Idzie zima - prędkość |
Autor |
Wiadomość |
AdaMs
Nałogowiec Przyjaciel klubu

Wiek: 35 Dołączył: 27 Lut 2010 Posty: 765 Skąd: Dąbrowa Górnicza
|
Wysłany: 29-11-2013, 08:47
Bolid: Czarny Misiek |
|
|
Również uważam, że obie strony są winne... Z jednej strony kierowcy nie przestrzegają ograniczeń prędkości, a z drugiej pieszy nieoznakowany przechodzi w miejscach niedozwolony. W okresie gdy jest mniej dnia, a więcej nocy, człowiek bez odblasku to ciemna plama ledwo widoczna. A jak jeszcze ktoś z przeciwka Cie oślepi to już w ogóle go nie widać.
Linda, dobrze mówi aby uświadamiać pieszym ile trwa zatrzymanie pojazdu, oraz jak ważna jest widoczność jego na drodze.
Może gdy obie strony zaczną się szanować, to coś się zmieni... |
_________________ Nie zawsze jest pod górkę
Blog Fiat Panda lub forum Fiat 500X |
|
|
|
 |
Łukasz
AntyToyotowy
|
Wysłany: 01-12-2013, 23:12
Bolid: Ford Focus Kombi 1.6 zetec 2004r. 152 k km |
|
|
http://www.youtube.com/wa...d&v=MeS-8WTSKdE
oceńcie sami, kto jest winien, kierowca ciężarówki czy wchodząca z dzieckiem mama, bo się jej należy
a tu kompilacja wypadków z pieszymi, proszę policzyć ile faktycznie jest przez baranów kierowców a ile przez święte krowy pieszych ( mocny film )
http://www.youtube.com/watch?v=aCOr6WXVSf0 |
|
 |
saper94
spamer team motórzysta

|
Wysłany: 02-12-2013, 11:38
Bolid: Seicento GO 900 /Fiesta VII / Corsa B 1.0 |
|
|
Ostatnio jak wieczorkiem pojechaliśmy na upalanie RX-8 , prawie skosiliśmy wózek z dzieckiem w mieście... bo zas*anemu tatusiowi wraz z rodzinką zachciało się iść po asfalcie, jak obok miał chodnik... w tym miejscu akurat nie działały 2 latarnie. Nawet telefonu nie wyjął, żadnej lampki, pochodni, flamethrowera, odblasku, NIC! O zejściu na chodnik nie wspomnę nawet już. Nas było słychać z około 2 kilometrów spokojnie swoją drogą na wysokich obrotach przy wydechu HKS.
Bo myślą że im wolno wszystko. Piesi sobie łażą ulicami, wchodzą na czerwonym i nikt nie ściga za to... Więc nie ma co się dziwić że giną |
_________________ "Odważni nie żyją długo, lecz ostrożni nie żyją wcale."
Mój szerszeń:
http://www.seicento.pl/viewtopic.php?t=40911 |
|
|
|
 |
AdaMs
Nałogowiec Przyjaciel klubu

Wiek: 35 Dołączył: 27 Lut 2010 Posty: 765 Skąd: Dąbrowa Górnicza
|
Wysłany: 02-12-2013, 12:54
Bolid: Czarny Misiek |
|
|
Łukasz, z jednej strony na pasach był facet z rowerem. W tym wypadku kierowca ciężarówki powinien zwolnić i dążyć do zatrzymania pojazdu. Aż pieszy całkowicie zejdzie z drogi, poza tym musiał widzieć osoby dochodzące do drogi. Chyba że, coś go rozproszyło (telefon, nawigacja).
Z drugiej strony, kobieta powinna być bardziej odpowiedzialna i jednak wziąć pod uwagę prędkość ciężarówki i że może wjechać na przejście... Ile razy mimo że mam pierwszeństwo, sprawdzam czy aby na pewno nikt we mnie nie wjedzie... Czy jaki kierowca, czy jako pieszy. |
_________________ Nie zawsze jest pod górkę
Blog Fiat Panda lub forum Fiat 500X |
|
|
|
 |
Znakomity
Nałogowiec
|
Wysłany: 02-12-2013, 14:38
Bolid: Był 1.1 SPI |
|
|
Obejrzałem filmik dokładnie i baaaaardzo jestem ciekawy Waszych opinii... Jedną już mamy, czekam na resztę.
W Rosji to dopiero cuda się dzieją z pieszymi. Zobaczcie ten filmik
http://www.cda.pl/video/9...n-odszkodowania
od 1:25 jest szczyt bezczelności ale spotkała go zasłużona kara |
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. |
|
|
|
 |
Łukasz
AntyToyotowy
|
Wysłany: 02-12-2013, 17:32
|
|
zeby nie było - kierowca ciężarówki jest winien w 200%
tylko zadaję pytanie: czy matka mogła temu zapobiec ? czy jej "racja" ma teraz sens ? |
|
 |
Linduś
Włóczykij wróg publiczny nr 1

