FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Tracę radość z jazdy samochodem...
Autor Wiadomość
barthez 
Nałogowiec
professional audio

Wysłany: 22-12-2010, 18:55   
   Bolid: Fiat CC 0.7 R2 4V (170A.046)

Mnie mój automobil dziś lekko zdenerwował-nie dało się nim przebić przez 20cm zaspy z śniegu zlodowaciałego(przy lekkiej odwilży dzisiejszej trochę rozmiękł), w tym napadany świeży, a pod wszystkim lód. Spółdzielnia nic nie sprząta na parkingach-jest takie błoto, zaspy że najlepsze opony zimowe wysiadają. Na szczęście ja mam taką możliwość, że mogę swój pojazd rozbujać za zderzak i wypchnąć ręcznie z miejsca zarytego przez koła :)) . A opon zimowych nadal nie mam :] - tylko z tyłu jakieś "siakeś" navigatory pierwszej generacji. Po błocie jadą tam, gdzie inni na chińskich zimówkach(np. noratuo) stoją i mielą. Ale tu się kończą ich zalety.
Niestety nie produkują już D124 wg starej receptury, czyli duża zawartość kauczuku-wtedy ta opona tak nie odczuwała zmian temperatur i była w miarę miękka w zimie.
Zdrowaś turbino, powietrzaś pełna, gaz z Tobą Błogosławionaśty między kolektorami i błogosławiony owoc żywota twojego moment. ?więta turbino, matko mocy, módl się za nami wolnymi, teraz i w godzinę braku wachy/diesla amen.

Bandzior 
Nałogowiec

Wysłany: 09-01-2011, 15:58   
   Bolid: SC 1.1S & Wartburg 353S

Przyszła odwilż pojawili się "miszczowie" prostej. Sporo osób lata powyżej 90km/h a tydzień temu jeszcze mało kto jechał szybciej niż 40km/h :evil:

marekmartysz 
Bywalec

Wysłany: 09-01-2011, 16:20   
   Bolid: 1.2 16v szach mat

Bandzior napisał/a:
Przyszła odwilż pojawili się "miszczowie" prostej. Sporo osób lata powyżej 90km/h a tydzień temu jeszcze mało kto jechał szybciej niż 40km/h :evil:

co w tym dziwnego?
bylo slisko to sam jezdzilem duzo wolniej, w sobote jak ulica wygladala jak lodowisko nie jechalem szybciej jak 25km/h, dzisiaj np srednia predkosc powiedzmy 100 :oops:

i co w tym dziwnego?
ze slisko i nie ktorzy zwalniaja?

czy chodzi Ci o odwieczna wojne ze lezy snieg, slisko i jedzie taki jeden 25 a Ty usilnie chcesz 50?

wg mnie kazdy jezdzi na tyle ile umie i na ile ocenia warunki

Alton88 
Nałogowiec

Wysłany: 09-01-2011, 17:22   
   Bolid: Było SC 1.1mpi ,teraz Punto 1.2 16v

Bandzior napisał/a:

Zgadza sie ja dzisiaj leciałem 170km/h na prostej :twisted:

Rollo1323 
spamer team

Wysłany: 09-01-2011, 20:12   
   Bolid: Seicento Young

Alton88 napisał/a:

CC?:D

Mnie to najbardziej teraz w odwilży denerwuje właśnie popisy innych...
Ostatnio mnie jakiś dupek wyprzedzał bmw młody synek i to jeszcze na zakręcie pajac jeden.
Wrył się tak że prawie mi o zderzak zahaczył i pofrunął... 3 zakręty później widziałem jak wychodzi z auta i chwytał się za głowę a ja z lekko szyderczym bezczelnym uśmiechem :twisted: standard wpadł do rowu..

Citeriusz 
Nałogowiec

Wysłany: 09-01-2011, 21:40   
   Bolid: Seicento

Rollo1323, dobrze mu tak, też bym się cieszył.

Linduś 
Włóczykij
wróg publiczny nr 1

Wysłany: 09-01-2011, 21:54   
   Bolid: Punto Grande 1,4 8v / 126p 650

Rollo1323 napisał/a:
Alton88 napisał/a:

Ostatnio mnie jakiś dupek wyprzedzał bmw młody synek i to jeszcze na zakręcie pajac jeden.
Wrył się tak że prawie mi o zderzak zahaczył i pofrunął... 3 zakręty później widziałem jak wychodzi z auta i chwytał się za głowę a ja z lekko szyderczym bezczelnym uśmiechem :twisted: standard wpadł do rowu..

