FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Irytujące odgłosy z tyłu kabiny...
Autor Wiadomość
Ciacho 
Skoda Lover

Wysłany: 12-07-2006, 23:01   Irytujące odgłosy z tyłu kabiny...
   Bolid: Skoda Octavia II FL 1.6 TDI Greenline

Czy moze mi ktoś powiedziec co to mi sie tłucze z tyłu w autku? Nawet na niewliekich nierównościach słychac takie dziwne odgłosy, tak jakby coś o coś sie tłukło delikatnie.. Próbowałem do tego dojśc ale nie dałem rady, brak mi już opcji i pomysłów. Mysłałem że tylna "kanapa" i piodłożyłem pod nią jakies miękkie szmatki w miejscach gdzie sie opiera o podłoge ale nie pomogło.. Zaczepy od sznurków półki też wyeliminowałem... Sama półka siedzi mocno i ani nie drgnie więc niemożliwe.. Oparcie "kanapy" też... Zagłówki ok, gaśnica, koło zapasowe też ok, wszystko super sie trzyma... No i nie dojde za cholere co to jest a tłucze sie prawie non stop, na najmniejszych nierównosciach i nie ukrywam że mnie to wkurza...
A może za boczkami z tyłu coś jest co by sie mogło tłuc? No ale chyba nie... A może to nadkola?
Jesli ktoś sie spotkal z podobnymi odgłosami to prosze o jakies sugestie bo normalnie zwariować można... Help!!!

jerzyk 
Loża szyderców

Wysłany: 13-07-2006, 07:46   
   Bolid: Audi

u mnie okazało się że stuka linka hamulca ręcznego (spiąłem ją opaską i jest ok), dość długo jednak szukałem przyczyny bo hałas ewidentnie pochodził z bagażnika
SprawdĽ jeszcze mocowanie tłumika, czy tylne klapa nie ma luzów na zamku, tylne zagłowki też mogą hałasować (sprawdĽ czy nie chodzą za luĽno w prowadnicach)

Madison
[Usunięty]

Wysłany: 15-07-2006, 17:37   

U mnie było coś takiego, że słyszałem odgłos przewalających się pudeł w bagażniku - oczywiście fizycznie ich tam nie było.
Okazało się, że to siemen blocki - wymieniłem i po sprawie.

superspeedo 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 15-07-2006, 22:48   
   Bolid: Colt

co to są "siemen blocki", bo ja tez mam takie odglosy:)

ZMIENNIK1313 
konto ograniczone

Wysłany: 16-07-2006, 09:49   
   Bolid: VOLKSWAGEN PASSAT 1.9TDI 110 2000ROK & sc 1,1

umieszczone jest to w tylnych wachaczach! kup sobie książkę pt. seicento -naprawa autor J. Zembowicz i tam sobie poczytaj! jest dość obszerbnie opisane!

superspeedo 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 16-07-2006, 11:00   

A czy mógłby ktoś mi wkleić link do aukcji albo do sklepu internetowego z tymi częściami... bo nie wiem jak to nawet w przegladarkę wpisać, a kiedyś może skoczę do sklepu po tę książkę. :roll:

ZMIENNIK1313 
konto ograniczone

Wysłany: 16-07-2006, 16:50   

wejdĽ sobie na stronkę pt WWW.WKL.COM.PL I ZAMÓW SOBIE EWENTUALNIE PRZEZ ALLEGRO ALE W WKŁ KOSZT JEST PODOBNY CO W ALLEGRO TO ZNACZY CO¦ KOŁO 45ZŁ! POZDRO!A WRACAJˇC DO TEMATU SA TO TULEJE METALOWO GUMOWE TZW SIMERBLOKI ZNAJDUJˇCE SIEW TYLNYCH WACHACZACH.POZDRO!

ZMIENNIK1313 
konto ograniczone

Wysłany: 16-07-2006, 16:55   

AD1!
coś mi się wydaje że masz chyba za nowy samochód aby już poleciały simerbloki i amortyzatory! może tak jak pisze kolega linka.Osobiście nie przerabiałem tego tematu ale jeśli masz gwarncję jeszcze to zgłoś to do speców od Fiata! niech popatrzą! pozdro!

Ciacho 
Skoda Lover

Wysłany: 20-07-2006, 20:16   

Witam!
Zdaje mi sie że to oparcie tylnej kanapy, tak stwierdziłem jak zacząłem wszystko obmacywac :p w środku i usłyszałem wtedy ten odgłos. No więc jak znajde troche czasu to jakoś te odgłosy zniweluje mam nadzieje, coś podłoże gdzie trzeba i bedzie ok!
Pozdro!!!

superspeedo 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 20-07-2006, 22:33   

Założyłem wkońcu opony nowe... A Dębice wyrzuciłem i już nigdy nie kupie... W aucie jest o wiele ciszej, mięciutko się jeĽdzi po wrocławskich dziurach itd :wink: Miałem jechać do magika wymienić te gumy między wachaczem tylnik a podwoziem, chyba "simerbloki" czy jakos tak, ale przestało się tłuc po wymianie opon :grin: Opony 165/65 R13 pasują idealnie :idea:

wOjU
[Usunięty]

Wysłany: 20-07-2006, 22:50   

SławkuZ z zdjątka twojego autka wnioskuje, że pewnie jest na gwarancji - więc nic nie kombinuj - tylko podjedĽ do serwisu - poproś o kawę, albo herbatę i powiedz, że się tłucze i ma się nie tłuc - ;) Mili panowie z serwisu, kłaniając Ci się w pół napewno w 10 minut rozwiążą twój problem ;) ;P heheheheh -

Poważnie podjedĽ powiedz o co chodzi, oni Ci pewnie pomogą.
po to masz aukto na gwarancji, żeby to było ich zmartwienie, a nie twoje

--------------
wOjU

superspeedo 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 20-07-2006, 22:54   

wOjU napisał/a:
... Mili panowie z serwisu, kłaniając Ci się w pół napewno w 10 minut rozwiążą twój problem ;) ;P heheheheh -

I przy okazji nasikają Ci do baku, Ci mili Panowie, jak będziesz tyle wymagał :grin:

Ciacho 
Skoda Lover

Wysłany: 20-07-2006, 23:16   

Jak hamulce naprawiali to wcale tacy mili nie byli :grin: :grin: :grin: :grin: proponowali tylko wodę do picia... Nie ma tak dobrze :grin:
Ale dzięki że dobrze mi życzysz :grin: :grin: :grin:
No pomyśle, może tam zajade do nich :lol:

ZMIENNIK1313 
konto ograniczone

Wysłany: 21-07-2006, 20:07   

ach te serwisy Fiata-wielkie państwooooo :-P :twisted: :evil: :twisted:

rafidoc
[Usunięty]

Wysłany: 22-07-2006, 21:19   

z tyłu tłuką z reguły mówiąc po polsku "tuleje metalowo-gumowe" wachaczy tylnych. mam przejechane 94.000 km i własnie zaczeło stukać po raz drugi .

Odpowiedz do tematu