FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ustawienie świateł PILNE
Autor Wiadomość
urban787 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 28-08-2011, 18:18   Ustawienie świateł PILNE
   Bolid: seicento0,9

Wymieniłem dzisiaj lampy z przodu.Chciałbym ustawić światła.Oczywiście tak z grubsza,bo wieczorem muszę zrobic kursik.Może ktoś wie na jakiej wysokości musi byc linia pozioma światła na ścianie,i odległość samochodu od ściany.A jutro oczywiście diagnosta.

macher 
Moderator

Wysłany: 28-08-2011, 18:26   
   Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100

Na drodze prostej ustaw w odległości 5 metrów od światła. Ja mam w ten sposób ze zrobiłem sobie ekran jeden i przenoszę go od światła do światła. Stawiam na chodniku asfaltowym wieczorem jak ciemno i krawężniki wyznaczają mi odległość 5 metrów. Wysokość linii światła i cienia.... tu jest problem bo książka o seicento nie podaje jaka powinna być ale wyczytałem gdzieś w gazecie moto że powinna być wysokość jak masz takie krzyżyki w reflektorach (środki reflektorów to są) Pomierz ich wysokość czyli odległość od ziemi (równej powierzchni) do środka tych krzyżyków. Następnie oblicz 8/9 (osiem dziewiątych) tej wysokości i tu powinna być granica światła i cienia jak ustawisz. Tak robię i ostatnio jak byłem na przeglądzie to chciałem by mi ustawili ale jak sprawdził diagnosta to było idealnie. Co prawda nie ustawisz tak w płaszczyźnie poziomej świateł ale pionowej jak najbardziej. Musisz mieć na zero korektor świateł ustawiony i będzie dobrze

urban787 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 28-08-2011, 18:45   
   Bolid: seicento0,9

macher napisał/a:
Na drodze prostej ustaw w odległości 5 metrów od światła. Ja mam w ten sposób ze zrobiłem sobie ekran jeden i przenoszę go od światła do światła. Stawiam na chodniku asfaltowym wieczorem jak ciemno i krawężniki wyznaczają mi odległość 5 metrów. Wysokość linii światła i cienia.... tu jest problem bo książka o seicento nie podaje jaka powinna być ale wyczytałem gdzieś w gazecie moto że powinna być wysokość jak masz takie krzyżyki w reflektorach (środki reflektorów to są) Pomierz ich wysokość czyli odległość od ziemi (równej powierzchni) do środka tych krzyżyków. Następnie oblicz 8/9 (osiem dziewiątych) tej wysokości i tu powinna być granica światła i cienia jak ustawisz. Tak robię i ostatnio jak byłem na przeglądzie to chciałem by mi ustawili ale jak sprawdził diagnosta to było idealnie. Co prawda nie ustawisz tak w płaszczyźnie poziomej świateł ale pionowej jak najbardziej. Musisz mieć na zero korektor świateł ustawiony i będzie dobrze
Ważniejsza pionowa.Korektory nie działają(hydraulika).Ustawie pokrętłami.Elektryka w planach.Na razie planuję powymieniac kable na grubsze,i czytałem,że warto wstawić przekażnik.Dzięki Macher za poradę.Sciemni się,to idę działać.

Odpowiedz do tematu