FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Elektryczne szyby, jest jakieś zabezpieczenie...
Autor Wiadomość
luki55 
Nałogowiec

Wysłany: 02-03-2010, 07:25   Elektryczne szyby, jest jakieś zabezpieczenie...
   Bolid: Seicento 1.1 MPI Actual 2004, FSO 125p 1986

Witam
Chciałem Was zapytać (może miał ktoś z tym styczność), w jaki sposób jest rozwiązane zabezpieczenie przeciw przeciążeniowe? , (jeśli takowe w ogóle istnieje), chodzi mi o to czy prąd jest odcinany w momencie kiedy szyba dojdzie do swoich skrajnych pozycji, a my dalej trzymamy wciśnięty przycisk podnoszenia lub opuszczania ?Jeśli by był jakiś czujnik to tylko w silniku...

Pozdrawiam

Łukasz

Bandzior 
Nałogowiec

Wysłany: 02-03-2010, 07:43   
   Bolid: SC 1.1S & Wartburg 353S

Nie rozbierałem jeszcze tego ale wydaje mi się że dopływ zasilania jest odcinany gdy wzrośnie prąd do danej wartości. Im większy opór napotyka silnik tym większe ma zapotrzebowanie na prąd. W większości przypadków w taki sposób zabezpiecza się silniki przed awarią.

luki55 
Nałogowiec

Wysłany: 02-03-2010, 08:04   
   Bolid: Seicento 1.1 MPI Actual 2004, FSO 125p 1986

Hmm czyli tam może być jakiś warystor, jak to wszystko poskładam to postaram się zmierzyć prąd ...

[ Dodano: 03-03-2010, 09:17 ]
Wczoraj miałem się okazję przekonać (nawet prądu nie mierzyłem, bo nie musiałem), że silniki nie są zabezpieczone...Trzymanie przycisku gry szyba jest w skrajnym położeniu powoduje przygasanie auta na jałowych obrotach, bo altek stwarza taki opór (przynajmniej u mnie), .... Heh to sie teraz zdenerwowałem, bo chciałem zrobić domykanie szyb z centralnego, a tu sie okazuje, że potrzebny by był moduł domykania szyb... ;(

Tak się zastanawiam, jak można było tak karygodnie zaprojektować instalację do szyb elektrycznych....

Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu