległość 5 metrów. Wysokość linii światła i cienia.... tu jest problem bo książka o seicento nie podaje jaka powinna być ale wyczytałem gdzieś w gazecie moto że powinna być wysokość jak masz takie krzyżyki w reflektorach (środki reflektorów to są) Pomierz ich wysokość czyli odległość od ziemi (równej powierzchni) do środka tych krzyżyków. Następnie oblicz 8/9 (osiem dziewiątych) tej wysokości i tu powinna być granica światła i cienia jak ustawisz. Tak robię i ostatnio jak byłem na przeglądzie to chciałem by mi ustawili ale jak sprawdził diagnosta to było idealnie. Co prawda nie ustawisz tak w płaszczyźnie poziomej świateł ale pionowej jak najbardziej. Musisz mieć na zero korektor świateł ustawiony i będzie dobrze |
_________________ Hac не дoгoнят ... |
|
|
|
 |
urban787
nówka sztuka ;)
Pomógł: 10 razy Wiek: 63 Dołączył: 08 Lis 2009 Posty: 22 Skąd: Tarczyn
|
Wysłany: 28-08-2011, 18:45
Bolid: seicento0,9 |
|
|
macher napisał/a: | Na drodze prostej ustaw w odległości 5 metrów od światła. Ja mam w ten sposób ze zrobiłem sobie ekran jeden i przenoszę go od światła do światła. Stawiam na chodniku asfaltowym wieczorem jak ciemno i krawężniki wyznaczają mi odległość 5 metrów. Wysokość linii światła i cienia.... tu jest problem bo książka o seicento nie podaje jaka powinna być ale wyczytałem gdzieś w gazecie moto że powinna być wysokość jak masz takie krzyżyki w reflektorach (środki reflektorów to są) Pomierz ich wysokość czyli odległość od ziemi (równej powierzchni) do środka tych krzyżyków. Następnie oblicz 8/9 (osiem dziewiątych) tej wysokości i tu powinna być granica światła i cienia jak ustawisz. Tak robię i ostatnio jak byłem na przeglądzie to chciałem by mi ustawili ale jak sprawdził diagnosta to było idealnie. Co prawda nie ustawisz tak w płaszczyźnie poziomej świateł ale pionowej jak najbardziej. Musisz mieć na zero korektor świateł ustawiony i będzie dobrze | Ważniejsza pionowa.Korektory nie działają(hydraulika).Ustawie pokrętłami.Elektryka w planach.Na razie planuję powymieniac kable na grubsze,i czytałem,że warto wstawić przekażnik.Dzięki Macher za poradę.Sciemni się,to idę działać. |
_________________ urban787 |
|
|
|
 |
|