FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Daewoo Espero
Autor Wiadomość
TheStig 
Nałogowiec

Wysłany: 16-03-2014, 09:53   Daewoo Espero
   Bolid: Opel Astra C14NZ + LPG

Witam, jutro umówiłem się na oględziny tego o to cuda:
http://tablica.pl/oferta/...html#e324256127

Co sądzicie o tym samochodzie (ogólnie) i o egzemplarzu? Na co zwrócić uwagę podczas oględzin (oprócz rdzy)?

lott29 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 16-03-2014, 10:46   
   Bolid: Seicento 1.1

Jak dla mnie ogólnie super auto komfort na wysokim poziomie i osiągi tez spoko co prawda ja miałem 2.0 ale myślę ze to 1.5 tez da rade. Uważaj na elektrykę bo jest kiepska, no i oczywiście rdza bo w tym modelu to jest masakra bez miernika grubości lakieru się nawet nie wybieraj bo często naprawiane są na zasadzie włókna szklanego. Co do tego egzemplarza wygląda ładnie i tylko pytanie kto i jak naprawiał go blacharsko bo raczej wątpię w to ze był tylko jeden element lakierowany.

TheStig 
Nałogowiec

Wysłany: 16-03-2014, 11:11   

Samochód jest od mechanika, więc będzie możliwość wjechania na kanał i obejrzenia auta od spodu pod kątem rdzy. Wiem, że te silniki trochę palą, ale to mnie nie odstrasza, gaz jest to jeszcze ujdzie.

Pawnucy 
Nałogowiec

Wysłany: 16-03-2014, 12:12   
   Bolid: 900

Miałem też 1.5 i osiągi w miarę spoko. Ogólnie to tak jak kolega wyżej Ci napisał - patrz na rdze i koniecznie wjedź na kanał i zobacz jak jest z podłogą. Mam nadzieję, że trafisz na zadbany egzemplarz bo bardzo dobrze wspominam w nim zarówno krótkie dystanse, jak i dalekie podróże ;)

Zwróć uwagę jeszcze, czy wszystko działa z elektryką. U mnie zaczęło się od szyb, a potem przeszło na wszystko inne :P Co do reszty - autko sprawowało się dobrze i nie miałem większych napraw.

automaniak126 
Nałogowiec

Wysłany: 16-03-2014, 15:31   
   Bolid: Seicento

w 2013r. instalacja założona za 2300zł a za pół roku facet sprzedaje całe auto za 2800zł i jeszcze rozrząd zrobił ludzie ogarnijcie się, zastanówie się o czym wy wogóle mówicie, przebieg 93 tys? czyli co samochód jeździł średnio po 5,47...km w ciągu roku? To takie prawdziwe jak 15 letnie tdi z przebiegiem poniżej 200 tys., przecież to nie auto od pierwszego własciciela i założę się, że nawet książki nie ma ani nic, poza tym auto od mechanika, a NIE KUPUJE się aut od mechanika. Jak dla mnie ten samochód ma lakierowane całe boki. Znajomy ma takie auto i to jest totalna ruina, a naprawdę dba o samochód, nie ma miejsca które nie jest skorodowane o dziwo ma w takim samym kolorze, omijajcie espero szerokim łukiem 17 letnie daewoo to już złom. Nie ma się co oszukiwać...

to tylko moje zdanie, więc proszę nei brać opisu do siebie:)

TheStig 
Nałogowiec

Wysłany: 16-03-2014, 16:42   

Ten pan dostał te auto w rozliczeniu, nie jeździł nim na codzień. Mówił, że sporo części było wymienionych, auto nie ma rdzy i jest ogólnie doinwestowane. Jutro o 8 się umówiłem i zobaczymy :) . Za tą kasę nie ma co narzekać na wygląd (nie podoba mi się przód), a nawet rocznik, tylko na stan. A to się okaże.

Pawnucy 
Nałogowiec

Wysłany: 16-03-2014, 23:23   

Daj znać co i jak po oględzinach, bo sam jestem ciekawy co do faktycznego stanu tego Espero.

lott29 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 17-03-2014, 15:03   
   Bolid: Seicento 1.1

Jak tam byleś oglądać bo tez jestem ciekawy ?

Majk-l 
Nałogowiec
Przyjaciel SC.PL

Wysłany: 17-03-2014, 19:53   
   Bolid: Peugeot 406

automaniak126 napisał/a:
auto od mechanika, a NIE KUPUJE się aut od mechanika

swieta porawda :)) od mechanika to jak od hadnlarza... ba! gorzej

taki wie jak z trupa zrobic agonistę za darmo :))

widział ktos mechanika w nowszym samochodzie niz z 2005?

nie widział!

