wyciek płynu chłodniczego |
Autor |
Wiadomość |
wichura
Nałogowiec

|
Wysłany: 29-09-2013, 15:56 wyciek płynu chłodniczego
Bolid: Skoda Rapid |
|
|
W sobotę wyjąłem nagrzewnicę z auta bo mi coś syczało tam i po kilku dniach robilo sie zimno, temat ogarniety łądnie pieknie. Dziś po autem kałuża płynu, nic nie widać gdzie leci, a kapie i kapie. I płyn kapie z filtra olejowego, podejrzewam że cieknie na tej rurce do wchodzi do bloku nad filtrem. auto seicento sporting, silnik 1.1 rok 1999.
Ktoś zna temat, coś podpowie. Auto mialo dziś jechać w trasę, ale zostaje w garażu do piątku, wtedy się za nie wezmę. |
|
 |
jankes
Nałogowiec
Pomógł: 38 razy Wiek: 48 Dołączył: 13 Kwi 2010 Posty: 337 Skąd: trójkąt 3 cesarzy SJ
|
Wysłany: 29-09-2013, 16:36
Bolid: SC sporting & volvo v70 & DAF CF |
|
|
w tym miejscu były dwa rodzaje uszczelnienia na oringu i stożkowej uszczelce, jeśli masz spi to raczej na oringu. Kupisz w serwisie groszowe sprawy. Demontujesz rurkę po wcześniejszym odpięciu węża i odkręceniem jednej śruby mocującej do bloku. Przed złożeniem na nowym oringu warto oczyścić i przemalować rurkę bo ma tendencje do korodowania, oringa wkładaj na smarz lub oleju. |
|
|
|
 |
wichura
Nałogowiec

|
Wysłany: 29-09-2013, 17:08
|
|
mam spi |
|
 |
jankes
Nałogowiec
Pomógł: 38 razy Wiek: 48 Dołączył: 13 Kwi 2010 Posty: 337 Skąd: trójkąt 3 cesarzy SJ
|
Wysłany: 29-09-2013, 17:10
Bolid: SC sporting & volvo v70 & DAF CF |
|
|
to jutro po uszczelnienie i do roboty |
|
|
|
 |
wichura
Nałogowiec

|
Wysłany: 29-09-2013, 17:24
|
|
Troche inna bajka, ja weekendy spedzam w domu, gdzie mam garaże kanał itp, w tygodniu jestem kawałek drogi dalej na wynajmie, gdzie brak możliwości naprawy auta. także na ten tydzien biore inne autko, a w piatek popoludniu bede rozbierał sportinga, także musi poczekać. |
|
 |
Wuniek
Nałogowiec Dispatcher

Pomógł: 73 razy Wiek: 42 Dołączył: 05 Kwi 2008 Posty: 428 Skąd: 100lica
|
Wysłany: 29-09-2013, 19:10
Bolid: SC 1.2MPi 6speed |
|
|
oring czy uszczelka to jedno ale niestety sama rurka potrafi paskudnie skorodować (nowa kosztuje kosmiczny hajs ) wiec na pewno odmaluj jak wymontujesz a jak będzie slabo wyglądać zawsze możesz się fartować tak jak ja żywicą i matami (miałem przerdzewiałą rurkę okleiłem matami i żywicą trzyma od 2 lat) |
|
 |
wichura
Nałogowiec

|
Wysłany: 08-10-2013, 20:00
|
|
I że niby bajka z happy endem, ale jednak nie.
jeden wyciek ogarniety, jak mowilisciue oring załatwi sprawe.
Teraz kapie gdzies jakby z prawej strony chlodnicy, ale jezdze tydz i wykapalo sie juz, tyle ze w zbironiku wyrownaczym nic nie ma, tak samo z grzewaniem. chlodnica wyglada ok, jutro zaczynam demontaz zderzaka i bede szukal,
Jakies sugestie? |
|
 |
|