jakie są opłaty przy zakupie auta? |
Autor |
Wiadomość |
Myszowór
Bywalec
|
Wysłany: 14-08-2015, 08:47 jakie są opłaty przy zakupie auta?
Bolid: fiat seicento |
|
|
Możecie mi podpowiedzieć, jakie opłaty trzeba ponieść kupując samochód i chcąc go zarejestrować? Chciałbym wiedzieć o ile muszę zbić cenę jednego okazu. |
|
|
|
 |
iNteNse
Nałogowiec

Wiek: 31 Dołączył: 26 Sty 2012 Posty: 835 Skąd: Dąbrowa Górnicza
|
Wysłany: 14-08-2015, 18:07
Bolid: White lover |
|
|
Ubezpieczenie to kwestia tego czy masz zniżki, wiek, jazda bezszkodowa.
W wydziale komunikacji płacisz 256zł za przerejestrowanie samochodu. Jeżeli chodzi o urząd skarbowy to musisz zapłacić podatek PCC. Jest to podatek od zakupu samochodu, przy czym jeżeli wartość rynkowa pojazdu wynosi poniżej 1000zł, jesteś zwolniony z tego.
Jeszcze jest opcja taka, jak kupujesz samochód od właściciela komisu- przedsiębiorcy, np. dostając fakturę VAT jesteś zwolniony z płacenia podatku.
Ja jak kupowałem samochód to umowę miałem na 1000zl, poszedłem do urzędu skarbowego się spytać jak wygląda sprawa, gdy na umowie mam spisaną wartość w/w. "Bardzo miła pani" stwierdziła, że mógłbym mieć na umowie wpisana wartość nawet 500zł i tak bym musiał to zapłacić bo oni maja specjalną książkę z wartością rynkową każdego samochodu i od tego biorą cenę. Następnym razem machnąłbym na to ręką.
To chyba wszystko |
_________________ Youtube
White lover
All bad things must come to an end.. |
|
|
|
 |
sebekle
Nałogowiec
|
Wysłany: 14-08-2015, 20:12
Bolid: Seicento 900 |
|
|
w urzędzie komunikacji nie trzeba czasem dać "tylko" 180,50 |
|
|
|
 |
iNteNse
Nałogowiec

Wiek: 31 Dołączył: 26 Sty 2012 Posty: 835 Skąd: Dąbrowa Górnicza
|
Wysłany: 15-08-2015, 11:46
Bolid: White lover |
|
|
skąd ci się wzięło 180zł? Z ciekawości pytam |
_________________ Youtube
White lover
All bad things must come to an end.. |
|
|
|
 |
ziggy
Bywalec
|
Wysłany: 25-08-2015, 14:19
Bolid: Seicento |
|
|
Nie w urzędzie tylko wydziale komunikacji starostwa powiatowego. Cena zależy od tego, czy auto zostało kupione od osoby z tego samego powiatu czy nie. Jeżeli tak, to opłaty są niższe. Tu zostały wymienione te najważniejsze: http://www.autotydzien.pl...nosci-i-oplaty/
Te kilka stówek trzeba wydać. No i poświęcić min 1 dzień. |
|
|
|
 |
|