FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Sytuacja gospodarcza Europy i Polski
Autor Wiadomość
paker228 
spamer team
Lokalny Czepiacz

Wysłany: 03-08-2011, 10:55   
   Bolid: 1.1 MPI

rudiov napisał/a:
Ojej. Niemcy , Francja są na tyle blisko , że wystarczy język i już możesz swoją wypłatę w euro wydawać na takiej samej zasadzie w Polsce. Że język ?

idąc tym tokiem rozumowania, to w ogóle po co siedzieć w Polsce i płacić za wszystko drożej a zarabiać grosze?
skoro tak blisko do "Europy" to czemu mam jeździć po zakupy? Sprzedam dom, wsiąde w samochód i pojadę mieszkać do Francji Niemiec czy Austrii..

Ale nie o to chodzi...

Łukasz napisał/a:
tylko jak ktoś w rządzie odpowiada za autostrade A2, to niech z tego zostanie rozliczony. A jak sie rząd nie zna, to niech odejdzie. W prywatnej firmie jak coś zwalisz, dostajesz wypowiedzenie. Do widzenia. Nikt sie nie użala.

a kto ich rozlicza z tego co obiecali a co zrobili? My? Wyborcy.. którzy zaraz znów pójdą do urn?
Mądry polski naród oczywiście tego nie zrobi, i będzie głosował na tych którzy ładniejszy spot w tv puszczą albo lepsze gadki w wywiadach będą mieli.

rudiov napisał/a:
budując dom kupić działkę droższą ale przemyślaną to jak zwykle "po polsku - byle jak , byle tanio" na terenach zalewowych od rolnika ...

No tak, bo buduje działkę na górce i buduje wypasiony dom ten kto ma kasę. W takim razie po co buduje ten kto nie ma kasy?
Bo chce, bo myśli że tak czy siak trzeba mieć coś swojego, bo szkoda kasy na ubezpieczenie, bo mądry Polak po szkodzie.
Powiesz rudiov na to że jak Cię nie sta ć to nie buduj. No nie można się nie zgodzić. Już tematu kredytów nawet nie zaczynam..

Łukasz 
AntyToyotowy

Wysłany: 03-08-2011, 11:02   
   Bolid: Ford Focus Kombi 1.6 zetec 2004r. 152 k km

niestety Polska mogła by być naprawde tygrysem przyciągającym inwestorów, bo jesteśmy daleko za rozwiniętymi krajami, czynimy inwestycje i sie rozwijamy... ale temu trzeba pomóc, albo poprostu nie przeszkadzać.

jak będe zmuszony, wyjade do niemiec, mam tam rodzine i tyle mnie w Polsce zobaczyli, ale chciałbym i wolałbym żyć w Ojczyźnie, która mnie wykształciła i wychowała. Niestety, wszystko dzieje sie na odwrót ;(

rudiov 
Nałogowiec
POlski osioł

Wysłany: 03-08-2011, 13:19   
   Bolid: 1.1 mpi van / Zafira 1.6

Ania napisał/a:
rudiov napisał/a:
Taka kwota jest dobra do usług. Zakład fryzjerski, serwis rowerowy, budowlanka - narzędzia + umiejętności = sukces na 90% Oczywiście miesiąc lepszy/gorszy ale nie przesadzaj sceptyku

Chryste Panie co on gada???

O nie ma pojęcia ile kosztuje otworzenie zakładu fryzjerskiego.

Wiecznie tylko bajdurzy...

1. Nie musisz zachowywać jak mała dziewczynka urażona za posty kiedyś tam kiedy wytknąłem ci OCZYWISTE, NAMACALNE błędy. Więcej - nie musisz komentować niczego co napiszę - nie zgadzasz się - trudno. Jakoś przeżyję... :))
2. Czytanie ze zrozumieniem się kłania: zakład fryzjerski nie musi się od razu równać salonem fryzjerskim w galerii handlowej z czynszem 40tyś złotych miesięcznie albo przeszkleniami jakie posiada najbogatsza sołtysowa ze wsi.
3. Nie musisz być WŁAŚCICIELEM lokalu aby go prowadzić. Można go wynajmować osobiście , podnajmować z znajomymi.
4. Sprzęt nie jest aż tak koszmarnie drogi.
5. Używanie osobiste kosmetyków nie oznacza pełnej wiedzy w zakresie doradztwa drugiemu człowiekowi (klientowi) , stylistyki, cery itp. tak samo jak dziecko sprzedające AVON nie będzie z automatu dobrym logistykiem firmy Bielenda
6. W pierwszych latach masz korzystniejsze stawki ZUS
7. Nie musisz być konkretnie na Vacie - możesz wybrać ryczałt od dochodu lub karte podatkową
8. Nie musisz zatrudniać od razu pracowników - w tej branży nie jest to konieczne na starcie
9. Jeśli chodzi o fryzjerstwo to tutaj różnica 2zł na usłudze klientów nie utrzyma. Najważniejsza jest jakość prowadzonych usług. Jako właścicielka albo oddajesz się maksymalnie albo od razu zwijasz interes.
10. Reklama "pocztą pantoflową" jest bezpłatna i najskuteczniejsza.
11.
a) co on gada???
b) nie ma pojęcia
c) Wiecznie tylko bajdurzy...

