FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: Ania
22-10-2012, 09:42
Wk...nie
Autor Wiadomość
Łukasz 
AntyToyotowy

Wysłany: 24-10-2012, 08:25   
   Bolid: Ford Focus Kombi 1.6 zetec 2004r. 152 k km

juniek11, gdyby wszyscy myśleli to by nie było wypadków, mordów, wojen religijnych i wysokich podatków - które zabijają wzrost gospodarczy czytaj konsumpcję.

we mgle Ty sie masz dostosować - TY - a nie ten z przodu. Jeśli myli Ci się stop z przeciwmgielnym to mówie - coś jest nie tak.

ja odwrotnie - wkurzam się, jak jadę w mleku i ktoś nie ma przeciwgmielnego - słabo go widzę i taki gość stwarza mi ogromne zagrożenie. Wieksze niż jego zaświecona jaskrawa lampka.

Ciacho 
Skoda Lover

Wysłany: 24-10-2012, 09:00   
   Bolid: Skoda Octavia II FL 1.6 TDI Greenline

Łukasz, ale Juniek ma chyba rację, bo na tylne przeciwmgielne musisz mieć widoczność mniejszą niż 50m żeby je włączyć, coś tak kojarzę z przepisów, czyli to jest tak że już nic nie widać i wtedy jest potrzebne to światełko, a nie jak jest delikatna mgła... masa ludzi o tym nie wie i włączają te światełka zbyt często bez potrzeby i to jest chore

glizdziarz 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 24-10-2012, 11:59   
   Bolid: seicento young 900

Zgodnie z art. 30 ust. 3 ustawy Prawo o ruchu drogowym, kierujący pojazdem może używać tylnych świateł przeciwmgielnych wtedy, gdy widoczność spada poniżej 50 metrów. W praktyce więc mgła musi być na tyle niebezpieczna, że nie jesteśmy w stanie dostrzec samochodu jadącego przed nami. Każdy, kto włącza te światła w innych sytuacjach, popełnia wykroczenie, za które taryfikator przewiduje mandat karny w wysokości 100 złotych oraz dwa punkty karne. Równie ważne jest wyłączenie tych świateł w razie poprawy widoczności, bo taki obowiązek nakłada na nas również zacytowany powyżej przepis.

Łukasz 
AntyToyotowy

Wysłany: 24-10-2012, 12:13   

no toż przecież ja o takiej mgle mówie - dokładnie takiej.

ale kolega twierdzi, że jeśli już on "światełko zobaczy" np z 20 metrów to mruga koleżance aby je zgasiła, bo on ją zauważył.

ją to absolutnie nie obchodzi i jest mleko - jeździ na włączonym. ona nie będzie kolegi śledzić czy skręcił albo ją wyprzedził

kłócił się nie będę, ja przy mleku jeżdzę na światełku i cieszę się jak przede mną też jest włączone

Bombel 
ZBANOWANY

Wysłany: 24-10-2012, 12:16   
   Bolid: Seicento 900 Fun '02

Problemem jest jak zwykle nieznajomość przepisów ruchu drogowego i nieumiejętność oceny odległości 50m :P

Najniższy sej w Poznaniu? Srebrny ajzol

juniek11
[Usunięty]

Wysłany: 24-10-2012, 17:30   

a napisałem
Cytat:
, widocznośc koło 100m dojeżdzam samochód przedemną, laska włącza przeciwmgielne tylnie.....

przy czym bardzo istotny jest fragment pogrubiony... a może chciała pokazać, że ona ma droższe auto i jest super ? buk z nią :)

szkoda, że trzeba mysleć zawsze za innych, za dziadka fiatem bravo stojącego na środku drogi, zaraz za łukiem zza którego nic nie widać... za gościa w ciężarowym mercu wymuszającym na mnie pierwszeństwo, któremu auto gaśnie w poprzek skrzyżowania... za dziadka który wypadając z pod sklepu (w przeciwnym kierunku niż ja) swoją pandą nie zamyka tylnich drzwi i prawie kasuje mi bok... (o dziwo te 3 sytuacje zdarzyły sie w przeciągu 5 minut)

