|
FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl
|
PO nie zrobi nic |
Autor |
Wiadomość |
jerzyk
Loża szyderców

|
|
|
|
 |
gandw
Nałogowiec

|
Wysłany: 10-01-2011, 20:57
Bolid: Seicento 1.1MPI Brush, Scenic II 1.9DCI |
|
|
I? Chyba nikt nie głosował na PO, tylko przeciwko PIS... Niestety nie ma normalnych partii w tym kraju. Zamiast wprowadzać reformy pilnują stołków żeby nie polecieć. Smutne ale taka jest polska rzeczywistość - przynajmniej ja to tak widzę. |
|
|
|
 |
Rolandzikl
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 10-01-2011, 21:08
Bolid: Seicento SX 2002 |
|
|
gandw- święte słowa. W całości podpisuję się pod tym co napisaleś. |
_________________ Ważny nie znaczek,ale liczba wizyt w warsztacie. |
|
|
|
 |
Rollo1323
spamer team

Wiek: 31 Dołączył: 12 Lip 2010 Posty: 1131 Skąd: B-B/Székesfehérvár
|
Wysłany: 10-01-2011, 21:12
Bolid: Seicento Young |
|
|
A teraz na gwałt poszukują pieniędzy na łatanie dziury budżetowej...
To jest straszne co się w naszym kraju dzieje.
Leci dług za długiem coraz więcej i coraz więcej popadamy w wielki kryzys a to, że poszedł vat w górę jeszcze bardziej przyśpieszy wyniszczenie naszej gospodarki.
Ludzie będą zarabiać tyle samo a wydawać jakieś 20-25% więcej niż w ubiegłych latach.
Patrząc pod kątem paliwa, jakie jest drogie, ten 1% podatku to koszmar, zważywszy, że trzeba surowiec, np spożywcze rzeczy do sklepu przywieść, trzeba je wyprodukować, zebrać, stworzyć, pilnować tego... Sprzedać..
Koszmar. To samo prąd. W górę idzie i co nam z tego?
W Norwegii z tego co wiem mają prąd za free tylko płacą jakieś drobne co miesiąc i tyle...
Jesteśmy jednym z krajów Unii gdzie vat jest najwyższy... Przy naszych zarobkach, no średnio liczmy 2000 zł to jest bardzo mało...
Wydatki niedługo będą większe niż przychody, zaś podnosić chcą wiek emerytalny... z OFE dosłownie UKRAŚĆ nam wszystkim pieniądze. Żeby tylko załatać tą dziurę, którą sami utworzyli.
A jakby tak ONI SAMI ucięli swoje pensje o połowę, i włożyli to do łatania tej dziury, po pewnym czasie były by efekty tego... Bo nasze podatki dalej nie idą na zapobieganie kryzysu gospodarczego tylko na ich coraz wyższe pensje |
_________________ Mój Żółw
 |
|
|
|
 |
Lancer1990
Nałogowiec

|
Wysłany: 11-01-2011, 00:06
Bolid: Seicento Kajtek 899cm3 |
|
|
Ja już mam dość Tuska i jego rządów. Podnoszą akcyzę na paliwo, podnoszą VAT. Gówno robią za przeproszeniem a ja wczoraj uszkodziłem sobie koło i pogiąłem felgę na jakiejś zasranej dziurze. Nigdy więcej PO. Głosuję na inną partię i mam to gdzieś czy Kaczorek będzie rządził! |
|
 |
Łukasz
AntyToyotowy
|
Wysłany: 11-01-2011, 00:18
Bolid: Ford Focus Kombi 1.6 zetec 2004r. 152 k km |
|
|
załozylem jakis czas temu wątek: "gdzie są nasze pieniądze" - umarł śmiercią naturalną. nie ważne.
obserwuje sytuacje jaka ma miejsce w Polsce i jestem w szoku. Czym gorzej - tym większe poparcie. Gdzie jest sens ? Arcydzieło obecnego rządu plus słabiutka opozycja, która zamiast punktować rząd wykańcza sama siebie.
jak sie czuje ktoś, komu sie zabiera np 500 zł na fundusz emerytalny co miesiac, i nic, totalnie nic z tego nie bedzie mial ? normalnie.
jakby sie czul ten sam człowiek, gdyby zaczał płacić rate za samochod i samochodu by nie dostał ? albo na stacji płacisz za pełny bak i wyjeżdzasz z pustym...
pół zycia płacimy składki które mają być zabezpieczniem na naszą starość a co jest robione ? łatana dziura budżetowa, administracja puchnie, przyjąć łatwo, zwolnić nie można... tak, to jest kraj w którym żyjemy.
na koniec, puenta moja:
KOCHANI,
wtedy kiedy patrząc na pasek od wypłaty uśmiech wam z twarzy zniknie,
wtedy zagości na mojej... obym tego dożył. |
Ostatnio zmieniony przez Łukasz 11-01-2011, 00:34, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
Lancer1990
Nałogowiec

