Dwóch właścicieli a przeprowadzka jednego z nich |
Autor |
Wiadomość |
Yool
Bywalec

|
Wysłany: 04-10-2008, 12:06 Dwóch właścicieli a przeprowadzka jednego z nich
Bolid: Seicento 1.1 SPI |
|
|
Witam,
tak jak w temacie. Auto ma dwóch współwłaścicieli mnie i moją mamę - dla zniżek OC. Co dzieje się w przypadku przeprowadzki jednego z właścicieli do innego miasta ? Wymienia się sam dowód czy dowód z tablicami ? Z jakiego miasta mają być te tablice? Na pierwszej stronie w dowodzie wpisana jest mama ale przecież to nie ma znaczenia bo oboje mamy po 50 % samochodu. |
|
|
|
 |
jerzyk
Loża szyderców

|
Wysłany: 04-10-2008, 12:09
Bolid: Audi |
|
|
napisz PW do Ciacha on powinien wiedzieć |
|
 |
kevlar
Szukam fiatów i innych gratów.

|
Wysłany: 04-10-2008, 12:51
Bolid: SC900, SC1100, Multipla |
|
|
Prawnie właściciel jak i współwłaściciel mają po 50 % praw własności pojazdu (chyba że umowa stanowi inaczej). Moim zdaniem (nie wiem na pewno) to według zapisu w dowodzie rejestracyjnym auto jest przypisane do właściciela a nie współwłaściciela. Ale istnieje pewnie możliwość zamiany współwłaściciela na właściciela. Oczywiście trzeba ponieść koszt przerejestrowania.
Proszę nie przyjmować tego co napisałem że tak jest tylko jako moje spostrzeżenie że tak powinno być. |
_________________ SC 900 VW  |
|
|
|
 |
Ciacho
Skoda Lover
Wiek: 39 Dołączył: 09 Cze 2006 Posty: 2755 Skąd: Podkarpacie
|
Wysłany: 04-10-2008, 16:11
Bolid: Skoda Octavia II FL 1.6 TDI Greenline |
|
|
kevlar napisał/a: | Moim zdaniem (nie wiem na pewno) to według zapisu w dowodzie rejestracyjnym auto jest przypisane do właściciela a nie współwłaściciela. |
jeśli w dowodzie rej są wpisane 2 osoby to nie ma czegoś takiego jak właściciel i współwłaściciel, tylko jest dwóch współwłaścicieli i niestety mają oni takie same prawa do rozporządzania rzeczą jaką jest samochód osobowy.
Yool napisał/a: | tak jak w temacie. Auto ma dwóch współwłaścicieli mnie i moją mamę - dla zniżek OC. Co dzieje się w przypadku przeprowadzki jednego z właścicieli do innego miasta ? Wymienia się sam dowód czy dowód z tablicami ? Z jakiego miasta mają być te tablice? Na pierwszej stronie w dowodzie wpisana jest mama ale przecież to nie ma znaczenia bo oboje mamy po 50 % samochodu. |
Raczej na pewno trzeba wymienić dowód, no chyba że z tyłu jest jeszcze sporo miejsca na adnotacje, a co do tablic to skomplikowana sytuacja i nie wiem jak to sie może rozstrzygnąć - w każdym razie jeśli jest to inne miasto w tym samym powiecie tablice mogą zostać te same. Pewnie trzeba będzie je zdjąć i w wydziale komunikacji nakleją nowe nalepki legalizacyjne na nich. wymiana dowodu + nalepki 76,50zł |
|
 |
Yool
Bywalec

|
Wysłany: 05-10-2008, 12:44
|
|
Dzięki za zainteresowanie, w tym sęk że miasto jest w innym powiecie. Jutro jak znajde chwile to zadzwonię do WK i się wszystkiego dowiem. |
|
|
|
 |
MRodz
Nałogowiec

|
Wysłany: 06-10-2008, 16:59
Bolid: Clio 1.8 16V, Lancia Y10 |
|
|
A nie mozesz sie po prostu zameldowac tymczasowo i nie bawic w biurokracje? |
|
 |
Znakomity
Nałogowiec
|
Wysłany: 06-10-2008, 18:54
Bolid: Był 1.1 SPI |
|
|
Yool, jeśli przeprowadza się osoba wpisana jako DRUGA w dowodzie rejestracyjnym to tablice zostają te same, sprawę załatwiasz w dotychczasowym Wydziale Komunikacji-czasem wystarczy nowy adres dopisany przez urzędnika i wtedy koszta niewielkie (znaczki) lub konieczna będzie wymiana dowodu rejestracyjnego (w tej sytuacji jak już napisano wyżej musisz wziąć tablice rejestracyjne w celu wymiany hologramów).
Jeśli adres zmienia osoba wpisana w dowód jako PIERWSZA to jest kłopot większy...
Opcja nr.1: Udajecie się do Wydz. Komunikacji w którym zarejestrowane jest auto i zamieniacie kolejność właścicieli (przy okazji wpisując nowy adres zameldowania jednego z właścicieli) w dowodzie-wtedy tablice pozostaną te same a trzeba tylko wymienić dowód rejestracyjny (jak wyżej trzeba wziąć tablice w celu wymiany hologramów).
Opcja nr.2: Udajecie się do Wydziału Komunikacji w nowym miejscu zameldowania współwłaściela i dostajesz wtedy nowy dowód, tablice, naklejkę na szybę i wydajesz 2x więcej kasy ale masz nowe blachy .
Decyzja nalezy do Ciebie.
Pamiętaj żeby do każdej wizyty wziąć KARTĘ POJAZDU-tam też trzeba dokonać adnotacji o zmianie adresu. |
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. |
|
|
|
 |
Yool
Bywalec

|
Wysłany: 06-10-2008, 22:03
|
|
Znakomity, dzięki, dzisiaj uzyskałem taką samą informację. więc to na 100% prawda, zastosuje się chyba do opcji ze zmianą kolejności w dowodzie ( opcja nr. 1) bo tablice są w dobrym stanie a numery chce nadal mieć ze swojego miasta
MRodz, w tym sek że tymczasowy meldunek z różnych względów nie wchodzi w grę. |
|
|
|
 |
|