23 sierpnia wchodzi w życie nowelizacja ustawy |
Autor |
Wiadomość |
automaniak126
Nałogowiec

|
Wysłany: 03-08-2014, 12:48 23 sierpnia wchodzi w życie nowelizacja ustawy
Bolid: Seicento |
|
|
23 SIERPNIA WCHODZI W ŻYCIE NOWELIZACJA USTAWY O TYM ŻE MOŻNA JEŹDZIĆ NA PRAWO JAZDY KAT. B motocyklem o dopuszczalnej mocy 11kw, stosunku mocy do masy o,1kw/kg, no i trzeba posiadać prawo jazdy kat B min. 3 latka. Jeśli ktoś spełnia te wymagania no to rodzi się pomysł zakupu takowego motorku.
Z tego co wiem Yamaha YBR125 i Honda CBR 125R mieszczą się w zupełności i stąd pytanie do Was czy jest tu jakaś osoba która może powiedzieć mi coś na temat tych motocykli... czy warto???
Z góry dzięki za odp.
Pozdrowionka
PS: wiadomo rocznik najlepiej min 2008 jeśli chodzi o YBR bo już jest na wtrysku, a cbr to prawdopodobnie chyba 2007 lub 2008... (ale nie jestem pewien). |
_________________ Kupujesz auto, ale nie do końca ogarniasz temat? Chętnie pomogę w mojej okolicy. Mogę dojechać. Info na pw. |
|
|
|
 |
MC Grzechu
Nałogowiec

|
Wysłany: 03-08-2014, 16:35
Bolid: Seicento 1.2 16v 6speed/Ibiza III 1.4 16v |
|
|
Jeździłem kilka lat temu przez krótki czas XR 125, która należała do mojego kolegi i ma prawie taki sam silnik jak CBR 125. Z motocyklem absolutnie nic się nie działo przez kilka lat użytkowania. Oprócz wymiany oleju i kontroli luzów zaworowych nic nie trzeba było grzebać. Palił w granicach 2,5l - 3l na 100km więc tyle co nic. Zgrabne, poręczne i dosyć żwawe jak dostało po obrotach. Miło wspominam krótką przygodę z XR. Podobnie będzie z CBR.
Z YBR 125 nie miałem niestety styczności. Na kursie prawa jazdy na motocykl jeździłem YBR 250, ale to trochę inna bajka. Nie spotkałem się z negatywnymi opiniami co do YBR 125. Dla mnie osobiście wtrysk nie jest jakimś wielkim plusem, tym bardziej w tak małej pojemności |
_________________ Fiat Seicento Abarth 1.2 16v 6speed '98
Seat Ibiza Sport 1.4 16v '07
Było:
Fiat Punto II 1.9 JTD '00
Fiat Stilo 1.9 JTD '05
Fiat Grande Punto 1.4 16v '06
 |
|
|
|
 |
wichura
Nałogowiec

|
Wysłany: 03-08-2014, 20:52
Bolid: Skoda Rapid |
|
|
Sama marka Yamaha, Honda czy Suzuki mówi że warto;) |
|
 |
automaniak126
Nałogowiec

|
Wysłany: 04-08-2014, 08:24
|
|
Dzięki bardzo za odpowiedzi. Czekam na więcej opinii.
Z wyglądu najbardziej mi się podoba Yamaha YZF 125R bodajże wygląda jak R1 ale niestety ceny są kosmiczne jak na 125-iątkę. no i produkują ją dopiero od 2008r. więc min na taki motorek w niezłym stanie to jest ok 8-9 tys a dla mnie to trochę przesada jak na tak małą pojemność no i druga wada z tego co patrzyłem wszędzie po ogłoszeniach to tymi yamaszkami bardzo dużo ludzie jeżdżą wszystkie które patrzyłem (no prawie wszystkie) miały dwukrotnie wyższe przebiegi niż cbr125 i trzy lub czterokrotnie wyższe niż YBR pomimo tego że najmłodsze. A może jakies inne jeszcze polecacie w tej pojemności??? (od razu mówię że crossy odpadają, podobnie jak choopery itp., chodzi wyłączenie o nakeda lub coś sportowego), patrzyłem jeszcze hondę cg 125 ale jest ich strasznie mało na Polskim rynku. Szkoda że KAWA nie robi takich motorków... |
_________________ Kupujesz auto, ale nie do końca ogarniasz temat? Chętnie pomogę w mojej okolicy. Mogę dojechać. Info na pw. |
|
|
|
 |
freestylo
Nałogowiec