|
Wysłany: 11-01-2011, 00:22
Bolid: Seicento Kajtek 899cm3 |
|
|
Ja widząc mój pasek od wypłaty zbiera mi się na wymioty i chcę wyjechać z tego wrogo nastawionego do ludzi kraju |
|
 |
szymonek
ĄĄĘĘĘ

Wiek: 37 Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 2645 Skąd: 54° 05'N 22° 56'E
|
Wysłany: 11-01-2011, 00:32
Bolid: 1E 187 |
|
|
A ja mam wszystko centralnie głęboko www odprowadzam składki jakie trzeba i ani grosza więcej niż muszę. Jestem zadowolony z pieniędzy jakie zarabiam i myślę, że oprócz emerytury jaką dostanę za kilka lat (a może i jej nie dostanę), będę miał odłożone też swoje pieniądze, które pozwolą mi żyć na przyzwoitym poziomie.. W głębokim poważaniu mam też (chorą) służbę zdrowia bo i tak gdzie się nie ruszę, trzeba za wszystko płacić. Szkoda życia i nerwów żeby stresować się co wyprawiają ludzie w wyżej wymienionych partiach rządzących. Prawda jest taka, że każdy będąc na ich miejscu zachowywałby się podobnie czyli brał ile się da i jak długo się da. Oni zapewniają w ten sposób byt dla siebie, a nawet i dla swoich dzieci. To czy rządzi Bronek, Tomek czy inny nie ma raczej nic do rzeczy. Nie da się zjeść jabłko i mieć jabłko. |
|
 |
Łukasz
AntyToyotowy
|
Wysłany: 11-01-2011, 00:41
|
|
szymonek napisał/a: | A ja mam wszystko centralnie głęboko www odprowadzam składki jakie trzeba i ani grosza więcej niż muszę. Jestem zadowolony z pieniędzy jakie zarabiam i myślę, że oprócz emerytury jaką dostanę za kilka lat (a może i jej nie dostanę), będę miał odłożone też swoje pieniądze, które pozwolą mi żyć na przyzwoitym poziomie.. W głębokim poważaniu mam też (chorą) służbę zdrowia bo i tak gdzie się nie ruszę, trzeba za wszystko płacić. Szkoda życia i nerwów żeby stresować się co wyprawiają ludzie w wyżej wymienionych partiach rządzących. Prawda jest taka, że każdy będąc na ich miejscu zachowywałby się podobnie czyli brał ile się da i jak długo się da. Oni zapewniają w ten sposób byt dla siebie, a nawet i dla swoich dzieci. To czy rządzi Bronek, Tomek czy inny nie ma raczej nic do rzeczy. Nie da się zjeść jabłko i mieć jabłko. |
jezeli służba zdrowia kuleje to proszę mi oddać składkę i ja sie sam ubezpiecze. jezeli dziura pochłania składki emerytalne a i one nie wystarczają na jej pokrycie, proszę mi oddać składkę, sam sobie odłoże. mówisz sam uzbierasz ok. np odkładasz 500 zł na konto sobie na emeryture. ale gdybyś dodatkowo połączył to co odkładasz ze składką to nie odkładałbyś np 500 zł a 1000 zł...
czyli kiedyś nie miałbys 300-400 tys na koncie a moze 700-800 ?
bardzo krótkowzrocznie myslicie. tak bylo, więc tak ma byc. ciekaw jestem czy jak pani w sklepie zamiast wydać ci 80 zł wyda ci 20 zł też powiesz: mam to gdzieś. na koncie mam jeszcze kase, wyciągne i będzie kieszeń znow pełna.
tak mysli większość ale w pewnym momencie vat skoczy na 24 oczko. potem 25 oczko. produkcyjni uciekają. dzieci nie ma. emerytów coraz wiecej.
wiec: albo emerytury obnizymy drastycznie, albo zaczniemy sie składać na nie w większych kawałkach. z pustego ani salomon nie naleje... |
|
 |
szymonek
ĄĄĘĘĘ