Wiek: 38 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2834 Skąd: Miasto Włókniarzy
|
Wysłany: 02-12-2013, 18:48
Bolid: Punto Grande 1,4 8v / 126p 650 |
|
|
w tym przypadku jestem zdania, że ewidentnie Kamaza wina. |
_________________ Niebo świeci pogodnie, od bruków coraz chłodniej,
Dobrze być tylko przechodniem, ulicą życia iść,
Była nam kiedyś dana Ziemia Obiecana,
Niezabliźniona rana, zielony młody liść…
|
|
|
|
 |
Łukasz
AntyToyotowy
|
Wysłany: 02-12-2013, 19:04
|
|
Linda, dobrze, ale spokojnie można było stanąć przy krawężniku, ocenić sytuację, dziecko ręką przytrzymać i.... no i by zobaczyła szybko nadjeżdzającą ciężarówkę i by pomyślała: puszczamy...
a jak się na pasy wchodzi z urzędu, bo jestem świętą krową, to się ma... |
|
 |
rainek
Nałogowiec
|
Wysłany: 02-12-2013, 19:34
Bolid: Biały |
|
|
Niektórzy to chyba grają w barcelonie, gość rzucający sie pod ciężarówke, po chwili odchodzi jak gdyby nigdy nic - kozak |
_________________ "znam ten ból, kiedy ma się dwuosobową gablotę, ale jak kto woli, jedni wolą komfort, ja wybrałem prędkość, więc jeżdżę Seicento" |
|
|
|
 |
rotax24 [Usunięty]
|
Wysłany: 02-12-2013, 20:36
|
|
|
Linda napisał/a: | w tym przypadku jestem zdania, że ewidentnie Kamaza wina | - zawsze mówiłem że kamaz to bestia |
|
|
|
 |
Linduś

|
Wysłany: 02-12-2013, 23:06
|
|
Łukasz napisał/a: | Linda, dobrze, ale spokojnie można było stanąć przy krawężniku, ocenić sytuację, dziecko ręką przytrzymać i.... no i by zobaczyła szybko nadjeżdzającą ciężarówkę i by pomyślała: puszczamy...
a jak się na pasy wchodzi z urzędu, bo jestem świętą krową, to się ma... |
pewnie, że by można... ale zwróć uwagę, że w tym przypadku ciężarówka dawno powinna hamować z powodu spaceru rowerzysty |
|
|
|
|
 |
Łukasz
AntyToyotowy
|
Wysłany: 02-12-2013, 23:19
|
|
OK, i ten pan kierowca jest winien winien i jeszcze raz winien.
ale czy matkę to pociesza ?nie bardzo. a wystarczyło przystanąć przy krawężniku, rozejrzeć się i spokojnie żyć dalej |
|
 |
Linduś

|
Wysłany: 02-12-2013, 23:25
|
|
a to już zupełnie inna sprawa |
|
|
|
|
 |
Bandzior
Nałogowiec

Wiek: 37 Dołączył: 17 Wrz 2008 Posty: 384 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 03-12-2013, 05:48
Bolid: SC 1.1S & Wartburg 353S |
|
|
Kierowca Kamaza ocenił, że rowerzysta zdąży przejechać przejście i uznał, że nie musi hamować ale zaskoczyła go kobieta z dzieckiem i wyszło co wyszło.
Spora część osób jest przekonana, że jak ma pierwszeństwo to ma i koniec. Nie pomyśli, że ten bez pierwszeństwa może się za myśleć lub nie zauważyć, że wymusza pierwszeństwo. Dlatego trzeba cały czas być czujnym i przewidywać sytuacje a prawie nikt tego nie umie albo nie chce. Kierowca samochodu jest w gorszej sytuacji niż pieszy jeżeli chodzi o widoczność. Kierowca ma przed sobą szybę, która rozprasza/załamuje światło i słupki, które ograniczają widoczność. Do tego dochodzi prędkość i brak oświetlenia pieszego, który najczęściej zlewa się z otoczeniem. Pieszy jest w lepszej sytuacji. Widzi duży obiekt z zapalonymi światłami i porusza się z mniejszą prędkością. Łatwiej jest mu ocenić sytuację więc szybciej dostrzeże samochód. Tylko co z tego jak w u większości osób panuje głupie przeświadczenie, że im się należy pierwszeństwo. Tutaj trzeba szkolić ludzi już od przedszkola jak mają poruszać się na drodze. Matka dała fajny przykład jak przechodzić przez jezdnię bez oceniania ryzyka. Tak jest na co dzień, że rodzice odprowadzając dziecko do szkoły ciągnął je przez przejście (w najlepszym przypadku!) bez żadnego zachowania bezpieczeństwa (przechodzenie na czerwonym, wchodzenie pod koła). Potem z pokolenia na pokolenie są czerpane wzorce... |
|
|
|
 |
Łukasz
AntyToyotowy
|
Wysłany: 03-12-2013, 07:15
|
|
druga grupa to emeryci i ludzie starsi - ci to by się rzucili pod koła na pasach, byle na końcu powiedziec ( nawet leżać pod autem już ) - MIAŁEM RACJĘ SYNKU, MIAŁEM ! |
|
 |
|