Otwarty przez: Ania 22-10-2012, 09:42 |
Wk...nie |
Autor |
Wiadomość |
Łukasz
AntyToyotowy
|
Wysłany: 24-10-2012, 08:25
Bolid: Ford Focus Kombi 1.6 zetec 2004r. 152 k km |
|
|
juniek11, gdyby wszyscy myśleli to by nie było wypadków, mordów, wojen religijnych i wysokich podatków - które zabijają wzrost gospodarczy czytaj konsumpcję.
we mgle Ty sie masz dostosować - TY - a nie ten z przodu. Jeśli myli Ci się stop z przeciwmgielnym to mówie - coś jest nie tak.
ja odwrotnie - wkurzam się, jak jadę w mleku i ktoś nie ma przeciwgmielnego - słabo go widzę i taki gość stwarza mi ogromne zagrożenie. Wieksze niż jego zaświecona jaskrawa lampka. |
|
 |
Ciacho
Skoda Lover
Wiek: 39 Dołączył: 09 Cze 2006 Posty: 2755 Skąd: Podkarpacie
|
Wysłany: 24-10-2012, 09:00
Bolid: Skoda Octavia II FL 1.6 TDI Greenline |
|
|
Łukasz, ale Juniek ma chyba rację, bo na tylne przeciwmgielne musisz mieć widoczność mniejszą niż 50m żeby je włączyć, coś tak kojarzę z przepisów, czyli to jest tak że już nic nie widać i wtedy jest potrzebne to światełko, a nie jak jest delikatna mgła... masa ludzi o tym nie wie i włączają te światełka zbyt często bez potrzeby i to jest chore |
|
 |
glizdziarz
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 24-10-2012, 11:59
Bolid: seicento young 900 |
|
|
Zgodnie z art. 30 ust. 3 ustawy Prawo o ruchu drogowym, kierujący pojazdem może używać tylnych świateł przeciwmgielnych wtedy, gdy widoczność spada poniżej 50 metrów. W praktyce więc mgła musi być na tyle niebezpieczna, że nie jesteśmy w stanie dostrzec samochodu jadącego przed nami. Każdy, kto włącza te światła w innych sytuacjach, popełnia wykroczenie, za które taryfikator przewiduje mandat karny w wysokości 100 złotych oraz dwa punkty karne. Równie ważne jest wyłączenie tych świateł w razie poprawy widoczności, bo taki obowiązek nakłada na nas również zacytowany powyżej przepis. |
|
|
|
 |
Łukasz
AntyToyotowy
|
Wysłany: 24-10-2012, 12:13
|
|
no toż przecież ja o takiej mgle mówie - dokładnie takiej.
ale kolega twierdzi, że jeśli już on "światełko zobaczy" np z 20 metrów to mruga koleżance aby je zgasiła, bo on ją zauważył.
ją to absolutnie nie obchodzi i jest mleko - jeździ na włączonym. ona nie będzie kolegi śledzić czy skręcił albo ją wyprzedził
kłócił się nie będę, ja przy mleku jeżdzę na światełku i cieszę się jak przede mną też jest włączone |
|
 |
Bombel
ZBANOWANY

|
Wysłany: 24-10-2012, 12:16
Bolid: Seicento 900 Fun '02 |
|
|
Problemem jest jak zwykle nieznajomość przepisów ruchu drogowego i nieumiejętność oceny odległości 50m |
_________________ Takich dwóch jak nas trzech to nie ma ani jednego
Ignorantia iuris nocet
Si vis pacem, para bellum
Najniższy sej w Poznaniu? Srebrny ajzol
 |
|
|
|
 |
juniek11 [Usunięty]
|
Wysłany: 24-10-2012, 17:30
|
|
|
a napisałem
Cytat: | , widocznośc koło 100m dojeżdzam samochód przedemną, laska włącza przeciwmgielne tylnie..... |
przy czym bardzo istotny jest fragment pogrubiony... a może chciała pokazać, że ona ma droższe auto i jest super ? buk z nią
szkoda, że trzeba mysleć zawsze za innych, za dziadka fiatem bravo stojącego na środku drogi, zaraz za łukiem zza którego nic nie widać... za gościa w ciężarowym mercu wymuszającym na mnie pierwszeństwo, któremu auto gaśnie w poprzek skrzyżowania... za dziadka który wypadając z pod sklepu (w przeciwnym kierunku niż ja) swoją pandą nie zamyka tylnich drzwi i prawie kasuje mi bok... (o dziwo te 3 sytuacje zdarzyły sie w przeciągu 5 minut)
Łukasz, Cytat: | gdyby wszyscy myśleli to by nie było wypadków |
i to jest sedno sprawy pozdrawiam |
|
|
|
 |
rudiov
Nałogowiec POlski osioł