Wiek: 37 Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 2645 Skąd: 54° 05'N 22° 56'E
|
Wysłany: 11-01-2011, 00:49
Bolid: 1E 187 |
|
|
Łukasz napisał/a: | jezeli służba zdrowia kuleje to proszę mi oddać składkę i ja sie sam ubezpiecze. jezeli dziura pochłania składki emerytalne a i one nie wystarczają na jej pokrycie, proszę mi oddać składkę, sam sobie odłoże. mówisz sam uzbierasz ok. np odkładasz 500 zł na konto sobie na emeryture. ale gdybyś dodatkowo połączył to co odkładasz ze składką to nie odkładałbyś np 500 zł a 1000 zł... |
tu masz 100 % rację, niestety każde Państwo nakłada na obywateli pewne obowiązki, jedną z nich są opłaty społeczne i zdrowotne. Nie przeskoczymy tego i basta. Szkoda się denerwować bo my nic nie wskóramy, a jedynie przybywają siwe włosy
Łukasz napisał/a: | tak mysli większość ale w pewnym momencie vat skoczy na 24 oczko. potem 25 oczko. produkcyjni uciekają. dzieci nie ma. emerytów coraz wiecej. |
moim zdaniem ten pomysł z vatem był... bez sensu bo uderza nie w ludzi którzy mają pieniądze (przedsiębiorcy) tylko w zwykłych obywateli, którzy są konsumentami dóbr i towarów. Przedsiębiorcy zapłacili 23 vatu, ale pod koniec miesiaca odlicza 23 vatu. A zwykły Kowalski, który zarabia ile zarabiał dotychczas buli nie 1% więcej tylko 2-5 % bo przy okazji przedsiębiorcy znaleźli sposób jak tu podnieść ceny pod pozorem vatu.
Łukasz napisał/a: | bardzo krótkowzrocznie myslicie. tak bylo, więc tak ma byc. ciekaw jestem czy jak pani w sklepie zamiast wydać ci 80 zł wyda ci 20 zł też powiesz: mam to gdzieś. na koncie mam jeszcze kase, wyciągne i będzie kieszeń znow pełna. |
to złe porównanie. |
|
 |
rudiov
Nałogowiec POlski osioł

