FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Woda we wnętrzu, w stojącym aucie, po ulewie
Autor Wiadomość
ulmoz 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 13-06-2012, 13:49   Woda we wnętrzu, w stojącym aucie, po ulewie
   Bolid: Seicento VAN 1.1 MPI

Od pewnego czasu mam problem z wodą pojawiającą się na wycieraczce i pod nią. Cieknie podczas ulewy jak auto stoi, z okolic pedałów (często pedał gazu jest mokry) i dalej na wycieraczkę lub też pod nią na wykładzinę.

Co może być przyczyną? Wyczytałem w necie, że zapchane kanaliki odprowadzające wodę w podszybiu mogą dawać takie objawy. Jeżeli to prawda to czy jest możliwość aby w jakiś prosty sposób samemu te kanały oczyścić czy raczej do mechanika?

boonsaw 
Nałogowiec

Wysłany: 13-06-2012, 14:57   
   Bolid: była Czerwona strzała 899ccm:( jest O2 FL

bardzo prosty odkrecasz wygłuszenie to od strony kierowcy i na dnie podszybia sa takie gumowe lejki wyjmujesz czyscisz i zakrecasz ;)

ulmoz 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 17-06-2012, 17:09   

wziąłem się dzisiaj za to, ale za cholerę nie mogę znaleźć tych gumowych lejków. Gdzie one są? Podniosłem maskę, odkręciłem i odciągnąłem trochę wygłuszenie od strony kierowcy, ale nie widzę tam nic co wyglądałoby jak kanaliki odprowadzające wodę.
Poratujcie szczegółami jak mam je znaleźć i gdzie one są ;)

jugo 
Bywalec

Wysłany: 17-06-2012, 20:28   
   Bolid: sej 1,1 MPI

sprawdź też czy masz oryginalną szybe, bo moze ktos nieudolnie ją wkleił.. ja tak miałem w jednym aucie i finalnie też mi woda w okolicy pedałów się pojawiała.

boonsaw 
Nałogowiec

Wysłany: 17-06-2012, 22:15   
   Bolid: była Czerwona strzała 899ccm:( jest O2 FL

http://zapodaj.net/f50dcdb619d94.jpg.html

Tu masz dno podszybia z zaznaczonymi tymi gumowymi "lejkami" ja mialem je totalnie zapchane.

Dawid_speed 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 18-06-2012, 11:25   
   Bolid: Fiat Seicento 900ccm FUN

Ja miałem taki sam problem, tak samo mi się wydawało, że to przytkany lejek, fakt od strony kierowcy lejek jest mniejszy, i szybciej zatyka się tym dziadostwem z liści, ale po wyczyszczeniu tego dalej mi zalewało, podłogę od strony kierowcy, zająłem się tym na poważnie odkręciłem te plastikowe, maskownice progu od wewnątrz aby móc odgiąć okładzinę i swobodnie szukać przyczyny. Nie wiem czy uda mi się dokładnie opisać miejsce. Wykręciłem głośnik wyjąłem go z deski rozdzielczej, i patrząc tam widać otwory technologiczne, jeden jest owalny zakryty maskownicą, z której wychodzi kabel od wyłącznika oswietlenia kabiny, a drui o kształcie szesciokąta, jest fabrycznie zaklejony taką jakby taśmą izolacyjną, ona się odkleiła i lało się przez ten otwór i to po całej wiązce kabli. Ja tam wlewałem wodę żeby się upewnić w miejscu jak się zaczyna słupek podszybia i błotnik tam w rogu, i ciekło. Podkleiłem na nowo i trzyma sie do dziś już 2 lata. Wyjmij dywanik gumowy, odkręć wszystkie śruby od tych plastikowych maskownic progu, które idą wzdłuż, uszczelki drzwi od wewnątrz, tą co dochodzi do od spodu deski rozdzielczej też, potem odchyl tą zewnętrzną okładzinę i złapiesz się za głowę jak tam mokro, tą zielonkawą okładzinę wygłuszającą będzie trzeba raczej wywalić, bo nawet jak uda się wyciągnąć całą to będzie jechać stęchlizną, można kupić taki sam materiał w sklepie z materiałami i metr na metr wychodzi taniej niż kupisz w samochodowym. A żeby sprawdzić czy to to radzę wymontować głośnik z deski rozdzilczej i sprawdzić czy taśma nie odkleiła się.

ulmoz 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 20-06-2012, 12:24   

Ok, dzięki. Będę próbował coś zaradzić.

@Boonsaw
Co muszę odkręcić żeby dostać się do tych lejków? Podnoszę maskę, odkręcam trzy śrubki od wygłuszenia (jedna skrajna prawa, druga mniej więcej na środku a trzecia trochę niżej za filtrem powietrza). Odciągam trochę wygłuszenie od strony kierowcy i co wtedy? Ja tam widzę jedynie mechanizm od wycieraczek. Już zgłupiałem bo nie wiem gdzie mam szukać tej części ze zdjęcia w której znajdują się lejki ;)

@Dawid_speed
Jeśli po wyczyszczeniu lejków dalej będzie ciekło to zaczne szukać tego otworu, bo to co opisałeś wydaję się być bardzo czasochłonne i skomplikowane.

Odpowiedz do tematu