FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Na jakiej stacji tankujecie i dlaczego?
Autor Wiadomość
Torrence 
Nałogowiec

Wysłany: 05-06-2011, 19:06   
   Bolid: ?koda Fabia

95 z Orlenu jak dla mnie najlepsze paliwko. Od zawsze mama tankuje tam pandę i chodzi jak złoto.

Do 900 lejesz 98? :))

Loobo 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 05-06-2011, 19:59   
   Bolid: Sensej 1.2 8v

Ja z okna widze stacje paliw marketu Auchan.

Ludzie tankuja tam auta rozne - od Malarow po Prosiaki, Eveliny itd... przyjezdza tez masa motocykli. Seja tez tam zawsze tankuje.

zygiboos 
Nałogowiec

Wysłany: 05-06-2011, 20:39   
   Bolid: Mercedes ML 320 W163 3,2L AMG

Tak z ciekawości zapytam.

Poczytałem troszkę ten temat i widzę, że często piszecie że na 98 benzynie się jeździ przyjemniej, tzn lepiej się zbiera, dłużej wystarcza...

Chciałem tylko spytać jak? Liczba oktanów mówi nam tylko o tendencji tego paliwa do niekontrolowanego samozapłonu, 98 nie jest bardziej kaloryczna niż 95 (chociaz ludzie często to mylą).

Jest czasem polecana do niektórych silników, zazwyczaj o większym litrażu, ale chyba nie powinna nic zmienić w zachowaniu silniczka seja... Chyba, że o czymś nie wiem. :|

Torrence 
Nałogowiec

Wysłany: 05-06-2011, 20:44   

Bo nie ma. To taki efekt placebo, który nawiasem mówiąc też trochę kosztuje ;)

Łukasz 
AntyToyotowy

Wysłany: 05-06-2011, 20:45   
   Bolid: Ford Focus Kombi 1.6 zetec 2004r. 152 k km

zygiboos napisał/a:
Tak z ciekawości zapytam.

Poczytałem troszkę ten temat i widzę, że często piszecie że na 98 benzynie się jeździ przyjemniej, tzn lepiej się zbiera, dłużej wystarcza...

Chciałem tylko spytać jak? Liczba oktanów mówi nam tylko o tendencji tego paliwa do niekontrolowanego samozapłonu, 98 nie jest bardziej kaloryczna niż 95 (chociaz ludzie często to mylą).

Jest czasem polecana do niektórych silników, zazwyczaj o większym litrażu, ale chyba nie powinna nic zmienić w zachowaniu silniczka seja... Chyba, że o czymś nie wiem. :|

nic sie lepiej nie zbiera. to są mity PRL-u. 98 sie łagodniej spala i tyle. czasem warto przemieszać, bo jak 95 jest chrzczona to ani 95 octanów nie ma. więc warto raz na 4 tankowania wlać tą 98

anathema4 
Nałogowiec

Wysłany: 05-06-2011, 22:55   
   Bolid: Był SC 1.1SPI. Jest Panda II 1.2 Dynamic.

Łukasz napisał/a:
czasem warto przemieszać, bo jak 95 jest chrzczona to ani 95 octanów nie ma.

Święta prawda. Najwięcej aut zalewane jest 95. Jako, że paliwo najczęściej zalewane to i najczęściej oszukiwane.
Nawet podchodząc do sprawy, że i 95 i 98 może być ochrzczona to przecież i tak więcej oktanów zostanie przy 98. Tak na chłopski rozum. :)
Wiem, wiem. Powiecie, że to tylko gusła ale na głupim Tesco tankując (tak czasem tam tankuję), zauważyłem, że chwalą się na dystrybutorach kontrolą jakości paliw. No właśnie! Naklejki z tą kontrolą jakości paliw są tylko przy pistoletach z paliwem 98. Przy 95 nikt już się tym nie chwali. Sprawdziłem - jest tak na każdym dystrybutorze!

@zygiboos
Lepsze osiągi to faktycznie bujda ale ponoć silniki zalewane regularnie 98 dłużej utrzymują wysoką wydajność. Ile w tym prawdy? Nie wiem ale często się spotykam z tą opinią. Także wśród mechaników...

PS.
Acha! Spalanie przy Tescowym i Lukoilowym paliwie 98 zawsze mam o około pól litra niższe niż przy 95. Też placebo?

Torrence 
Nałogowiec

Wysłany: 05-06-2011, 23:18   

Nie wiem. Ale Ty masz możliwośc lania taniego paliwa. Bo lejesz 98 za cenę mojej 95 na pewno ;)

lukebe 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 06-06-2011, 12:58   
   Bolid: SC 900 / VW Golf MK4 1.9TDI ALH

Od lat Orlen. Pewne paliwo, program lojalnościowy (choć jakby go nie było to tez bym tankował na Orlenie. I nie daję zarobić zagrabanicznym koncernom :P (taki tam patriotyzm :) )

mariusz1606 
Nałogowiec

Wysłany: 29-06-2011, 21:19   
   Bolid: SC 0.9,SC 1.1-> 1.2 16V, GS500E

no dobra a jaka cena paliw jest dalej w Polsce? mieszkam 30km od Płocka czyli teoretycznie najdroższa?

