Na moich oczach |
Autor |
Wiadomość |
Łukasz
AntyToyotowy
|
Wysłany: 17-04-2009, 00:56 Na moich oczach
Bolid: Ford Focus Kombi 1.6 zetec 2004r. 152 k km |
|
|
Duży korek w okolicach 3 garbów ( kto z Katowic ten wie ). Jak zwykl w takich wypadkach - wielu kierowców zawraca na podwójnej ciągłej. Akurat na moich oczach gościu chciał zawrócić, kiedy wjechał z butami ( zawracanie na 3 ) na przeciwny pas - wjechał w niego jadący z dużą szybkością - normalnie jadący - samochód.... ford focus prawie na dach sie obrócił, ale jednak spadł na koła... serce szybciej zaczyna bić....
ku przestrodze - nie śpieszcie się. nie ma po co. wolniej - dalej. |
|
|
|
 |
gonzo
Bywalec

|
Wysłany: 17-04-2009, 01:34
Bolid: SC 900 |
|
|
Nie ma co się spieszyć.
Ja raz na własne oczy widziałem czołowe zderzenie. Jechałem wtedy z Ojcem Fordem Transitem (swoją drogą fajna fura, jumbo na bliźniakach, 135km). Wyprzedziła nas Vectra A. Mówię do Ojca, żeby zobaczył sobie jak ten Opel się buja (wybite amoryzatory).
Nie minęły 2 min, jak na prawym zakręcie wyniosło go na lewą stronę. Zderzył się czołowo
ze starym Audi 80. Jemu i jego dziewczynie nic się nie stało, ale babce, która prowadziła Audi tak - otwarte złamanie nogi, rozcięta głowa. Słupek A tego Audi dotknął słupka B.
Jak zobaczyłem gościa, to mnie normalnie osłabiło. Gość prowadził w klapkach!
Totalny debil. Gdzieś mam zdjęcia tego wypadku.
Drugi wypadek to widziałem, jak stałem na przystanku i czekałem na tramwaj.
Światła na skrzyżowaniu były wyłączone. Seicento (firmowe), wjechało na nie z drogi podporządkowanej. Jak nie przywaliło Transitowi w bok, zaraz przed tylną osią, jak go momentalnie nie postawiło na dwa koła. Myśłałem już, że dacha zaliczy, ale naszczęście wrócił na 4 łapy. Sej cały przód skasowany, transit pewnie oś przestawiona.
Jednak mały może wiele... |
|
|
|
 |
ArturS
coś innego

|
Wysłany: 17-04-2009, 07:51
Bolid: SC 1,1SPI VAN, Pug Partner |
|
|
Samemu, jeśli nie używam nawigacji, włączam w telefonie rejestrowanie wideo - nagrałem już wiele "ciekawych" zachowań na drodze. Kiedyś jak sortowałem filmy (wywalałem nudne) to szybko się okazało, że dobre 90% przypadków debilnej jazdy prezentowali kierowcy vw golfa Może przypadek, może nie. |
_________________ P. Partner 2.0HDi, SC 1.1SPi VAN
reklama |
|
|
|
 |
banan_wlkp
Chiquita Banana :)

Wiek: 37 Dołączył: 30 Gru 2006 Posty: 451 Skąd: Konin / Bydgoszcz
|
Wysłany: 17-04-2009, 11:05
Bolid: Fiat Seicento FUN (899cm3) / VW Bora 1.9 TDI |
|
|
ja z racji na wykonywany zawod wiele sie w zyciu naogladalem...
i wiem z doswiadczenia ze mowienie wolniej pomoze na 2-3 dni a potem... potem jest to samo |
 |
|
|
|
 |
RazorS
Bywalec

|
Wysłany: 17-04-2009, 15:08
Bolid: Daewoo Lanos 1.5 SE |
|
|
gonzo napisał/a: | i wiem z doswiadczenia ze mowienie wolniej pomoze na 2-3 dni a potem... potem jest to samo | Dokładnie tak, jak się wsiada do auta, to zapomina się o swoich deklaracjach |
|
 |
Linduś
Włóczykij wróg publiczny nr 1

