Wyciek płynu chłodniczego ! |
Autor |
Wiadomość |
cysio21
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 11-01-2012, 22:11 Wyciek płynu chłodniczego !
Bolid: Seicento Sporting |
|
|
Witam !
Mam mały problem , wycieka mi płyn chłodniczy z okolic pompy wody ale że jakieś 3-ce temu mechanik wymieniał mi rozrząd + napinacz + pompa wody byłem pewien że leci to z pompy wody wiec dziś pojechałem z reklamacją a on po zdjęciu pokrywy rozrządu stwierdził że to leci spod pokrywy głowicy (faktem jest że spod głowicy leci troszku olej). Ale jakoś nie jestem pewien czy uszczelka głowicy ma coś wspólnego z wyciekiem płynu chłodniczego , chyba że płyn chłodniczy przelatuje w tym miejscu : fot 1
a tutaj fotka skąd mniej więcej wydobywa się płyn chłodniczy , więcej będę wiedział jutro jak wymienię chłodnice (bo tez była walnięta) i odpalę samochód bo dopiero oczyściłem to miejsce bo było od oleju .
PS1.Pompa wody jest na sam silikon , a nie powinna być na uszczelkę + ew silikon ??
PS2.Dalej u tego mechanika nie mam zamiaru robić bo za wymianę uszczelki pod głowica zawołał ok 900 zł z planowaniem głowicy (bez spojrzenia na nią )
Proszę o pomoc w rozwiązaniu mojego małego problemu
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Banas921
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 11-01-2012, 22:21
Bolid: CC700 :D |
|
|
Planowanie głowicy powinno być zawsze, z ceną przesadził. Ewidentnie leci Ci z pod głowicy. W tym takim jajowatym kanale właśnie jest płyn. Spod pokrywy głowicy hmm <lol> .
Nie wiem jak w seju tzn gdzie jest pompa wody, ale tam gdzie pokazałeś to jest pod głowicą a pod pompą to by ciekło od czoła bloku tzn od rozrządu a nie od boku bloku raczej. Powinna być uszczelka od pompy wody do bloku.
edit już widzę gdzie jest pompa, pompa widać jest pod tym co pokazałeś na czerwony (omg) silikon. Może być i to i to, choć jeżeli to po wymianie rozrządu się zaczęło to raczej wskazuje na pompę. |
Ostatnio zmieniony przez Banas921 11-01-2012, 22:26, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
fiksiu
Bywalec
|
Wysłany: 11-01-2012, 22:23
Bolid: Seicento 1.2 T |
|
|
Fakt trochę dużo.
Ja biorę ok 300-400zł + koszty i części.
Woda może lecieć spod głowicy.
Jednak to co ty pokazujesz w kółku to już chyba pompa wody. |
_________________ Seicento 1.2 16v LPG KME G3 + K03
158PS 205Nm |
|
|
|
 |
cysio21
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 11-01-2012, 22:43
Bolid: Seicento Sporting |
|
|
A gdyby leciało faktycznie z uszczelki pod głowicą to można w miejsce wycieku napchać silikonu + dodać uszczelniacz do chłodnic ?? Ot moje skojarzenie aby nie bawić się koszty co wy na to ? |
|
|
|
 |
macher
Moderator
Pomógł: 448 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2149 Skąd: wioska wilków wlkp
|
Wysłany: 11-01-2012, 22:49
Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100 |
|
|
To nic nie da takie uszczelnianie.Tam jest takie duże ciśnienie że i tak wypchnie ten uszczelniacz.Trzeba zdjąć głowice splanować i nowa uszczelka.Poszukaj tańszego mechanika |
|
|
|
 |
|