A ja wczoraj mogłem sie pozbyć problemu z SC i jeszcze by mi ubezpieczalnia za to zapłaciła... ale kurna depnąłem hamulec i wyleciałem przez zaspę i pas zieleni na chodnik...
cwel co mi drogę zajechał oczywiście zniknął, żadne inne auto też się nie zatrzymało, a ja wiem jedynie, że to był złoty opel astra, ani blach, ani świadków, tylko rozbity błotnik i popękany zderzak
Niezabliźniona rana, zielony młody liść…

Alton88 
Nałogowiec

Wysłany: 09-01-2011, 22:00   
   Bolid: Było SC 1.1mpi ,teraz Punto 1.2 16v

Rollo1323 napisał/a:
Alton88 napisał/a:

Niee :D Focus 1.6 TDCI , firmowy hihi :lol:

Łukasz 
AntyToyotowy

Wysłany: 09-01-2011, 22:53   
   Bolid: Ford Focus Kombi 1.6 zetec 2004r. 152 k km

Rollo1323 napisał/a:

trza było sie zatrzymać, poklepać po plecach i zapytać gdzie takie fajne dresy sprzedają...

czyzyk 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 09-01-2011, 23:30   
   Bolid: już nie Seicento -obecnie Porsche 944

"Tracę radość z jazdy samochodem..."
Jak większość z Was, denerwuje mnie kiedy jakiś ziomek wlecze się przed moim autkiem i nie ma jak go wyprzedzić , denerwują mnie osoby, które wbijają się na styk pomiędzy auta bo musi przynajmniej jedno w kolumnie wyprzedzić, ale nic chyba tak nie wkurza jak jazda po "przepięknych" drogach wałbrzyskich. Niestety tutaj tylko się wypowie mniejszość z nas . Ci ,którzy na co dzień muszą się przemieszczać "poligonem" 1-go maja ,Świdnicką i wieloma innymi drogami Wałbrzycha.

Łukasz 
AntyToyotowy

Wysłany: 09-01-2011, 23:38   

czyzyk napisał/a:
"Tracę radość z jazdy samochodem..."
Jak większość z Was, denerwuje mnie kiedy jakiś ziomek wlecze się przed moim autkiem i nie ma jak go wyprzedzić , denerwują mnie osoby, które wbijają się na styk pomiędzy auta bo musi przynajmniej jedno w kolumnie wyprzedzić, ale nic chyba tak nie wkurza jak jazda po "przepięknych" drogach wałbrzyskich. Niestety tutaj tylko się wypowie mniejszość z nas . Ci ,którzy na co dzień muszą się przemieszczać "poligonem" 1-go maja ,Świdnicką i wieloma innymi drogami Wałbrzycha.

słuchaj nie tylko w Wałbrzychu tak jest... cała Polska ma takie drogi. Są lepsze, są gorsze i są poprostu "wiochy"

nawet jak droga nie ma dziur, to ma pełno łat, pęknięc, które tak samo biją po gumach w zawieszeniu... wcale nie trzeba zaliczać dziur, zeby wybić zawieszenie.

akurat sie tym za mocno nie przejmuje tylko staram sie dziury omijać, bo zawieszenie w seicento jest kosmicznie tanie, ale jadąc takim Audii kierowca musi albo miec duzo pieniędzy i miec to gdzies albo silne nerwy pokonując te drogi, gdyż zawiecha w audii ciut droższa od naszej :))

czyzyk 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 10-01-2011, 00:01   
   Bolid: już nie Seicento -obecnie Porsche 944

Troszkę autami jeżdżę i takich dziur jak w Wałbrzychu na głównych drogach to nie spotkałem i chyba nie ma. Wiadomo ,że każdy region ma jakieś czarne strefy,ale nie mówię tu o jakiś miejskich ,bocznych itp tylko głównych.
W ciągu 4 lat mam na koncie
Citroenie AX -rozwalona opona
Cinquecento- opona ,felga stalowa ,sprężyna, amortyzator
Seicento - 2 opony i alus
P206 felga , na szczęście tylko wgięty rant i na razie nie muszę nic robić .
Co prawda nie zostawiałem kosztów sobie na głowie, tylko zgłaszałem gdzie trzeba i dochodziłem swoich praw.
Z przykrego doświadczenia muszę przyznać ,że najbardziej narażone na uszkodzenia są auta o małych kołach.

Łukasz 
AntyToyotowy

Wysłany: 10-01-2011, 07:59   

czyzyk napisał/a:

Z przykrego doświadczenia muszę przyznać ,że najbardziej narażone na uszkodzenia są auta o małych kołach.

to prawda bo mała opona cała wpada w dziure, poza tym, wąska opona ma większy nacisk na cm kwadratowy opony... im mniejsze koła tym więcej czuć

Rollo1323 
spamer team

Wysłany: 10-01-2011, 15:56   
   Bolid: Seicento Young

Łukasz napisał/a:
czyzyk napisał/a:

to prawda bo mała opona cała wpada w dziure, poza tym, wąska opona ma większy nacisk na cm kwadratowy opony... im mniejsze koła tym więcej czuć

dlatego dobrze jest zastosować szersze kapcie szczególnie do przodu

Torrence 
Nałogowiec

Wysłany: 10-01-2011, 17:25   
   Bolid: ?koda Fabia

Łukasz napisał/a:

akurat sie tym za mocno nie przejmuje tylko staram sie dziury omijać, bo zawieszenie w seicento jest kosmicznie tanie, ale jadąc takim Audii kierowca musi albo miec duzo pieniędzy i miec to gdzies albo silne nerwy pokonując te drogi, gdyż zawiecha w audii ciut droższa od naszej :))

Ale zawiesznie w takikm Audi wytrzyma dwa razy więcej niż w seicento ;]

Odpowiedz do tematu