| Przesunięty przez: karol 10-02-2010, 20:25
 | Prośba o pomoc w wycenie szkód | 

| Autor | Wiadomość | 

| Łukasz   AntyToyotowy

| 

|  Wysłany: 10-02-2010, 00:04   Prośba o pomoc w wycenie szkód Bolid: Ford Focus Kombi 1.6 zetec  2004r. 152 k km
 | 
 |  
               | 
 |  
               | Witam, dziś na parkingu miałem niemiłe spotkanie z większym samochodem ode mnie.... wina nie moja, jest pełne oświadczenie + zgłoszona szkoda 
 wrzucam fotki koledzy, rzuccie okiem, ile mnie to wyjdzie w ASO

mam do 2 dni umówionego rzeczoznawce... czy ja moge od razu wskazac ASO ? ile wyjdzie takie cos w ASO ? zderzak do malowania, lampa do wymiany, bok sie ciu przesunał - podejrzewam ze trzeba zaczepy poprawic ? na brzekach maski widze otarcia - cała do malowania ?

ja juz nie mam sił, vectra jechała 3km\h... na drodze był lód, wiec podejrzewam, ze gdybym przypłacił buta w moje auto to poleciałoby jak krążek na lodzie ( co by bylo gdyby byl czysty asfalt ? )

jestem troszku podłamany
   |  
				| _________________ 

|  | 

|   |  | 

|  | 

| Ciacho   Skoda Lover

| 

|  Wysłany: 10-02-2010, 00:35 Bolid: Skoda Octavia II FL 1.6 TDI Greenline
 | 
 |  
               | 
 |  
               | ja z wyceną nie pomogę bo sie nie znam, ale widać jeszcze że zrobiła się większa szczelina między maską a błotnikiem i tak być chyba nie powinno 
 niby nic, a przykra sprawa
   |  
				| _________________ 

|  | 

|   |  | 

|  | 

| Łukasz   AntyToyotowy

| 

|  Wysłany: 10-02-2010, 00:48 Bolid: Ford Focus Kombi 1.6 zetec  2004r. 152 k km
 | 
 |  
               | 
 |  
               | bok auta jest jak zauwazylem na srubach mocowany, mam nadzieje ze to nic powaznego, auta z dachowan są odpicowane do stanu ze hey... 
 to sie w pale nie miesci, ze ta vectra jechala wolniej, jak szli ludzie, ino kierownik gluchy....

czy pomalują mi całą maske, skoro widac tylko na niewielkich fragmentach rysy ?
 |  
				| _________________ 

|  | 

|   |  | 

|  | 

| heniog1   CAR"DIOLOG

| 

|  Wysłany: 10-02-2010, 01:09 Bolid: seicento HOBBY 1100spi
 | 
 |  
               | 
 |  
               | fulara--Taka awaria to nie problem.Kierunkowskaz wypchnoł błotnik w lewo.Podnieś maskę i zabacz czy nie są naderwane otwory mocujące błotnik do karoseri.Jeżeli masz do malowania trzy elementy to koszt jednego ok.400zł,lampa w ASO do 300zł-używka na allegro do 100zł,z tego co widzę brewka uszkodzona czyli zderzak do wymiany lub spawania.Jeżeli wycenią Ci koszt na 2000zł to warto zrobić samemu-jeszcze na tym zarobisz.Jak oddasz auto do ASO to zarządaj wszystkie części nowe i nie zamienniki.Na bezgotówkowej naprawie należy sprawdzić czy założyli nowe części i poprośić o zwrot części starych jako dowód na przyszłość np. przy sprzedaży samochodu że auto nie było mocno bite. |  
				| _________________ 

|  | 

|   |  | 

|  | 

| Łukasz   AntyToyotowy

| 

|  Wysłany: 10-02-2010, 01:16 Bolid: Ford Focus Kombi 1.6 zetec  2004r. 152 k km
 | 
 |  
               | 
 |  
               | wielkie dzięki za wskazówki ! czy mogę pokazać też rzeczoznawcy chłodnice ? nie robiłem zdjęc bo w telefonie nie mam lampy - nic by nie wyszło.... mam wgniecenie w chłodnicy - ale nie cieknie.... średnio często sie schylam pod auto, wiec moze spróbowac zarać i o chłodnice ? tutyłem wgniecenia i niepewności co do szczelności na przyszlosc.... 
 jestem troszku podłamany, bo kiedys citroenem xarą "pukłem" w lanosa, który wyjechal mi na sztorc na drodze i pol metra mi zabrakło...

zinszczenia były mniejsze niz tu, a czułem ze walnałem.... od dziś, strach mam w tym aucie wrzucać 5 bieg
   |  
				| _________________ 

|  | 

|   |  | 

|  | 

| heniog1   CAR"DIOLOG

| 

|  Wysłany: 10-02-2010, 01:26 Bolid: seicento HOBBY 1100spi
 | 
 |  
               | 
 |  
               | Jeżeli chłodnica jest wgniecona to jak najbardziej wymiana.Przed wizytą rzeczoznawcy wyciągnij szczykawką na maksa płyn z zbiorniczka i polej chłodnicę nim ale mądrze tak aby była mokra najlepiej gdzie nie widać i była plama na ziemi,polej ją przy plastiku z prawej lub lewej strony chłodnicy.Zasugeruj mu że zaczęło ubywać płynu od tej stłuczki. |  
				| _________________ 

|  | 

|   |  | 

|  | 

| loms   nówka sztuka ;)

| 

|  Wysłany: 10-02-2010, 18:10 Bolid: Seicento 899S
 | 
 |  
               | 
 |  
               |  	  | heniog1 napisał/a: |  	  | Jeżeli chłodnica jest wgniecona to jak najbardziej wymiana.Przed wizytą rzeczoznawcy wyciągnij szczykawką na maksa płyn z zbiorniczka i polej chłodnicę nim ale mądrze tak aby była mokra najlepiej gdzie nie widać i była plama na ziemi,polej ją przy plastiku z prawej lub lewej strony chłodnicy.Zasugeruj mu że zaczęło ubywać płynu od tej stłuczki. | 

to się nazywa oszustwo ubezpieczeniowe, wczoraj w radiu słyszałem że w naszym kraju 1/3 zgłaszanych szkód to wyłudzenia. Co kraj to obyczaj.
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| jerzyk   Loża szyderców

| 

|  Wysłany: 10-02-2010, 18:22 Bolid: Audi
 | 
 |  
               | 
 |  
               |  	  | fulara napisał/a: |  	  | wielkie dzięki za wskazówki ! czy mogę pokazać też rzeczoznawcy chłodnice ? nie robiłem zdjęc bo w telefonie nie mam lampy - nic by nie wyszło.... mam wgniecenie w chłodnicy - ale nie cieknie.... średnio często sie schylam pod auto, wiec moze spróbowac zarać i o chłodnice ? tutyłem wgniecenia i niepewności co do szczelności na przyszlosc.... 
 jestem troszku podłamany, bo kiedys citroenem xarą "pukłem" w lanosa, który wyjechal mi na sztorc na drodze i pol metra mi zabrakło...

zinszczenia były mniejsze niz tu, a czułem ze walnałem.... od dziś, strach mam w tym aucie wrzucać 5 bieg
   | 

jeśli chcesz naprawiać w ASO to umów sie od razu tam z rzeczoznawcą, ASO dopilnuje zeby było dobrze opisane a potem ci naprawią jak trzeba
 |  
				| _________________ 

|  | 

|   |  | 

|  | 

| Łukasz   AntyToyotowy

| 

|  Wysłany: 10-02-2010, 18:40 Bolid: Ford Focus Kombi 1.6 zetec  2004r. 152 k km
 | 
 |  
               | 
 |  
               | wgniecenie w chłodnicy mam od uderzenia na 100% a że nie leje - co z tego ? czy zderzak trzeba lakierowac ? nie - auto moze tak jezdzic - ale co mnie to obchodzi... ubezpieczyciele podnoszą OC i sie chwalą ze jest 100% pokrywane do 1 500 000 zł.... wiec mnie to nie interesuje... 
 Jerzyk: sprawa sie ma tak, czekam na rzeczoznawce ( kontakt do 48 h ponoc ) z hestii... auto mam w garazu i nim nie jezdze... mam mu od razu powiedziec ze chce rozliczenie bezgotówkowe i podac nazwe zakladu ?

bylem dzis w aso, powiedzieli mi ze mam zrobic wycene z rzeczoznawca z hestii, a potem zostawil im auto, i sami zrobią wycene i na 99% bedzie ona wyzsza od tej co hestia przedstawi + - 100% ( czyli podejrzewam ze mi koles powie ze mam 800  złoty pewnie ) to oni pewnie z 1600 zł wezma ( ASO )

co wtedy, gdy aso mi zadzwoni, ze zrobilo auto, a hestia nie chce pokryc szkód na 1600 a np na 800 ? sąd ?

help !  czy moze jechac od razu do aso i tam skierowac rzeczoznawce ?
 |  
				| _________________ 

|  | 

|   |  | 

|  | 

| Alton88   Nałogowiec

| 

|  Wysłany: 10-02-2010, 18:49 Bolid: Było SC 1.1mpi ,teraz Punto 1.2 16v
 | 
 |  
               | 
 |  
               |  	  | fulara napisał/a: |  	  | .... od dziś, strach mam w tym aucie wrzucać 5 bieg   | 

Jaki problem kupić większe auto ? przy kupnie nie brałeś pod uwage że samochód jest mało bezpieczny ?
 Tak jak byś miał pretensje do producentów Hamera że nie mieści sie na parkingu w Tesco.
 |  
				| _________________ Fiat Punto ELX '01 1.2 16V 3D CVT Automat + LPG

|  | 

|   |  | 

|  | 

| Łukasz   AntyToyotowy

| 

|  Wysłany: 10-02-2010, 18:50 Bolid: Ford Focus Kombi 1.6 zetec  2004r. 152 k km
 | 
 |  
               | 
 |  
               | nie zdawałem sobie sprawy ze te auta są tak "softowe" 
 ale i tak je kocham
 |  
				| _________________ 

|  | 

|   |  | 

|  | 

| Kłosek   Nałogowiec

| 

|  Wysłany: 10-02-2010, 19:02 Bolid: Seicento 0,9 spi
 | 
 |  
               | 
 |  
               | Normalnie się z rzeczoznawcą umów a jak ci przyzna za mało to oddajesz na bezgotówkowe i niema problemu.   |  | 

|   |  | 

|  | 

| jerzyk   Loża szyderców

| 

|  Wysłany: 10-02-2010, 19:03 Bolid: Audi
 | 
 |  
               | 
 |  
               |  	  | Kłosek napisał/a: |  	  | Normalnie się z rzeczoznawcą umów a jak ci przyzna za mało to oddajesz na bezgotówkowe i niema problemu.   | 

zawsze da mało, a jak będą ogledziny w warsztacie to dopilnują zeby było tak jak trzeba
 |  
				| _________________ 

|  | 

|   |  | 

|  | 

| Kłosek   Nałogowiec

| 

|  Wysłany: 10-02-2010, 19:05 Bolid: Seicento 0,9 spi
 | 
 |  
               | 
 |  
               | No, nie zawsze w tatę jak tirem wjechał, uszkodzony błotnik i leciutko muśnięte drzwi w starej astrze wycenił na 2 tysiące.   |  | 

|   |  | 

|  | 

| Łukasz   AntyToyotowy

| 

|  Wysłany: 10-02-2010, 19:18 Bolid: Ford Focus Kombi 1.6 zetec  2004r. 152 k km
 | 
 |  
               | 
 |  
               | ja powiedzialem, jak człowiek ma szczescie w milosci, to niech na nic wiecej w zyciu nie liczy     |  
				| _________________ 

|  | 

|   |  | 

|  | 

|  |