|
Wysłany: 11-01-2011, 06:51
Bolid: 1.1 mpi van / Zafira 1.6 |
|
|
szymonek napisał/a: | A ja mam wszystko centralnie głęboko www odprowadzam składki jakie trzeba i ani grosza więcej niż muszę. Jestem zadowolony z pieniędzy jakie zarabiam i myślę, że oprócz emerytury jaką dostanę za kilka lat (a może i jej nie dostanę), będę miał odłożone też swoje pieniądze, które pozwolą mi żyć na przyzwoitym poziomie.. W głębokim poważaniu mam też (chorą) służbę zdrowia bo i tak gdzie się nie ruszę, trzeba za wszystko płacić. Szkoda życia i nerwów żeby stresować się co wyprawiają ludzie w wyżej wymienionych partiach rządzących. Prawda jest taka, że każdy będąc na ich miejscu zachowywałby się podobnie czyli brał ile się da i jak długo się da. Oni zapewniają w ten sposób byt dla siebie, a nawet i dla swoich dzieci. To czy rządzi Bronek, Tomek czy inny nie ma raczej nic do rzeczy. Nie da się zjeść jabłko i mieć jabłko. |
Zgadzam się w 100%
szymonek napisał/a: | Łukasz napisał/a: | jezeli służba zdrowia kuleje to proszę mi oddać składkę i ja sie sam ubezpiecze. jezeli dziura pochłania składki emerytalne a i one nie wystarczają na jej pokrycie, proszę mi oddać składkę, sam sobie odłoże. mówisz sam uzbierasz ok. np odkładasz 500 zł na konto sobie na emeryture. ale gdybyś dodatkowo połączył to co odkładasz ze składką to nie odkładałbyś np 500 zł a 1000 zł... |
tu masz 100 % rację, niestety każde Państwo nakłada na obywateli pewne obowiązki, jedną z nich są opłaty społeczne i zdrowotne. Nie przeskoczymy tego i basta. Szkoda się denerwować bo my nic nie wskóramy, a jedynie przybywają siwe włosy
Łukasz napisał/a: | tak mysli większość ale w pewnym momencie vat skoczy na 24 oczko. potem 25 oczko. produkcyjni uciekają. dzieci nie ma. emerytów coraz wiecej. |
moim zdaniem ten pomysł z vatem był... bez sensu bo uderza nie w ludzi którzy mają pieniądze (przedsiębiorcy) tylko w zwykłych obywateli, którzy są konsumentami dóbr i towarów. Przedsiębiorcy zapłacili 23 vatu, ale pod koniec miesiaca odlicza 23 vatu. A zwykły Kowalski, który zarabia ile zarabiał dotychczas buli nie 1% więcej tylko 2-5 % bo przy okazji przedsiębiorcy znaleźli sposób jak tu podnieść ceny pod pozorem vatu.
Łukasz napisał/a: | bardzo krótkowzrocznie myslicie. tak bylo, więc tak ma byc. ciekaw jestem czy jak pani w sklepie zamiast wydać ci 80 zł wyda ci 20 zł też powiesz: mam to gdzieś. na koncie mam jeszcze kase, wyciągne i będzie kieszeń znow pełna. |
to złe porównanie. |
Pomysł z vatem był ok ponieważ rozkłada się na większość obywateli (każdy solidarnie po "kropelce") Jak byście zaczęli ruszać przedsiębiorców i "tych najbogatszych" to ci pierwsi zaczną redukować zatrudnienie (wypłacane zasiłki zjedzą nadwyżki z podniesionych podatków) a drudzy zaczną prowadzić interesy w rajach podatkowych (więc zamiast zasilać budżet zrobi się minus - też się koło zamknie z podatkami. np. Cejrowski, Kulczyk) Ponadto dlaczego ktoś ma płacić więcej podatku tylko dlatego, że zamiast się bawić na dyskotekach przez 20 lat powiększał swój kapitał nie śpiąc po nocach?
Reform nie chcą robić ponieważ aby był super zastrzyk finansowy (pisaliśmy już o tym w kolegi Łukasza temacie) muszą uczknąć coś "solidarnie" z kościoła - tam są gigantyczne pieniądze. Zaczną przed wyborami - kaplica i wygra ktoś inny. Żadna inna partia tego nie zrobi tylko PO bo "może" będzie miała większość - nie są rewelacyjni ale to jedyna nadzieja (niestety/stety)
Problem z podejściem takim jak Łukasz (szacunek ) polega na tym, że jak by nie było, będzie źle.
1. Nie buduje się dróg - nie ma gdzie jeździć !
Buduje się drogi - korki doprowadzają do szału !
2. Za mało zarabiam bo pracodawca mnie okrada !
Nie będę właścicielem własnej firmy bo ryzyko i jazda z pracownikami !
3. Powiększa się dziura budżetowa - złodzieje nie umieją rządzić!
Próbują łatać vatem dziurę budżetową - złodzieje nie umieją rządzić!
4. Trwonią pieniądze na becikowe, ulgi, sr**gi - wydają MOJE pieniądze!
Nie ma ulg ... - mało dzieci się rodzi - nic z tym nieudacznicy nie robią!
Aha i na koniec Łukasz twierdzisz "oddajcie..." sam sobie będę 1000zł na emeryturę odkładał - g*** prawda Był temat o papierosach jak to można zaoszczędzić - wypowiedziały się osobistości , że nie można przeliczać, (300zł x 12)x 20 bo i tak się nie odłoży - się rozpłynie bo to , tamto , i "się nie czuje - się wydaje" ... |
|
|
|
 |
Łukasz
AntyToyotowy
|
Wysłany: 11-01-2011, 08:31
|
|
kolego nie masz racji. zobacz socjal w szwecji czy norwegii... podatki gigantyczne i ludziom sie to podoba. myslisz ze gdybym przyszedł do lekarza, nie stałbym w kolejce, bylbym normalnie obsłużony to psioczyłbym na co idzie moja składka ? nie ! cieszyłbym sie że system jest wydolny i w koncu coś w Polsce dobrze funkcjonuje.
więc nie neguj wszystkiego bo tak nie jest. a skoro ide ze spuchniętą, okaleczoną nogą, wylew taki że w niczym noga nogi nie przypomina a stara dupa za okienkiem mi mowi: za 3 miesiące prosze przyjść... to na co mam płacić składke ? ludzie płacą składki i chodzą sie prywatnie leczyć. parodia.
drogi powiadasz. super. i tak widać już różnice w tym co było a tym co jest.
tylko wytłumacz mi czemu droga oddana miesiąc temu pęka ? czemu droga oddana wczoraj ma studzienki 3 cm niżej ? to jest twoim zdaniem inwestycja ? stara droga moze i byla popękana ale słuzyla ludziom 30 lat. ta nie posłuży pol roku.
to jest sie pytam inwestycja ? ojciec mi powtarzał, jak masz coś spie***ć to sie za robote nie bierz bo na ch**j taka robota komu.
nigdzie nie narzekam na swoją płacę. wręcz przeciwnie. a oglądanie paska zachęcam od strony "potrąceń" i jesli to co ci zabierają Cie nie boli - przykro mi i współczuje.
pomysł z vatem byl dobry ? wspaniale.
ile podrożały artykuły budowlane, leki i spozywka ? 1% ? ja ci powiem ile. od 5 do 15%.
gdzie jest sie pytam 1% ? była okazja - okazja wykorzystana.
Twoje ukochane euro też ma nam nie podnieść cen. więc sobie zobacz na ile punkt procentowy vatu wywołał podwyżke cen ( zaraz w radio usłyszysz że RPP podnosi stopy bo iflacyjna wskoczy na 4% A JAKŻE ) a teraz co sie stanie jak wprowadzą te nędzne Euro ? tam też nie ma być podwyżek.
pamiętaj, PŁACĘ, TO WYMAGAM. |
|
 |
anathema4
Nałogowiec