|
Wysłany: 24-10-2012, 18:37
Bolid: 1.1 mpi van / Zafira 1.6 |
|
|
Łukasz zaczyna rozumować podobnie i już dostaje bęcki
Z tematem:
Denerwują mnie bardzo rowerzyści którzy na świnie przejeżdżają na czerwonym świetle lub co gorsze wyjeżdżając np. z posesji od razu wjeżdżają na pas drogi głównej. "Bo rower jest wąski" ... |
|
|
|
 |
saper94
spamer team motórzysta

|
Wysłany: 24-10-2012, 19:18
Bolid: Seicento GO 900 /Fiesta VII / Corsa B 1.0 |
|
|
rudiov napisał/a: |
Denerwują mnie bardzo rowerzyści którzy na świnie przejeżdżają na czerwonym świetle lub co gorsze wyjeżdżając np. z posesji od razu wjeżdżają na pas drogi głównej. "Bo rower jest wąski" ... |
też mnie wkurzają.... jak wyjedzie i jedzie przy krawędzi to okej jeszcze, gorzej jak wyskakuje udając motocyklistę i środkiem drogi się chwieje... wiesz, wiatr we włosach , muchy w zębach i 15 km/h... |
_________________ "Odważni nie żyją długo, lecz ostrożni nie żyją wcale."
Mój szerszeń:
http://www.seicento.pl/viewtopic.php?t=40911 |
Ostatnio zmieniony przez saper94 24-10-2012, 19:25, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
seiko29 [Usunięty]
|
Wysłany: 24-10-2012, 19:18
|
|
|
rudiov napisał/a: | Łukasz zaczyna rozumować podobnie i już dostaje bęcki
Z tematem:
No wreszcie kolegę coś denerwuje a już traciłem wiarę |
|
|
|
 |
rudiov
Nałogowiec POlski osioł

|
Wysłany: 24-10-2012, 19:24
|
|
Szukałem , szukałem i ostatkiem sił coś się znalazło obok siarki leżało .... |
|
|
|
 |
Bombel
ZBANOWANY

|
Wysłany: 24-10-2012, 23:13
Bolid: Seicento 900 Fun '02 |
|
|
A mnie denerwuje jak wracam o 22:30 z pracy i mam >100 nieprzeczytanych postów |
_________________ Takich dwóch jak nas trzech to nie ma ani jednego
Ignorantia iuris nocet
Si vis pacem, para bellum
Najniższy sej w Poznaniu? Srebrny ajzol
 |
|
|
|
 |
kapitan chaos
Nałogowiec dyżurny psuja

Wiek: 33 Dołączył: 21 Paź 2010 Posty: 546 Skąd: ?roda Wielkopolska
|
Wysłany: 24-10-2012, 23:51
Bolid: FIAT Seicento MPI |
|
|
Bombel, o tym samym pomyślałem znowu tyle czytania . |
_________________ dla kolegów Radek-wyznawca własnej szkoły jazdy |
|
|
|
 |
Łukasz
AntyToyotowy
|
Wysłany: 24-10-2012, 23:58
|
|
juniek11, |
|
 |
rainek
Nałogowiec
|
Wysłany: 25-10-2012, 00:10
Bolid: Biały |
|
|
To jest nic, nie wchodźcie na forum przez weekend to bedzie ponad 400 postów. Ja zawsze otwieram najpierw w karty te wątki które mnie interesują a potem każdy po kolei czytam to karty w chrome są po 1cm i trzeba przesuwać jeszcze |
_________________ "znam ten ból, kiedy ma się dwuosobową gablotę, ale jak kto woli, jedni wolą komfort, ja wybrałem prędkość, więc jeżdżę Seicento" |
|
|
|
 |
rudiov
Nałogowiec POlski osioł

|
Wysłany: 25-10-2012, 15:00
|
|
Łukasz napisał/a: | a piesi to kolejna sprawa. ja jak idę na spacer z żoną to ZAWSZE ma przejściu zatrzymuje żonę i mówie - niech przejadą. my mamy czas, samochód waży 1,5 tony, żeby go zatrzymać trzeba sporo trudu. poczekamy. jest wolne - przechodzę na pasach.
a stare ciotki a już coraz częściej matki z wózkami ( wózek to ich bilet do nietykalności ) się wtranżalają na pasy nie patrząc na co i jak - święte krowy. raz się zatrzymałem w połowie pasów, wyszedłem z auta i z góry na dół o***łem taką pseudo-matkę.
oczywiście wielce oburzona bo to są pasy. ale auto ma tony, a człowiek kilogramy |
To nie jest strikte o twoim omawianym przypadku ale warto się zapoznać :
http://www.tvp.pl/krakow/...ieszych/8811632 |
|
|
|
 |
|