zgłosnienie ultera |
Autor |
Wiadomość |
maxx
nówka sztuka ;)
Pomógł: 3 razy Dołączył: 07 Sie 2007 Posty: 9 Skąd: slask, siemce
|
Wysłany: 15-03-2008, 11:26 zgłosnienie ultera
Bolid: 206 |
|
|
Witam
w moim sejku 1.1 mpi mam koncowy tlumnik ulter 80 i powiem ze ze jest troszke za cichy i teraz moje pytanie jest sprawic aby byl glosniejszy ? zmiana rury ktora dochodzi do tlumnika na fi (ile) czy bez wycinania katalizatora da to cos ?? jakies pomysly sugestie mile widziane
pozdrawiam |
_________________ był sej 1.1 MPI jest 206 GTI 2.0 16v |
|
|
|
 |
ADAMSKY
Nocny zwiadowca Nadworny Akustyk

Pomógł: 130 razy Wiek: 51 Dołączył: 05 Paź 2006 Posty: 547 Skąd: Pleszew
|
Wysłany: 15-03-2008, 13:02
Bolid: SC 1.1 SPI |
|
|
Witaj. maxx ja wychodze z zalozenia , ze tlumik sportowy zaklada sie dla zwiekszenia osiagow a nie wzrostu decybeli , ale rozumiem o co chodzi ...
Wyciecie katalizatora ma sens (jak niedawno gdzies pisalem) tylko w dwoch przypadkach :
1 kat jest stary i zapchany
2 zastepujemy go renomowana sprawdzona strumienica
Mozna tez - co wydaje mi sie najlepszym rozwiazaniem (ale drogo) zastapic go katalizatorem sportowym , nie wiem jednak czy sa dostepne dla SC takowe - trzeba by poszukac.
Dalej , czy masz zalozony dolot "sportowy" ? To wazna rzecz gdyz wydech i dolot silnie ze soba wspolgraja jako naczynia polaczone i dolot oprocz poprawy napelniania cylindrow wplywa tez znaczaco na prace akustyczna wydechu. |
|
 |
maxx
nówka sztuka ;)
Pomógł: 3 razy Dołączył: 07 Sie 2007 Posty: 9 Skąd: slask, siemce
|
Wysłany: 16-03-2008, 11:41
Bolid: 206 |
|
|
ADAMSKY napisał/a: | Witaj. maxx ja wychodze z zalozenia , ze tlumik sportowy zaklada sie dla zwiekszenia osiagow a nie wzrostu decybeli , ale rozumiem o co chodzi ...
Wyciecie katalizatora ma sens (jak niedawno gdzies pisalem) tylko w dwoch przypadkach :
1 kat jest stary i zapchany
2 zastepujemy go renomowana sprawdzona strumienica
Mozna tez - co wydaje mi sie najlepszym rozwiazaniem (ale drogo) zastapic go katalizatorem sportowym , nie wiem jednak czy sa dostepne dla SC takowe - trzeba by poszukac.
Dalej , czy masz zalozony dolot "sportowy" ? To wazna rzecz gdyz wydech i dolot silnie ze soba wspolgraja jako naczynia polaczone i dolot oprocz poprawy napelniania cylindrow wplywa tez znaczaco na prace akustyczna wydechu. |
no niestety nie mam dolotu ... a wycinac katalizatora nie chce ... gdzies czytalem ze zastepuje sie ta rure fi 50 czy 45 i ze glosniej ale chyba tylko wtedy gdy sie wywala katalizator tak mozna zrobic bo niestety w mpi za duzo zabawy jest z tymi sondami ... no chyba czas pomyslec o dolocie ;D |
_________________ był sej 1.1 MPI jest 206 GTI 2.0 16v |
|
|
|
 |
|