FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Idzie zima - prędkość
Autor Wiadomość
Łukasz 
AntyToyotowy

Wysłany: 22-11-2013, 22:06   
   Bolid: Ford Focus Kombi 1.6 zetec 2004r. 152 k km

u nas piesi to świete krowy, ale wydaje im się że mają najgorzej w UE

oni by chcieli, żeby już 100 m przed pasami, sznury aut się zatrzymały, kierowcy wyszli z pojazdu i wszyscy na kolana aż jaśnie chrabia pieszy przejdzie

absolutnie bym to ukrócił, pojazd ma swoją drogę hamowania, zawsze na spacerze z żoną mowie jej przed pasami: stój, pojazd ma 2 tony a ty mozesz się zatrzymać z nogi na nogę. jak się zatrzymają, to podziękujemy i idziemy. ale takich jak my jest mało.

poza tym, ciągle powtarzam:

czy auto może jeździć po chodniku ? czy my pieszym wjeżdzamy na chodnik ? NIE

to onie wchodzą nam na drogę. to nie my jeździmy po chodniku tylko pieszy chodzi po drodze....ile by to było biadolenia jakby auto kogoś potrąciło na chodniku, a to pijak, a to lump a to kryminalista.

ale jak pieszy wtargnie na drogę to jest OK. ja bym to ukrócił.

rudiov 
Nałogowiec
POlski osioł

Wysłany: 22-11-2013, 22:22   
   Bolid: 1.1 mpi van / Zafira 1.6

A jak sobie wyobrażasz przejście przez jezdnie inaczej niż przez pasy jak przez małą miejscowość idzie droga przez środek wsi. Po jednej stronie kościół, po drugiej monopol? Pasy są dla pieszych. Koniec. Kropka. A jak jeszcze nie ma chodników i np. dzieci idą poboczem lub skrajem drogi bo pobocze to bagno po kostki. Idąc prawidłową stroną jezdni musisz na nich uwazac i mają takie samo prawo jak ty, rowerzysta, traktor sie tamtędy poruszać . Najgorsze co może być to:
Pieszy idący złą stroną + brak pobocza + brak odblasków/latarki + noc + alkohol + nadmierna prędkość kierowcy = każdy może być w kryminale :|

Łukasz 
AntyToyotowy

Wysłany: 22-11-2013, 22:39   

rudiov, kolego drogi

od tego są samorządy, gminy, państwo

i tak jesteśmy bankrutem więc czy weźniemy kolejny kredyt\zapomogę\pożyczkę z UE jeden pies

znam takie miejsca że jak nie wejdziesz na ulicę ( piski opon się pojawiają ) to nie przejdziesz. albo most (kładka).albo światła. innej drogi nie ma.

ale wchodzenie pod auta jest bez sensu. czemu piesi nie wchodzą w jezioro tylko go okrążają ?

dijack 
Nałogowiec
Noł lajf

Wysłany: 22-11-2013, 22:41   
   Bolid: Seicento 1.1 SPI

Łukasz napisał/a:

zawsze na spacerze z żoną mowie jej przed pasami: stój, pojazd ma 2 tony

Albo 40 ton...

Łukasz 
AntyToyotowy

Wysłany: 22-11-2013, 22:46   

dijack, jak widzę tira to nawet nie podchodzę do krawędzi. nawet hamując tira do zera, on tyle zeźre energii w tarcze, klocki i rozpęd, że ja spokojnie mogę poczekać i finito

ale emeryt świadom swoich praw i obowiązków udowodni tirowi że ten będzie palił gumę a na końcu i tak nie wiadomo co...ale udowodni...

saper94 
spamer team
motórzysta

Wysłany: 27-11-2013, 19:32   
   Bolid: Seicento GO 900 /Fiesta VII / Corsa B 1.0

Była akcja 2 lata temu pod moim domem, jak babka pod tira na składaku na przejście wjechała. Jechał przepisowo, bo radar, ona wtargnęła i jest 2 metry pod ziemią. Ale bez nagonki na kierowcę się nie obyło...

Poruszam/łem się wieloma pojazdami i najważniejsze jest żeby zrozumieć każdego. Pojazd to nie resorak, może zrobić krzywdę i nie sposób go zatrzymać w miejscu. A pieszemu kilka sekund stania nie zaszkodzi, a nawet może uratuje przed przedwczesnym spotkaniem z robalami 2 metry pod ziemią ;) Ale weź tu przetłumacz dla ludzi...

Mój szerszeń:
http://www.seicento.pl/viewtopic.php?t=40911

Tomala 
Nałogowiec

Wysłany: 27-11-2013, 20:16   
   Bolid: Fiat Seicento

A ja po dwóch pobytach w Norwegii i już paru tysiącach zrobionych tam po drogach w mieście jak i poza nim, twierdzę że u nas pieszy ma przerąbane, na przejściach bez sygnalizacji potrafią ludzie stać po parę minut bo żadnemu kasztanowi nie chce się poczekać 30s i przepuścić dwie, trzy osoby. W NO, pieszy zawsze ma bezwzględne pierwszeństwo, ludzie rowerami z marszu wjeżdżają na pasy, to kierowca ma na nich uważać a nie oni na niego, w godzinach szczytu w miasteczkach tworzą się przez to korki, ale jakoś wypadków z udziałem z pieszymi nie ma, dlaczego? Ograniczenia prędkości w miastach do minimum, 40km/h czasem nawet 30km/h i to że kierowcy od samego początku mają wpajane to kto ma gdzie pierwszeństwo, a u nas zdany egzamin i hulaj dusza, robimy to co nam się żywnie podoba
Czarnuch: http://www.seicento.pl/viewtopic.php?t=40941

rotax24
[Usunięty]

