z cyklu problemy z elektryka |
Autor |
Wiadomość |
michao
nówka sztuka ;)
Pomógł: 2 razy Wiek: 41 Dołączył: 04 Paź 2006 Posty: 29 Skąd: Radzymin
|
Wysłany: 31-07-2007, 12:50 z cyklu problemy z elektryka
Bolid: X20TED |
|
|
jade sobie podjezdzam do jakiegos auta i w odbiciu jego klapy widze swoje swiatla... lewe swieci na brazowo tzn bzdzi sie jak lampa naftowa... zjezdzam maska w gore nic niby sie nie dzieje popyrgalem kabelkami i sie zapalilo ok jade dalej
mija jakis czas
znowu podobna sytuacja pyrgam kabelkami i patrze ooo iskierki i stopiony kawalek kostki akurat na PINie od swiatel mijania hmmm ciekawe malo tego opalna izolacja na kablu, zdjalem kostke a ta mi sie rozpada w rekach, wpailem na szybko na zywca pin od mijania i 2/3 kostki niespalonej na swoje miejsce siwatla sieca OK
po bardzo krotkim czasie....
problem pojawia sie ze swiatlem prawym.... kostka jeszcze nie spalona ale pyrganie kabelkami czasem pomaga czasem nie...
ewidentnie przebicie sie pojawia bo czasem zapalam swiatla a one sie nie swieca a mi sie swieci kontrolka od dlugich...
przyznam sie zarowki znalazlem jakies w bagazniku i je wsadzilem bo musialem zmienic (ciemno a ja swiatel nie mialem) dzialaly ok wiec jezdzilem ale teraz jest problem...
co to moze byc, kijowe zarowki? regulator napiecia? jesli to drugie to ile takie cos moze kosztowac? poradzcie bo swieta daleko a ja juz mam choinke a sejku...
PZDR |
_________________ CentoMania - grupa warszawska
http://centomania.waw.pl |
|
|
|
|
SiDoR
Nadworny Mechanik AngelInADevil'sSuit
Pomógł: 111 razy Wiek: 42 Dołączył: 26 Sie 2005 Posty: 900 Skąd: Miasto Europa
|
Wysłany: 31-07-2007, 12:58
Bolid: SIGNUM Z20NET '03, VB Caravan X16XEL '99 |
|
|
coż te kostki w sejach są dość kieskawej jakości, polecam wymienić całe kostki i powinno być OK
nie wkładaj tylko czasem żarówek większych niż są normalnie, często kostki rozwalają się od większych żarówek, oczywiście odbłysniki w lampach też się wtedy wykańczają |
|
|
michao
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 31-07-2007, 13:02
|
|
no na poczatek tak bede robil, wymienie kostki bo i tak musze i pewnie tez zarowki jakies sensowne kupie (nie mysle o niebieskich czy jakis innych pseudoxenonach)
a czy kostki to nie sa jakies uniwersalne? bo przeciez nie musza byc sejowe skoro w wielu autach sa zarowki H4? |
|
|
|
|
SiDoR
Nadworny Mechanik AngelInADevil'sSuit
Pomógł: 111 razy Wiek: 42 Dołączył: 26 Sie 2005 Posty: 900 Skąd: Miasto Europa
|
Wysłany: 31-07-2007, 13:06
Bolid: SIGNUM Z20NET '03, VB Caravan X16XEL '99 |
|
|
kostki są podobne w wszystkich autach
idź do pierwszego lepszego sklepu i kupisz kostki tanio, nie proś do seja tylko do żarówek H4 i tak firmowych seicento nie będą mieć tylko to co mają pod ladą, jak zmienisz powinno być wsio ok |
|
|
bambosz [Usunięty]
|
Wysłany: 31-07-2007, 13:20
|
|
|
Żarówki halogenowe wytwarzaja dużą temperaturę i niszczą plastik , trzeba co jakiś czas wymienić kostkę od nich , w sc pewnie jest zwykly plastik , jakiś tani i diabli go biorą szybko. Być może że w mercedesie jest stosowany plastik lepszy i kosztuje 10 razy tyle.
Kup zwykłą kostkę do żarówek H4 ja kupilem wczoraj 5 zł sztuka.
Można też lekko zgnieśc te koncówki co wchodzą na blaszki żarówki tak żeby wchodzily z oporem. |
|
|
|
|
michao
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 02-08-2007, 12:17
|
|
dobra zmienilem kostki i światełka świecą superancko, dla pewności zmieniłem żarówki 60/55 teraz akurat nie jezdze z racji urlopu ale jak bede mial okazje to sprawdze czy nadal nowe sie nie beda topić dzieki za odp
EDIT.. a jak tak bede zmienial co jakis czas kostki to niedlugo mi kabli zabraknie w koncu za kazdym razem troche je sie skraca |
Ostatnio zmieniony przez michao 02-08-2007, 12:18, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|