|
|
|
|
 |
krzysiek680
Nałogowiec
Wiek: 29 Dołączył: 19 Mar 2014 Posty: 114 Skąd: Zduńska Wola
|
Wysłany: 04-08-2014, 12:13
Bolid: Fiat Seicento 1.1 S |
|
|
freestylo napisał/a: | panowie a jak ze skrzynią? automat czy manualna? bo mówili o tym i ucichło |
początkowo miał być tylko automat (czyli skuterki) ale po jakimś tam proteście polityków ( sądzę, że stali za tym też producenci Hondy itp.) poszła poprawka do sejmu i będzie można jeździć i automatem i manualem |
|
|
|
 |
MC Grzechu
Nałogowiec

|
Wysłany: 04-08-2014, 19:22
|
|
automaniak126 napisał/a: | Dzięki bardzo za odpowiedzi. Czekam na więcej opinii.
Z wyglądu najbardziej mi się podoba Yamaha YZF 125R bodajże wygląda jak R1 ale niestety ceny są kosmiczne jak na 125-iątkę. no i produkują ją dopiero od 2008r. więc min na taki motorek w niezłym stanie to jest ok 8-9 tys a dla mnie to trochę przesada jak na tak małą pojemność no i druga wada z tego co patrzyłem wszędzie po ogłoszeniach to tymi yamaszkami bardzo dużo ludzie jeżdżą wszystkie które patrzyłem (no prawie wszystkie) miały dwukrotnie wyższe przebiegi niż cbr125 i trzy lub czterokrotnie wyższe niż YBR pomimo tego że najmłodsze. A może jakies inne jeszcze polecacie w tej pojemności??? (od razu mówię że crossy odpadają, podobnie jak choopery itp., chodzi wyłączenie o nakeda lub coś sportowego), patrzyłem jeszcze hondę cg 125 ale jest ich strasznie mało na Polskim rynku. Szkoda że KAWA nie robi takich motorków... | O jakich przebiegach mówisz? Bo dość mało śledzę motocykle w tych pojemnościach. W każdym razie wydawać 8-9 tys. za motocykl o pojemności 125 tylko dlatego, że wygląda prawie jak R1 to lekka bzdura bo to jest i będzie tylko 125, gdzie prędkość maksymalna to 120-130km/h. Wspomniana wcześniej XR kolegi miała nakulane w momencie sprzedaży 30 tys. km bez żadnego remontu, i jeździ dalej bez problemów u następnego właściciela. Poza tym patrzenie na przebieg w dzisiejszych czasach jest i tak bezsensowne. Widać to po autach jak i motocyklach...
Na Twoim miejscu szukałbym właśnie YBR albo CBR bo są w dość korzystnych cenach. Bardzo fajne są też Varadero 125 z dwoma cylindrami, ale to enduro. Ewentualnie z nakedów jeszcze koreański Hyosung GT 125, ale tego też może być mało. Wbrew pozorom Hyosung robi całkiem niezłe motocykle. Odpuść sobie typowe chińszczyzny bo więcej to stoi niż jeździ. |
Było:
Fiat Stilo 1.9 JTD '05
 |
|
|
|
 |
automaniak126
Nałogowiec

|
Wysłany: 05-08-2014, 21:54
|
|
MC Grzechu napisał/a: | O jakich przebiegach mówisz? |
ponad 40tys. z rocznika od 2008 w górę - oczywiście jeśli mówimy o realnych przebiegach, bo te z małymi to albo po dzwonach małolatów ściągane z zachodu i ledwo co się trzymają kupy, albo kręcone liczniki... więc dla mnie to wydaje się dziwne w 5-6-lat zrobić motorkiem 125ccm aż 40 tys i cenić go jeszcze ok 8 tys. zl.
MC Grzechu napisał/a: | W każdym razie wydawać 8-9 tys. za motocykl o pojemności 125 tylko dlatego, że wygląda prawie jak R1 to lekka bzdura |
też jestem tego zdania, więc już wcześniej napisałem że to przesada, jakby kosztowały powiedzmy 5 tys. to tak ale nie tyle...
MC Grzechu napisał/a: |
Na Twoim miejscu szukałbym właśnie YBR albo CBR bo są w dość korzystnych cenach |
właśnie te akurat najbardziej mi odpowiadają i wyglądem i cenowo. Tzn CBR125r też się sporo ceni ale nie aż tak jak yamaszka. YBR będzie pewnie najrozsądniejszym wyborem bo większość to salonowe kupione przez "normalnych" ludzi (wypady na ryby, tyrystyczne przejażdżki), a nie przez młodych gwniewnych, którzy chcą tylko spalić gimę jak CBR-ką. Z drugiej strony za ta samą cenę kupujemy 3-4 lata starszą cbrkę- czyli piękny motorek o sportowej linii który naprawdę fajnie wygląda i ma bardzo dobrą opinię wśród używanych egzemplarzy...
Zastanowię się jeszcze nad tym od września będę się rozglądał po ogłoszeniach, jeśli nic dobrego nie spotkam w okolicy to zakup odłożę do wiosny;-)
Jakby ktoś jeszcze coś wiedział o tych motorkach YBR lub CBR na co zwracać uwagę przy zakupie jak to jeździ o czym wiedzieć itp to każda sugestia mile widziana.
Pzdr. |
|
|
|
 |
rudiov
Nałogowiec POlski osioł

