Wycieraczki wolno działają, za szybko się zatrzymują |
Autor |
Wiadomość |
Luszeq
Nałogowiec

Pomógł: 5 razy Wiek: 31 Dołączył: 17 Sie 2012 Posty: 463 Skąd: Radymno
|
Wysłany: 14-02-2014, 12:22 Wycieraczki wolno działają, za szybko się zatrzymują
Bolid: MAZDA 323F BJ |
|
|
Witam,
Mam problem z wycieraczkami. Nie zatrzymują się one odpowiednio nisko, nieraz kilkanaście cm od miejsca w którym powinny być.
Przy odpalaniu najpierw lecą w dół, później do dopiero do góry. Poza tym bardzo wolno chodzą. W porównaniu do przednich to tylna po prostu zapieprza, a jakiś czas temu było inaczej.
Więcej na filmie:
https://www.youtube.com/watch?v=eXjufXuv7es |
|
 |
automaniak126
Nałogowiec

Pomógł: 25 razy Dołączył: 29 Sty 2011 Posty: 285 Skąd: z rodziny Fiata
|
Wysłany: 14-02-2014, 13:00
Bolid: Seicento |
|
|
Luszeq napisał/a: | Przy odpalaniu najpierw lecą w dół, później do dopiero do góry |
odkręć i zdejmij uchwyty wycieracze (nie same piura ale całe uchwyty przy podszybiu) później włacz zapłon i włącz wycieraczkę. Następnie wyłącz jak stanie w dolnej pozycji i załóż z powrotem wycieraczki na samym dole przy szybie i powienno być dobrze, przerabiałem to kiedyś...
Luszeq napisał/a: | Poza tym bardzo wolno chodzą. W porównaniu do przednich to tylna po prostu zapieprza, a jakiś czas temu było inaczej. |
co do tego to po prostu może masz zapieczony mechanizm albo coś podobnego okreć pod maska na podszybiu tą matę i sprawdź czy nic nie blokuje mechanizmu ew spryskaj WD-40 lub innym preparatem penetrującym jeśli to nei przyniesie efektów to możliwe że coś sie dzieje z silniczkiem.
z tego co widze na filmie to wygląda tak jakby były włączone czasówki:D |
_________________ Kupujesz auto, ale nie do końca ogarniasz temat? Chętnie pomogę w mojej okolicy. Mogę dojechać. Info na pw. |
Ostatnio zmieniony przez automaniak126 14-02-2014, 13:07, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
szpymar
nówka sztuka ;)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Lis 2012 Posty: 7 Skąd: brzeszcze
|
Wysłany: 14-02-2014, 13:07
Bolid: seicentio 1.1 |
|
|
Kolego te wycieraczki to zapitalają w porównaniu z moimi . Może trzeba oczyścić i nasmarować trzpienie. Ja tak robiłem w firmowym, bo wycieraczki zatrzymały się w miejscu.Wyjąłem mechanizm potraktowałem WD i rozruszałem. W twoim przypadku to wycieraczki pracują OK. Może to coś związane ze sterowaniem, ale to niech się wypowiedzą bardziej doświadczeni koledzy. |
|
|
|
 |
rysiu
Nałogowiec ABG

Pomógł: 23 razy Wiek: 31 Dołączył: 06 Sty 2011 Posty: 764 Skąd: Myślenice
|
Wysłany: 14-02-2014, 14:02
Bolid: Fiat Seicento 0.9 2000r. |
|
|
wg mnie dobrze pracują.
ale jak masz odczucie, że gorzej niż wcześniej, to musisz wyciągnąć cały mechanizm i wybić trzpienie z tulejek, przeczyścić papierem ściernym i porządnie przesmarować. psikanie wd-40 nie ma najmniejszego sensu.
jeśli silniczek nie pracuje głośniej niż kiedyś to na pewno winowajcą są zapieczone tulejki i trzpienie. |
_________________ Kamil, mój bolid:
http://www.seicento.pl/viewtopic.php?t=359469
"Naprawa ABS'u bez komputera jest jak macanie kobiety przez ścianę"
 |
|
|
|
 |
PIXAR
spamer team CentoPomorze

Pomógł: 67 razy Wiek: 32 Dołączył: 07 Maj 2011 Posty: 1795 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 14-02-2014, 14:24
Bolid: Seicento 1242 |
|
|
rysiu napisał/a: | wg mnie dobrze pracują.
ale jak masz odczucie, że gorzej niż wcześniej, to musisz wyciągnąć cały mechanizm i wybić trzpienie z tulejek, przeczyścić papierem ściernym i porządnie przesmarować. psikanie wd-40 nie ma najmniejszego sensu.
jeśli silniczek nie pracuje głośniej niż kiedyś to na pewno winowajcą są zapieczone tulejki i trzpienie. |
Wycieraczki pracują dość wolno Ale jak mówi rysiu mechanizm obejrzeć i przeczyścić. |
|
 |
Luszeq
Nałogowiec

Pomógł: 5 razy Wiek: 31 Dołączył: 17 Sie 2012 Posty: 463 Skąd: Radymno
|
Wysłany: 14-02-2014, 14:49
Bolid: MAZDA 323F BJ |
|
|
Rozebrałem, zapuściłem, rozruszałem i jest niebo a ziemia
PS: Nie ma to jak się walnąć w zmarzniętego palca... |
|
 |
lukaszm
nówka sztuka ;)

Wiek: 37 Dołączył: 28 Wrz 2013 Posty: 49 Skąd: śląskie / łódzkie
|
Wysłany: 27-02-2014, 07:09
Bolid: Mazda3 BK, Fiat Seicento Young |
|
|
u mnie podobnie wycieraczki dzialaja wolniej niz zwykle na szybkich biegach natomiast na biegu pojedynczym jak da sie do gory dzwignie wycieraczki zatrzymuja sie po puszczeniu manetki a wczesniej schodzily do dolu co sie moglo popsuc?
sorry za brak polskich znakow pisze na telefonie ogarne poprawe wieczorem na pc |
_________________ Fiat Seicento Young  |
|
|
|
 |
|