Wiek: 38 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2834 Skąd: Miasto Włókniarzy
|
Wysłany: 17-04-2009, 16:13
Bolid: Punto Grande 1,4 8v / 126p 650 |
|
|
a daj spokój, prędkość bywa masakryczna.. ja lubię szybko jeździć, ale niektórzy to przesadzają naprawdę i można zaszkodzić komuś kto jeździ z przepisami
sytuacja sprzed dwóch nocy- wracam Włókniarzy (przelotówka przez Łódź- 3 pasy, 60km/h dozwolone). było koło północy, nie spieszy mi się, spokojnie ciągnę 80ką, za jakieś 100m skręcam w prawo w Drewnowską, zawczasu migacz i zrzucam gaz, tuż przy Drewnowskiej wciskam hamulec i nagle za sobą słyszę potężne trąby i długie światła jakiegoś tira - pedał opór i prawo- w życiu przy prędkości ~60 (a nawet nie wiem bo kto by na to patrzył wtedy) nie wpakowałem się w zakręt 90* niemal... Bozia mnie chyba palcem wtedy dotknęła bo dosłownie w ostatniej chwili zjechałem z trzypasmówki |
_________________ Niebo świeci pogodnie, od bruków coraz chłodniej,
Dobrze być tylko przechodniem, ulicą życia iść,
Była nam kiedyś dana Ziemia Obiecana,
Niezabliźniona rana, zielony młody liść…
|
|
|
|
 |
obcy21
Nałogowiec

|
Wysłany: 17-04-2009, 16:28
Bolid: audi 80 B4 1.9 TD |
|
|
Cytat: | a daj spokój, prędkość bywa masakryczna.. ja lubię szybko jeździć, ale niektórzy to przesadzają naprawdę i można zaszkodzić komuś kto jeździ z przepisami
sytuacja sprzed dwóch nocy- wracam Włókniarzy (przelotówka przez Łódź- 3 pasy, 60km/h dozwolone). było koło północy, nie spieszy mi się, spokojnie ciągnę 80ką, za jakieś 100m skręcam w prawo w Drewnowską, zawczasu migacz i zrzucam gaz, tuż przy Drewnowskiej wciskam hamulec i nagle za sobą słyszę potężne trąby i długie światła jakiegoś tira - pedał opór i prawo- w życiu przy prędkości ~60 (a nawet nie wiem bo kto by na to patrzył wtedy) nie wpakowałem się w zakręt 90* niemal... Bozia mnie chyba palcem wtedy dotknęła bo dosłownie w ostatniej chwili zjechałem z trzypasmówki |
nie obrażając wszystkich kierowców tirów ale znacząca większość to normalnie dla mnie debile, taki wciśnie tempomat i to wsio uważa się za pana szosy. Swoją drogą to ja bym nie przyśpieszył i niech wali mi w tył samochodu (oczywiście jeśli prędkość zderzenia nie była by masakryczna)...
mnie raz nowym fordem transitem wyprzedzał pasem awaryjnym po prawej stronie. droga była pusta mi się nie śpieszyło coś w granicach 80 jechałem a on jeszcze awaryjnym prawym pasem poleciał, normalnie się przestraszyłem |
_________________ to nie BÓG stworzył człowieka, a CZŁOWIEK boga
Zbieram na: ?? |
|
|
|
 |
Linduś
Włóczykij wróg publiczny nr 1

Wiek: 38 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2834 Skąd: Miasto Włókniarzy
|
Wysłany: 17-04-2009, 17:02
Bolid: Punto Grande 1,4 8v / 126p 650 |
|
|
wiesz co? wolałem nie sprawdzać jaką prędkością jechał |
_________________ Niebo świeci pogodnie, od bruków coraz chłodniej,
Dobrze być tylko przechodniem, ulicą życia iść,
Była nam kiedyś dana Ziemia Obiecana,
Niezabliźniona rana, zielony młody liść…
|
|
|
|
 |
RazorS
Bywalec

|
Wysłany: 17-04-2009, 17:21
Bolid: Daewoo Lanos 1.5 SE |
|
|
LindaCento napisał/a: | w życiu przy prędkości ~60 (a nawet nie wiem bo kto by na to patrzył wtedy) nie wpakowałem się w zakręt 90* niemal... | Mnie się to w trakcie nauki jazdy Lką zdarzyło |
|
 |
djmauro
GS 500 Rider

|
Wysłany: 17-04-2009, 18:13
Bolid: 187.343.3 V40 |
|
|
Te tiry u nas na Włókniarzy to sobie ładnie pozwalają Jakoś czerwone światła, ograniczenia itd. nie robią na nich wrażenia. Jak coś stoi na prawym pasie to bez migaczy na chama się ładują, jak nie zwolnisz to i tak wjadą... Już parę razy się musiałem ratować
Teraz mają wagi zakładać na obydwu końcach Włókniarki, to pewnie mniej tego będzie w mieście, w sumie to ponad połowa przeładowanych jeździ |
|
 |
Bandzior
Nałogowiec