|
Wysłany: 12-08-2014, 01:29
Bolid: 1.1 mpi van / Zafira 1.6 |
|
|
Jeszcze masz taki model Hondy jak CBF 125 . Nie ukrywam, że znajomy będzie miał taka do sprzedania z autentycznym przebiegiem 5tyś km z bodaj 2008r - ale to Wrzesień, Październik. Zobacz sobie na nie choć osobiście polecam YBR 125 ponieważ absolutnie bezawaryjny sprzęt i jako jedyny "nie udaje" niczego dorosłego jak R1 |
|
|
|
 |
automaniak126
Nałogowiec

|
Wysłany: 12-08-2014, 21:30
|
|
rudiov napisał/a: | Jeszcze masz taki model Hondy jak CBF 125 . Nie ukrywam, że znajomy będzie miał taka do sprzedania z autentycznym przebiegiem 5tyś km z bodaj 2008r - ale to Wrzesień, Październik. Zobacz sobie na nie choć osobiście polecam YBR 125 ponieważ absolutnie bezawaryjny sprzęt i jako jedyny "nie udaje" niczego dorosłego jak R1 |
akurat tak się złożyło, że na tą CBF-kę patrzyłem wczoraj i jakoś mi się to nawet widzi:) wada jest taka, że większość z początku produkcji nie ma obrotomierza, jest mało ich w ogłoszeniach i gorzej z częściami do tego. Ale wygląd ma naprawdę ładny. Co to yamaszki ybr125 to właśnie tak samo ludzie mówią jak ty że to super niezawodny sprzęt i niczego nie udaje, po prostu zwykły niewielki motorek na grzyby ryby i jakieś tam wycieczki turystyczne.:) A tak z ciekawości to coś więcej możesz napisać o tym motorku twojego znajomego??:) to jakiś pewniak od 1-wszego właściciela nie katowany czy sprowadzany po dzwonie?:D |
|
|
|
 |
MC Grzechu
Nałogowiec

|
Wysłany: 12-08-2014, 23:45
|
|
Obrotomierz w motocyklu o takiej pojemności jest zupełnie zbędny... |
Było:
Fiat Stilo 1.9 JTD '05
 |
|
|
|
 |
maikssss
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 21-08-2014, 15:55
Bolid: Fiat Uno |
|
|
doczekałem się! chciałem robic prawko kat. A |
_________________ Masz w planach kupno nowego laptopa? Nie wiesz co zrobić ze starym? Sprawdź skup laptopów olsztyn. Oferuja wysokie ceny. |
|
|
|
 |
MC Grzechu
Nałogowiec

|
Wysłany: 21-08-2014, 19:46
|
|
maikssss napisał/a: | doczekałem się! chciałem robic prawko kat. A | Byłoby to lepszym krokiem |
Było:
Fiat Stilo 1.9 JTD '05
 |
|
|
|
 |
automaniak126
Nałogowiec

|
Wysłany: 22-08-2014, 10:19
|
|
maikssss napisał/a: | doczekałem się! |
planujesz coś kupić, czy masz już jakieś moto 125ccm???
PS: To już jutro 23 sierpnia:))) |
|
|
|
 |
Mr. Hyde
Nałogowiec

|
Wysłany: 26-08-2014, 18:26
Bolid: szukam |
|
|
Miałem 50 i sprzedałem z racji słabych osiągów. Taką 125 chętnie bym pojeździł. No ale na razie funduszy brak na takie przyjemności . IMHO pomysł super |
|
|
|
 |
|