Lisek 
spamer team

Wysłany: 17-04-2012, 23:25   
   Bolid: Sc

barthez napisał/a:
Nie wiem gdzie bo jak wczoraj a właściwie dziś koło pół nocy zobaczyłem cenę zwykłej zupy 4,33/l to mi się odechciało.

i pomyśleć że ludziom źle wtedy było :p a teraz jakby mieli 5,33zł to by beczkę na zapas kupili :p

Kerad 
Bywalec

Wysłany: 18-04-2012, 15:08   
   Bolid: Seicet o.9 gazownik xD

Lisek napisał/a:
barthez napisał/a:
Nie wiem gdzie bo jak wczoraj a właściwie dziś koło pół nocy zobaczyłem cenę zwykłej zupy 4,33/l to mi się odechciało.

i pomyśleć że ludziom źle wtedy było :p a teraz jakby mieli 5,33zł to by beczkę na zapas kupili :p

Niestety :sad: Święte słowa!!!! :lol:

Tomek16f 
Nałogowiec
Kocha Mercedesy

Wysłany: 18-04-2012, 15:15   
   Bolid: SC MPI, Hyundai, Carrera 4, MB 300 AMG

Kerad napisał/a:
Lisek napisał/a:
barthez napisał/a:

Niestety :sad: Święte słowa!!!! :lol:

Dokładnie, szczególnie jak dziś tankowałem 5.98 zł za Pb 95.

U mnie tankuje tylko Shell na wylocie z BB w kierunku Katowic , lub oba Orleny..... reszta to syf szczególnie można się było o tym przekonać mając 1.2 16V na podzespołach Bosch-a i motronicu, bez filtra paliwa. Od razu wyszło która stacja jest ok, a która nie. a dwa co miesiąc OBR robi badania próbek do testów N w 1 (Ci co jeżdżą obklejonymi autami) i mam od nich halo - co gdzie i jak ;)
http://www.auto-moto-serwis.com.pl/
Fanpage
https://www.facebook.com/AutoMotoSerwisChannel

wojt333k 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 05-08-2012, 13:00   
   Bolid: Seicento 900

Panowie, tankując paliwo macie prawo najpierw podejść do kasy i poprosić o świadectwo jakości paliwa. Jest to dokument który dostarcza kierowca cysterny który przywiózł ostatnią dostawe, jest tam jasno napisane ile oktanów ma spuszczone paliwo. Nie wiem ile stacji wyda wam ten dokument ( do wglądu) ale lukoile na pewno (pracowałem tam). Co do przymarketowych stacji, to raz będąc na zakupach w Auchan, gaz nabijała cysterna z.... z BP, stacje paliw lukoil też mają gaz z BP. Tak więc to nie do końca jest powiedziane ze paliwo musi być daremne... Po rozmowach z szoferami, okazuje się że większośc stacji bierze paliwo z jednej rozlewni, bynajmniej na śląsku jest to radzionków. I jedno od drugiego jakościowo wiele nie odbiega, jeśli nawet nie jest takie same;-)

Sporting1.1 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 05-08-2012, 22:41   
   Bolid: Seicento Sporting mpi 2000

gaz i pb 95 z Lukoil , czasem pb na neste a jak mam dodatkowe kupony to gaz na BP :grin:

HakerBen 
Nałogowiec

Wysłany: 06-08-2012, 23:43   
   Bolid: A3 8L

anathema4 napisał/a:
Lepsze osiągi to faktycznie bujda ale ponoć silniki zalewane regularnie 98 dłużej utrzymują wysoką wydajność. Ile w tym prawdy? Nie wiem ale często się spotykam z tą opinią. Także wśród mechaników...

A i ja ostatnio taką opinię usłyszałem od gościa, który chciał 8 letnią, serwisowaną w ASO Corsę z przebiegiem 37k km kupić. Pytał właścicielki co do niej lała - ofc 95Pb, a on na to, że to dlatego tak nią buja na jałowym. Jaka prawda kto to wie..
Druga sprawa - znajomy kupił nówkę furę jakaś za 100tys i tankował tylko na BP 98ke.. po miesiącu coś tam padło w silniku. Może jeździć nie umiał, kto go wie. Przeważnie złe opinie się słyszy o tej stacji, ale jakoś sam nigdy nie narzekałem(może za krótki staż w tej dziedzinie).
Trzecia sprawa - STACJE PRZYMARKETOWE. Przy znajomym Kauflandzie zawsze ceny są najniższe w mieście, ale o jakości nie słyszałem narzekań(przynajmniej na diesla).
Czwarta sprawa - opinia znajomych o jakości gazu. Kolega zawsze tankował na takiej zwykłej małej stacyjce AUTOgazu(aktualna cena 2,80zł), bo miał po drodze i tam był tani gaz. Dopiero jak zaczął robić dłuższe trasy zauważył, że gdy zatankuje gaz na Orlenie to zrobi więcej km niż na tej poprzedniej stacyjce, więc woli dołożyć trochę km. Sam mam blisko stacyjkę gdzie LPG sprzedają po 2,70zł, ale tankuję tam tylko kiedy wiem, że nie dojadę gdzieś dalej na normalną stację. Podsumowując - coś jest w tej pozornej oszczędności.. Póki co w moim regionie i dla mnie Orlen jest nr 1. Poza tym jestem patriotą;)

Odpowiedz do tematu