Wiek: 41 Dołączył: 14 Maj 2010 Posty: 677 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 11-01-2011, 10:37
Bolid: Był SC 1.1SPI. Jest Panda II 1.2 Dynamic. |
|
|
Ja tak się zastanawiam czy Wy bierzecie pod uwagę, że ktokolwiek by nie był przy korycie to i tak szary Kowalski będzie miał beznadziejnie. Po PO przyjdą rządy innych i na nich też będziecie narzekali. Tak było, jest i będzie. Nie wierzycie? Spytajcie starszych pokoleń.
Poza tym proponuje skończyć temat bo nic mądrego w tej sprawie nie wydumamy.
Dodam tylko, że forum SC.pl, podobnie jak wielu z forumowiczów lubię za brak polityki.
Utrzymajmy ten klimat. |
_________________ Być latarnią dla innych... |
|
|
|
 |
marek75
Bywalec
|
Wysłany: 11-01-2011, 10:47
Bolid: seicento1.1 mpi |
|
|
popieram, wszedzie jest dosc polityki, moze choc bedzie pare enklaw bez tych glupot, i np jedna z nich niech bedzie forum seicento |
|
|
|
 |
Ciacho
Skoda Lover
Wiek: 39 Dołączył: 09 Cze 2006 Posty: 2755 Skąd: Podkarpacie
|
Wysłany: 11-01-2011, 11:09
Bolid: Skoda Octavia II FL 1.6 TDI Greenline |
|
|
jestem za |
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
|