Wiek: 37 Dołączył: 17 Wrz 2008 Posty: 384 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 17-04-2009, 19:36
Bolid: SC 1.1S & Wartburg 353S |
|
|
Ja tam rozumiem kierowców TIRów. Często kierowcy osobówek powodują zagrożenie na drodze a nie TIRy, np. gdy ładują się prosto pod koła...
Kiedyś widzialem na własnych oczach jak motocyklista omijając samochód, który zajechał mu droge wywrócił się i suną po drodze ze 100metrów. |
|
|
|
 |
Kosiar
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 17-04-2009, 19:58
Bolid: Fiat Bravo II |
|
|
Jak koledzy fachowo się wypowiadacie to nie TIR bo to skórt z francuskiego Transports Internationaux Routiers czyt. Międzynarodowy Tranzyt Drogowy , te wasze "tir-y" to ciągniki siodłowe z naczepą , ale to tak w woli ścisłości.
Praca na tak dużym gabarycie to bardzo ciężka praca.
Szefowie telefonami gonią , towar musi być szybko dostarczony a jak Ci się nie podoba to wyjazd z pracy , a wszyscy doskonale wiemy jaka jest sytuacja w kraju z pracą więc każdy jeździ jak jeździ bo musi.
Fakt niektórzy przeginają ale ludzie osobówkami też przeginają.
Wiecie dlaczego tak dużo wypadków z udziałem ciągników siodłowych?
A no dlatego że takie kierowca auta osobowego zbiera się za wyprzedzanie , wyprzedza wyprzedza i w pewnej chwili dochodzi do wniosku że się nie zmieści przy prędkosci 90km/h ładuje się ciężarówce pod koła i co się dzieje ? najechanie ! dlaczego? a no dlatego że taka masa 60 ton która jedzie 90km/h nie hamuje tak sprawnie jak auto osobowe.
gdyby nie Ci wszyscy kierowcy to sklepy były by puste.
ja ich szanuje wiem jaka to praca i pod jaką presją |
_________________ Fiat Bravo 1.9 MultiJet -jest
Fiat Uno 1.4 IES - jest
Alfa Romeo 156 2.0 TS - było
Fiat Seicento Go! 0.9 - było |
|
|
|
 |
obcy21
Nałogowiec

|
Wysłany: 17-04-2009, 20:10
Bolid: audi 80 B4 1.9 TD |
|
|
Cytat: | ja ich szanuje wiem jaka to praca i pod jaką presją |
no szacunek dla nich za prace, ale z głową... wiadomo nikt nie jest bez winy |
_________________ to nie BÓG stworzył człowieka, a CZŁOWIEK boga
Zbieram na: ?? |
|
|
|
 |
Cinol3
nówka sztuka ;)

|
Wysłany: 17-04-2009, 20:12
Bolid: Fiat Bravo 1,6 16v & Sejo 0.9 |
|
|
Jeśli chodzi o kierowców TIR-ów (tak potocznie powiem ) to zauważcie że najgorsi z najgorszych to ukraińcy i litwini. Polscy kierowcy nie sa jescze tacy źli. A Ci wczesniej wspomniani to normalnie plaga, wyprzedzaja inne Tiry bez wzgledu czy jedzie cos z naprzeciwka, nieraz widzialem takie akcje, zapierdzielaja nieraz ponad 100km/h. Kiedys taki litwin zepchnal mnie do rowu prawie, jechalem w nocy do pracy i zaczalem manewr wyprzedzania duzo wczesniej, on nawet nie spojrzal w lusterko, dobrze ze bylo pobocze dobre i mialem gdzie uciec.... |
|
 |
Kosiar
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 17-04-2009, 20:28
Bolid: Fiat Bravo II |
|
|
tu się zgodzę im bardziej na wschód tym mniejsza kultura jazdy , ja znam takiego litwina co "zesrał się" na chodnik obok swojej ciężarówki na Autostradzie A4 mimo że obok miał toalety.
sory za wulgaryzm ale tak było. |
_________________ Fiat Bravo 1.9 MultiJet -jest
Fiat Uno 1.4 IES - jest
Alfa Romeo 156 2.0 TS - było
Fiat Seicento Go! 0.9 - było |
|
|
|
 |
|