Wysłany: 27-11-2013, 21:48   

Tomala napisał/a:
A ja po dwóch pobytach w Norwegii i już paru tysiącach zrobionych tam po drogach w mieście jak i poza nim, twierdzę że u nas pieszy ma przerąbane, na przejściach bez sygnalizacji potrafią ludzie stać po parę minut bo żadnemu kasztanowi nie chce się poczekać 30s i przepuścić dwie, trzy osoby. W NO, pieszy zawsze ma bezwzględne pierwszeństwo, ludzie rowerami z marszu wjeżdżają na pasy, to kierowca ma na nich uważać a nie oni na niego, w godzinach szczytu w miasteczkach tworzą się przez to korki, ale jakoś wypadków z udziałem z pieszymi nie ma, dlaczego? Ograniczenia prędkości w miastach do minimum, 40km/h czasem nawet 30km/h i to że kierowcy od samego początku mają wpajane to kto ma gdzie pierwszeństwo, a u nas zdany egzamin i hulaj dusza, robimy to co nam się żywnie podoba
- Norwegia to chory kraj począwszy od wyroku Brevika a skończywszy na przywilejach dla muzłumanów :wink: jasne wróćmy do czasów kiedy przed pojazdem biegł służący z lampką i wszystkich ostrzegał że pojazd jedzie :rotfl:

saper94 
spamer team
motórzysta

Wysłany: 27-11-2013, 21:54   
   Bolid: Seicento GO 900 /Fiesta VII / Corsa B 1.0

rotax24, w pełni się z tym zgadzam :ok:

Pieszy niech sobie poczeka. Z resztą jak samochody jadą w "sznurku" to na pewno ktoś przepuści jak zobaczy że pieszy chce przejść. Ale u nas to najczęściej sobie pogaduszki na krawężniku robią lub gadają przez telefon i mają zamiar przejść, a jak mają okazję to nie przechodzą, tylko pod koła samochodu prosto się pchają w ostatniej chwili, niespodziewanie.

A jak widzę kiedy ktoś wchodzi na przejście i gada przez telefon, nie patrzy na boki i idzie spacerkiem prowadząc dyskusję, to szlag mnie trafia szczerze ;)

Mój szerszeń:
http://www.seicento.pl/viewtopic.php?t=40911

Tomala 
Nałogowiec

Wysłany: 27-11-2013, 21:56   
   Bolid: Fiat Seicento

Cytat:
Norwegia to chory kraj począwszy od wyroku Brevika a skończywszy na przywilejach dla muzłumanów :wink: jasne wróćmy do czasów kiedy przed pojazdem biegł służący z lampką i wszystkich ostrzegał że pojazd jedzie :rotfl:

Dziwny nie dziwny w każdym bądź razie jeżeli chodzi o bezpieczeństwo na drogach godny naśladowania :ok:
Czarnuch: http://www.seicento.pl/viewtopic.php?t=40941

Łukasz 
AntyToyotowy

Wysłany: 27-11-2013, 23:19   

tak, zacznijmy wstrzymywać pociągi, samoloty, statki - bo pieszy....

czy ktoś pieszemu wjeżdza na chodnik ??? to pieszy ma uważać jak wchodzi na jezdnię, bo nie jest świętą krową i wchodzi na teren przeznaczony na ruch samochodowy...

Linduś 
Włóczykij
wróg publiczny nr 1

Wysłany: 28-11-2013, 09:44   
   Bolid: Punto Grande 1,4 8v / 126p 650

ogólnie to przejście dla pieszych to jest takie "skrzyżowanie" chodnika z jezdnią :))
- wg mnie nie wolno popadać w skrajności - i jedni i drudzy mają sporo za uchem, (ja np na dwupasmówkach boję się puszczać pieszych, bo zawsze znajdzie się debil, co na drugim pasie i tak Cię ominie, i przy niesprzyjających warunkach skosi piechura).

Jestem zdecydowanie za uświadamianiem pieszego, że auto nie zatrzyma mu się w miejscu, za tym, żeby jednak nie byli tacy bezkarni "bo na pasach" są i choćby się waliło masz stać kierowco!
A zdecydowanie daleko mi do krajów skandynawskich właśnie - gdzie pieszy jest właśnie święta krowa i nawet na czerwonym może się wparować na przejście, a samochody stają jak tylko kierowcy widzą pieszego 15 metrów od przejścia
Niezabliźniona rana, zielony młody liść…

adrian_ustka 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 28-11-2013, 10:26   
   Bolid: seicento 2002r. 1.1

http://demotywatory.pl/4245459/10-mniej

A co mają powiedzieć kierowcy w Rosji ?

radoMaj 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 28-11-2013, 23:20   
   Bolid: Audi A4

spiesz się powoli

Łukasz