Sama sobie wystawiasz odpowiednie świadectwo takimi uwagami ...

Cytat:
idąc tym tokiem rozumowania, to w ogóle po co siedzieć w Polsce i płacić za wszystko drożej a zarabiać grosze?
skoro tak blisko do "Europy" to czemu mam jeździć po zakupy? Sprzedam dom, wsiąde w samochód i pojadę mieszkać do Francji Niemiec czy Austrii..

Tak ale sam przyznasz, że jak ci już będzie w tym kraju beznadziejnie jak pewnemu sceptykowi :wink: to zawsze MASZ alternatywę. Ostatnie zdanie nie jest pozbawione sensu, ponieważ niektórzy za komuny tak właśnie zrobili i teraz się ich wyzywa od złodziei. Słyszy się czasami , że ktoś postawił wszystko na jedną kartę...

paker228 napisał/a:
No tak, bo buduje działkę na górce i buduje wypasiony dom ten kto ma kasę. W takim razie po co buduje ten kto nie ma kasy?
Bo chce, bo myśli że tak czy siak trzeba mieć coś swojego, bo szkoda kasy na ubezpieczenie, bo mądry Polak po szkodzie.
Powiesz rudiov na to że jak Cię nie sta ć to nie buduj. No nie można się nie zgodzić. Już tematu kredytów nawet nie zaczynam..

Masz alternatywę. Jak masz 0 na koncie (naprawdę rzadko się to zdarza ale jednak) to na logikę nie budujesz domu za 400.000 na działce za 200.000 + wszystko w kredycie bo wypisujesz na siebie wyrok . Mieszkania są tańszą opcją (najlepiej gdzieś po za miastem). Jeśli wolisz mieć kaganiec na 50lat zamiast sąsiadów za ścianą to już twój wybór. I każdego. A argument " trzeba mieć coś swojego" jest tak samo pewny jak "jakoś to będzie" . Matematyka jest nieubłagana a bank chce każdego ZDOIĆ . I na dodatek nikt nie narzeka , że za odsetki i krwawicę prezes banku kupuje helikopter. Wiesz dlaczego? Bo koronnym argumentem w Polsce jest "Bo inni też nie narzekają na to"

Pozdrawiam

Ania 
stokrotka

Wysłany: 03-08-2011, 14:15   
   Bolid: Fiat

rudiov, nie wiesz kim jestem i czym się zajmuję...a komentarze do wszystkich tylko Tobie wystawiają świadectwo.

Oczywiście jesteś nieomylny i znasz się na wszystkim. Sorry, ale dla takich "nieomylnych" szacunku nie mam.

rudiov napisał/a:
. Czytanie ze zrozumieniem się kłania: zakład fryzjerski nie musi się od razu równać salonem fryzjerskim w galerii handlowej z czynszem 40tyś złotych miesięcznie albo przeszkleniami jakie posiada najbogatsza sołtysowa ze wsi

Czyste prostactwo.

rudiov 
Nałogowiec
POlski osioł

Wysłany: 03-08-2011, 14:29   
   Bolid: 1.1 mpi van / Zafira 1.6

:wink:

Nie widzę niczego niestosownego :sad:
Na koniec tylko jedno mnie ciekawi : Jaki przedział wiekowy p.Aniu z XIX przekonaniami na życie się tu reprezentuje? Aha nie wypada pytać... No nic. Czasami mam wrażenie , że jest w wieku +30 a czasami wręcz 14 :lol:

Mimo wszystko Pozdrawiam

dre123 
Nałogowiec

Wysłany: 03-08-2011, 20:37   
   Bolid: Seicento 900 LPG

Z takim wyjazdem z kraju za granice nie jest tak kolorowo. Szczególnie jeśli nie ma się tam nikogo. Ludzie wiedzą o tym, że w pewnych miejscach jest lepiej a w innych gorzej. Nie akceptują tak szybko obcokrajowców. Czasem musi minąć pokolenie, żeby zinfiltrować się z nowym środowiskiem. Inne, bogatsze społeczeństwa pracowały na swoją pozycję latami, a tu taki przyjeżdża sobie i chce mieć wszystko gratis..

Dzisiaj rząd odpowiada za możliwości jakie stawia ludziom. Prowadzi politykę zagraniczną, w jakimś stopniu reklamuje nasz kraj przekonuje, że warto tu przyjeżdżać inwestować i wydawać pieniądze. Oczywiście trzymają budżet co jest bardzo ważne. To nie czasy, w których wszystko jest centralnie planowane i wszystko zależy od góry. Dziś każdy pracuje na swój rachunek indywidualnie. To od ludzi zależy jak im się żyje a nie od rządu. No chyba, że wybiorą sobie lepperów i innych kaczyńskich co będą im rozdawać pieniądze a później 3 świat..

