FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
WSPOMAGANIE
Autor Wiadomość
kyniu 
Nałogowiec

Wysłany: 01-04-2009, 12:57   WSPOMAGANIE
   Bolid: SCS 176B9000

Witam, wiem że temat był juz poruszany ale dawno temu, w innym dziale i w innym kontekście

Montował może ktos z Was wspomaganie do sejka z przed 2000 roku ? (1.1 SPI, 99')
Bo są na allegro całe zestawy do kupienia - tzn. KOLUMNA ZE SILNIKEM, CENTRALKA, PRZEWODY, PRZEKŁADNIA KIEROWNICZA, ale słyszłem że jest dwa problemy przy zakładaniu:
1. Alternator - podobno do wersji ze wspomaganiem były mocniejsze ( takie jak do wersji z klimą)
2. przekładnie kierowniczą ze wspomaganiem przykręca sie na 4 śruby, a zwykłą na 2 (podobno) i montując wspomaganie samemu - nie ma do czego przykręcić - brakuje tych dwuch otworów w budzie

Jesli ktoś wie jak to jest naprawdę to prosze o info

Zastanawim się czy nie sprawić sobie (mojej żonie) takiego przydatnego "bajeru" - bo po załozeniu 7" felg z gumami 185/50 naprawdę trzeba mieć trochę siły żeby uciagnąć kierę na parkingu - a jak narazie to moja żonka wiecej śmiga sejem niż ja i sie męczy, bo mnie osobiscie brak wspomagania nie przeszkadza.

Jeszcze jedno pytanie:
Czy przy swapie silnika z 1.1 SPI na 1.2 16V to wspomaganie nie bedzie przeszkadzało - nie chodzi o jazde tylko o elektronikę i miejsce
Z góry thx

barkor 
spamer team

Wysłany: 01-04-2009, 13:28   
   Bolid: Seicento 900-->1.4 16V 6speed

Co do alternatora to rzeczywiście są do wersji ze wspomaganiem, ale nie wiem czy zwykły nie dawałby rady.
Zarówno przekładnie ze wspomaganiem jak i bez wspomagania montuje się na 4 śruby, więc tutaj nie ma żadnych problemów.
Nawiasem mówiąc mam takie kompletne wspomaganie ze wszystkim do sprzedania i jakieś schematy elektryczne na kompie jak to podłączyć :wink:
A przy swapie raczej nie będzie przeszkadzać, bo wszystko znajduje się we wnętrzu samochodu, na zewnątrz wychodzą tylko przewody do akumulatora i do alternatora .

Wern 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 02-09-2009, 17:03   
   Bolid: Cinquecento - tylko KJS

Mam pytanie (użyłem "szukaj" i nie znalazłem) chce zamontować wspomaganie. Pytanie dotyczy centralki, czy jest możliwość zainstalowania wspomagania bez centralki? Jaka jest żywotność wspomagania przy szperze?

Z góry dziękuje za odpowiedzi...

barkor 
spamer team

Wysłany: 03-09-2009, 08:38   
   Bolid: Seicento 900-->1.4 16V 6speed

Wern napisał/a:
Mam pytanie (użyłem "szukaj" i nie znalazłem) chce zamontować wspomaganie. Pytanie dotyczy centralki, czy jest możliwość zainstalowania wspomagania bez centralki? Jaka jest żywotność wspomagania przy szperze?

Z góry dziękuje za odpowiedzi...

- bez centralki raczej na pewno nie da się zamontować, przynajmniej ja sobie tego nie wyobrażam jakby to miało niby działać bez sterowania
- szpera nie powinna wpływać na żywotność wspomagania
- jakby co mam na zbyciu oryginalną centralkę od wspomagania z przewodami
pozdro :wink:

KINIA 
Smerfetka

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 14-11-2009, 16:37   
   Bolid: seicento 900 + LPG

Witam mam pytanie chce zalozyc wspomaganie do swojego seja. Z racji tego ze jestem reprezentantka plci slabszej nie ukrywam ze bardzo mi na tym zalezy bo jednak czasami przy parkowaniu musze sie troche nakrecic zanim autko zaparkuje. na forum wyczytalam juz co by mi bylo potrzebne ale szukam teraz wykonawcy. czy ktos z okolic Katowic zna jakis warsztat lub prywatnie umialby sie podjac czegos takiego???? dziekuje za odpowiedzi. autko jest z 2001 roku

pozdrawiam Kinia

olokop 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 15-11-2009, 17:20   
   Bolid: seicento

potrzebuje schemacik do wspomagania kierownicy do seja 1.1

oskar208 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 07-04-2011, 21:14   
   Bolid: seicento 900

Witam . Dołączam do tematu , też chcę założyć wspomaganie do mojego pikaczęto, dla mnie ono jest zbędnie a że jeździ nim moja żona i biedna puchnie na parkingu przy parkowaniu , chciałem wysłać ją na siłownię ale powiedziała żebym się palnął i potem zero sexu przez tydzień :cry: więc muszę założyć to wspomaganie :evil: . Ale wracam do sprawy kupiłem już wszystko no chyba prawie wszystko tylko chcę was się zapytać czy naprawdę wszystko , a wiec ; mamy ;fiat seicento 900 wersja fun rocznik 2002 .Dokupiłem mianowicie to:
-kolumna kierownicza z zamontowanym silnikiem wspomagania
-centralka sterująca
-wiązka przewodów łącząca silnik na kolumnie z centralką i instalacją samochodu
muszę jeszcze kupić czujnik prędkości (impulsator czy jak to się tam zwie fachowo) przejściówka z elektrycznym czytnikiem prędkości bo u mnie napęd licznika jest na linkę. cały zestaw kupiłem za 380zł mi się wydaje że chyba nie przepłaciłem i co najważniejsze nie jest z anglika bo słyszałem że nie będzie pasować. proszę aby ktoś kto zna temat lub zakładał to sobie o radę czy wszystko mam i wyprowadził mnie z błędu jeśli to się nie da założyć i lepiej dać sobie spokój (tylko proszę nie pisać żeby zmienić auto ze wspomaganiem bo to na razie nie wchodzi w grę i sam to wiem najlepiej.

ghost_ 
Nałogowiec

Wysłany: 08-04-2011, 14:28   
   Bolid: Sejczak - 8V 1,1 MPI 55KM - 2008 - LPG + Pb95

Jak czytałeś wyżej, musisz jeszcze alternator zakupić, jest to wg mnie konieczne, żeby nie uszkodzić czegoś z instalacji elektrycznej

oskar208 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 08-04-2011, 17:42   
   Bolid: seicento 900

To znaczy większej mocy co jest od wersji z klimą czy tak?

Odpowiedz do tematu