TheStig 
Nałogowiec

Wysłany: 17-03-2014, 19:55   

Byłem, oglądałem, ale póki co, to nie kupiłem. Blacharka ogólnie ok, podłoga jak dzwon, na progach pojawiają się gdzieniegdzie małe rdzawki, na brzegach drzwii od wewnątrz również widać rudą ale tylko powierzchownie, porobiłoby się zaprawki i byłoby ok, dziur nigdzie nie ma. Silnik zdrowy, nie pali oleju, olej świeży, rozrząd też tylko ten silnik jest już drugi (pierwszy się rozleciał wlaścicielom, cokolwiek to znaczy, ten mechanik go wymienial). Instalacja gazowa faktycznie z 2013 roku , jeszcze rok na gwarancji, ale jest z nią problem. Jak silnik jest lekko ciepły i przełączy się na gaz, to po dodaniu gazu auto gaśnie. Nie wiem co to może być, może jakaś pierdoła, ale nie znam się na gazie, więc powiedziałem, że się zastanowie. Z elektryki, to nie działa klakson, szyby powoli się podnoszą i cyngielek od zamka w drzwiach pasażera nie chce pójść do góry (ręcznie można). Zawieszenie porobione, nowe sworznie wahaczy, amortyzatory z tylu, wydech, klocki, tarcze, bebny itp. Jeździ ładnie pomijając to, że gaśnie jak się przełącza na gaz. W środku nie jest może wzorowo, ale ujdzie. Co myślicie?
Ps. zjechał z ceną do 2,5 , ale OC jest do zaplacenia za miesiac, a w maju przeglad.

zieluny 
Nałogowiec

Wysłany: 17-03-2014, 20:34   
   Bolid: sc sporting

Oc bierz w Mbanku z ratami co miesiac a przeglad nie da rady. Gaz masz na gwarancji mam nadzieje ze masz wpisy w ksiazce serwisowej...

I tak bedzie cos do roboty ale jak Ci sie podoba to czemu nie:)

Pawnucy 
Nałogowiec

Wysłany: 17-03-2014, 22:11   

Kwestia tego jak ten mechanik to wszystko poskładał :P Koledzy wyżej pisali jak mechanicy naprawiają autka, które mają zamiar sprzedać i wszystko co złe może wyjść za jakiś czas niestety.

Wiadomo, że też nie ma co wymagać cudów od 15 letniego Daewoo :)

TheStig 
Nałogowiec

Wysłany: 17-03-2014, 22:24   

Silnik wstawiał jak jeszcze go mial poprzedni właściciel, nie robił tego tylko na sprzedaż. Pod maską wygląda dobrze, nie skapnąłbym się, że coś tam było robione. W każdym razie silnik zdrowy na pewno.

JaRabbit 
Nałogowiec

Wysłany: 21-03-2014, 12:17   
   Bolid: Corolla E12 2,0 D-4D, Konstal 105Na

Napiszę tak: Gdyby produkowali jeszcze Espero, to kupiłbym nowy od ręki ( w ukompletowaniu:silnik 2,0, ABS,air bag,klimatyzacja, automat,skóra- bo takiego miałem sprowadzonego ze stanów) Samochód jest genialny.Jest super wyciszony,wygodny,ma wielki bagażnik (530L), zawieszenie zestrojone na komfort.
Na gazie się nie znam, ale odnośnie innych bolączek które opisałeś- elektryczne szyby chodzą wolno, bo jest to instalacja bez przekaźników.Styki włączników mogą być wypalone i może być duży spadek prądu. Nie działa klakson- w najgorszej wersji zgniła wiązka klaksonu.Tylny centralny-też najgorsza opcja- przełamany przewód od centralnego na przejściu słupek-drzwi. Espero generalnie ma problemy z elektryką.Winą są zbyt cienkie przewody i minimalizacja przekaźników.Ale jeżeli nie ma korozji, to brałbym w ciemno. Rzeczy mechaniczne można naprawić. Budy się nie opłaca.

BTW- Wzór przepisowej jazdy ( w espero właśnie)

Pawnucy 
Nałogowiec

Wysłany: 21-03-2014, 13:58   

JaRabbit, no no, dokładnie tak samo wspominam jazdę tym samochodem. Co do wolnego podnoszenia szyb - u mnie wystarczyło rozebrać boczki i nasmarować prowadnice, i mechanizm. Ten zabieg przyśpieszył działanie dwukrotnie.

Odpowiedz do tematu