Wydaje mi się, że obecny rząd jest niezły. Najlepszy po 89. Wydaje mi się, że jeśli ta opcja doszłaby do władzy od razu, dziś bylibyśmy dalej niż jesteśmy teraz.

Łukasz 
AntyToyotowy

Wysłany: 03-08-2011, 21:12   
   Bolid: Ford Focus Kombi 1.6 zetec 2004r. 152 k km

dre123,

z całym szacunkiem ale obecnej ekipie mam do zarzucenia:

- wysprzedawanie majątku narodowego w kryzysie po cenach o wiele niższych, gdyby to uczynić w 2005-2007
- pokazywanie zielonych tablic i wciskanie ludziom kitu ( ludzie chcą słyszeć kit )
- nazywanie wyprzedaży narodowej zarobkiem. Czyli jak sprzedam lodówkę z kuchni to zarobiłem :roll:
- brak spełnienia obietnicy odchudzenia administracji
- brak spełnienia obietnicy obniżki podatków, ba-aaa ! perfidne podniesienie Vatu
- brak wybudowania dróg o takim zakresie jakim się chwalono w czasie kampanii
- mógłbym tak z 10 stron A4 napisać. nie ma po co.

Utkwił mi jeden szczegół za który muszę pochwalić obecny rząd:
- wymiana\sprzedaż rezerw walutowych kiedy euro było po 4,90.

Nie jest dobrze w bilansie. Polska czeka na reformy, przede wszystkim żeby uratować wzrost gospodarczy to:
- odchudzić administracje, czyli koszty państwa
- zredukować deficyt
- obniżyć podatki
- zlikwidować emerytury mundurowe

bez tego ciężko to wszystko widzę

dre123 
Nałogowiec

Wysłany: 03-08-2011, 21:41   
   Bolid: Seicento 900 LPG

Nikt nie jest idealny, szczególnie jeśli jest to spora partia. Są w niej na pewno rożni ludzie, także i tacy którzy z poglądami i programem partii nie mają nic wspólnego. Coś jak np księża niby powinni być cacy i święci a są i ateiści, biznesmeni, mafiozi, pedofile i inni.

Rząd ma zadanie utrzymać budżet i robi w najbardziej optymalny sposób. Są zobowiązania są terminy. Nie wiem jak to odbywa się ze szczegółami, ale sprzedaje się wtedy kiedy przynosi jakiś zysk i jest chętny kupiec. Trzymanie czegoś na siłę może przynosić straty. A biznes nie jest od sentymentów tylko twardej gry.

Obietnice wyborcze można od razu wkładać między bajki. Fajnie, że chcieliby zrobić to czy tamto. Jakoś głosy muszą kupić. Nie mogą powiedzieć wprost - zrobimy co się da, ale trzeba spłacać sponsorów, trzeba spełniać ich obietnice, trzeba zaciskać pasa, trzeba zlikwidować to i to i w ogóle to szykuje się mega kryzys z którym świat będzie borykał się latami i nie wiadomo co z tego będzie. Kto by ich wtedy wybrał ?? A mnie wydaje się, że są to ludzie na swoim miejscu, dobrze wykonujący swoją prace. Nie muszą nic zmieniać, po prostu czasem trzeba utrzymać to co jest. Co teraz mogą zrobić i robią ? Polityka zagraniczna, dająca przekonanie, że Polska jest stabilnym i dojrzałym państwem. Trzymanie budżetu, nie wydawanie pieniędzy bez sensu a już na pewno nie pożyczanie bez sensu i przyszłości. I tylko tyle albo aż tyle.. Ludzie są przyzwyczajeni do obietnic, a nie są świadomi, że to od nich wszystko zależy. Nikt im nic nie da za darmo.

Obniżenie administracji ok, ale to i tak jest kroplą w morzu. Administracja czyli pensje po 10 - 15 tys ?? Z tego uzbiera się może kilkastet tysięcy albo i parę milionów. Budzety państw liczą się w miliardach..

Co do dróg to myślę, że są w niezłym stanie. Trochę zjeździłem Polske wzdłóż i wszeż. To co zapadło mi w pamięci to jedynka za łęczycą - nowa a takie dzury, że 40km/h to za dużo by nie uszkodzić auta i zalana droga gdzieś koło Lublina i dalekie objazdy Wisły. Tak to spoko luz jak na Polski budzet:)

Poza tym drogi budują ludzie, rząd może przeznaczyć pieniądze - poprzez swoją administracje co też rodzi problemy. Jak wykonawcy są np z Pisu i biadolą na rząd i ciężkie życie bo uczyć im się nie chciało to będzie im się chciało tą drogę zrobić dobrze i nie kraść ??

Ania 
stokrotka

Wysłany: 03-08-2011, 21:46   
   Bolid: Fiat

dre123 napisał/a:
wzdłóż i wszeż

I wszystko w temacie :lol: :lol2:

Kończymy, nie chcemy tu wycieczek typu PO- Pis

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi