FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Seicentowe must have- czyli narzędzia które należy wozić
Autor Wiadomość
inskript 
Nałogowiec

Wysłany: 04-03-2016, 18:57   Seicentowe must have- czyli narzędzia które należy wozić
   Bolid: Vectra C, Seicento SX 98 0,9 LPG

Witam.
Od jakiegoś czasu szukam Seja na kupno. W międzyczasie jednak przymierzam się do wszelkich innych zagadnień związanych z kupnem tego autka.

Myślę nad zagadnieniem jakie narzędzia należy wozić w Seicu, takie must have- na krótkie trasy i miasto, z jednoczesnym uwzględnieniem wielkości bagażnika z LPG...
Dotychczas jeżdżąc Vectrą C miałem tam wszystko co chciałem, bo bagażnik przepastny...

Jak myślicie- takie klucze starczą? Co myślicie o tym zestawie?
http://allegro.pl/zestaw-...5808258513.html

Do tego oczywiście książka Sam Naprawiam :-P

A co Wy wozicie?

MC Grzechu 
Nałogowiec

Wysłany: 04-03-2016, 19:08   Re: Seicentowe must have- czyli narzędzia które należy wozić
   Bolid: Seicento 1.2 16v 6speed/Ibiza III 1.4 16v

inskript napisał/a:
A co Wy wozicie?
Seje się nie psują :D

Było:
Fiat Punto II 1.9 JTD '00
Fiat Stilo 1.9 JTD '05
Fiat Grande Punto 1.4 16v '06

sebekle 
Nałogowiec

Wysłany: 04-03-2016, 19:10   
   Bolid: Seicento 900

ładowarkę do telefonu. a o stan techniczny dbam zanim coś się rozleci. a jak coś się rozleci to też nic samymi kluczami nie zrobisz. części też wtedy potrzeba. mocny drut i multitool bardziej się przyda

ptum 
Nałogowiec

Wysłany: 04-03-2016, 19:54   
   Bolid: Seicento 900 SPI + LPG

Kluczyki spoko, ale ja na Twoim miejscu poszukał bym zestawu bardziej uniwersalnego - tj. mniej kluczy, ale za to np. z przecinakami, kombinerkami, itp. do tego warto mieć przy sobie duperele typu taśma izolacyjna, bezpieczniki, zestaw żarówek, rękawiczki robocze (niema jak naprawiać coś na poboczu, i wsiać za kierownicę z uwalonymi dłońmi), kable zapłonowe, linkę

X-raT 
Nałogowiec

Wysłany: 04-03-2016, 20:30   Re: Seicentowe must have- czyli narzędzia które należy wozić
   Bolid: sey 1.2 16v [był] / punto 1.4T GT / saab 2.0T

inskript napisał/a:
Witam.
Od jakiegoś czasu szukam Seja na kupno. W międzyczasie jednak przymierzam się do wszelkich innych zagadnień związanych z kupnem tego autka.
Myślę nad zagadnieniem jakie narzędzia należy wozić w Seicu, takie must have- na krótkie trasy i miasto, z jednoczesnym uwzględnieniem wielkości bagażnika z LPG...
Dotychczas jeżdżąc Vectrą C miałem tam wszystko co chciałem, bo bagażnik przepastny...
Jak myślicie- takie klucze starczą? Co myślicie o tym zestawie?
http://allegro.pl/zestaw-...5808258513.html
Do tego oczywiście książka Sam Naprawiam :-P
A co Wy wozicie?
Jak ty chcesz taki zestaw kluczy wozić 'w razie w' po mieście, to strach myśleć co weźmiesz na trasę 400-500km, składaną lawetę?? :))
Co ci z takiego zestawu jak urwiesz linkę biegów z kulki? Albo spadnie wydech na drogę bo gumowy wieszak powie papa? Czy rzadkie ale zdarzające się zerwania śrub bocznych łap czy to silnika czy skrzyni?
Najlepsze szybkie naprawy opierają się na drucie, opaskach zaciskowych i klejach dwu-składnikowych. Na cholerę wozić milion nasadek ze sobą.
W aucie i to każdym, wypada mieć lewarek i klucz do kół. Wiadomo, że ze dwa bezpieczniki nie zawadzą i zestaw żarówek po jednej z posiadanych w aucie. A z dodatków to linka do holu a jak ktoś ma niepewny aku to kable rozruchowe.

Ale smutna prawda taka, że w obecnych czasach jest taka kultura matoryzacyjna, że większość kierowajków nie wie, które światła do czego służą, że co jakiś czas wypada sprawdzić olej czy ciśnienie w oponach. O zmianie koła nie wspomnę.
Po za tym większość obecnie wypuszczanych aut w ogóle nie ma zapasu tylko 'piankę do golenia'.
Czasy kiedy trzeba było w aucie wozić pół warsztatu i pół sklepu części dawno minęły ;) Teraz podstawa to naładowany telefon i pełne konto.

sebekle 
Nałogowiec

Wysłany: 04-03-2016, 21:45   
   Bolid: Seicento 900

po prostu dzwonisz po znajomego z linką który za piwo cię ciągnie do domu albo warsztatu. kiedyś byłem zmuszony wydzwonić kumpla bo wydech się złamał i ciągnął po ziemi. przyjechał 50km z drutem, latarką i kombinerkami :D pośmiali my się, pojeździliśmy skodą felicią bez wydechu strzelającą z gazu i każdy do domu :) także drut najbardziej potrzebny. bo nawet gdym miał klucze każdego rodzaju to nie znajdę drugiego sworznia wahacza czy drążka w niedzielę o 20. tak samo nie znajdę rozrządu w rowie przy drodze na podmianę

Linduś 
Włóczykij
wróg publiczny nr 1

Wysłany: 05-03-2016, 21:40   
   Bolid: Punto Grande 1,4 8v / 126p 650

no ja tam mam w aucie dokładnie taką walizeczkę bardzo znanej firmy "krzak" :ok:

+ kilka płaskich kluczy.

W zupełności mi styka do przydomowego dłubania w aucie i w razie W w drodze
fakt, że grzechotkę dużą już wymieniłem - ale i tak jestem pod wrażeniem, bo padła dopiero po 4 latach, ale nasadki się trzymią :)

@sebakle
no niby nie.. ale mimo wszystko czasem się może przydać bagażnikowa narzędziownia - kiedyś mi w górach na urlopie padł wysprzęglik.... w sylwestra wieczorem... (pół bidy, że pod kwatery wjeżdżałem, bo jakby rypnął podczas redukcji pod górkę... ).
Anyway - 2 stycznia z teściem w jego auto i szukamy serwisu - ściągnęli w ten sam dzień i można było działać - jakbym skrzyneczki nie miał to miałbym problem, bo teściu nie wozi, a i w okolicy nie bardzo warsztatów :P
Niezabliźniona rana, zielony młody liść…

Odpowiedz do tematu