Łukasz,
Cytat:
gdyby wszyscy myśleli to by nie było wypadków

i to jest sedno sprawy :) pozdrawiam

rudiov 
Nałogowiec
POlski osioł

Wysłany: 24-10-2012, 18:37   
   Bolid: 1.1 mpi van / Zafira 1.6

Łukasz zaczyna rozumować podobnie i już dostaje bęcki :))

Z tematem:
Denerwują mnie bardzo rowerzyści którzy na świnie przejeżdżają na czerwonym świetle lub co gorsze wyjeżdżając np. z posesji od razu wjeżdżają na pas drogi głównej. "Bo rower jest wąski" ...

saper94 
spamer team
motórzysta

Wysłany: 24-10-2012, 19:18   
   Bolid: Seicento GO 900 /Fiesta VII / Corsa B 1.0

rudiov napisał/a:

Denerwują mnie bardzo rowerzyści którzy na świnie przejeżdżają na czerwonym świetle lub co gorsze wyjeżdżając np. z posesji od razu wjeżdżają na pas drogi głównej. "Bo rower jest wąski" ...

też mnie wkurzają.... ;) jak wyjedzie i jedzie przy krawędzi to okej jeszcze, gorzej jak wyskakuje udając motocyklistę i środkiem drogi się chwieje... wiesz, wiatr we włosach , muchy w zębach i 15 km/h... :))

Mój szerszeń:
http://www.seicento.pl/viewtopic.php?t=40911
Ostatnio zmieniony przez saper94 24-10-2012, 19:25, w całości zmieniany 1 raz  

seiko29
[Usunięty]

Wysłany: 24-10-2012, 19:18   

rudiov napisał/a:
Łukasz zaczyna rozumować podobnie i już dostaje bęcki :))

Z tematem:

No wreszcie kolegę coś denerwuje :mg: a już traciłem wiarę :rotfl: :rotfl: :rotfl:

rudiov 
Nałogowiec
POlski osioł

Wysłany: 24-10-2012, 19:24   

Szukałem , szukałem i ostatkiem sił coś się znalazło :lol: obok siarki leżało .... :wpysk: :))

Bombel 
ZBANOWANY

Wysłany: 24-10-2012, 23:13   
   Bolid: Seicento 900 Fun '02

A mnie denerwuje jak wracam o 22:30 z pracy i mam >100 nieprzeczytanych postów :P

Najniższy sej w Poznaniu? Srebrny ajzol

kapitan chaos 
Nałogowiec
dyżurny psuja

Wysłany: 24-10-2012, 23:51   
   Bolid: FIAT Seicento MPI

Bombel, o tym samym pomyślałem :)) znowu tyle czytania :] .

Łukasz 
AntyToyotowy

Wysłany: 24-10-2012, 23:58   

juniek11, :beer:

rainek 
Nałogowiec

Wysłany: 25-10-2012, 00:10   
   Bolid: Biały

To jest nic, nie wchodźcie na forum przez weekend to bedzie ponad 400 postów. Ja zawsze otwieram najpierw w karty te wątki które mnie interesują a potem każdy po kolei czytam to karty w chrome są po 1cm i trzeba przesuwać jeszcze :D

rudiov 
Nałogowiec
POlski osioł

Wysłany: 25-10-2012, 15:00   

Łukasz napisał/a:
a piesi to kolejna sprawa. ja jak idę na spacer z żoną to ZAWSZE ma przejściu zatrzymuje żonę i mówie - niech przejadą. my mamy czas, samochód waży 1,5 tony, żeby go zatrzymać trzeba sporo trudu. poczekamy. jest wolne - przechodzę na pasach.

a stare ciotki a już coraz częściej matki z wózkami ( wózek to ich bilet do nietykalności ) się wtranżalają na pasy nie patrząc na co i jak - święte krowy. raz się zatrzymałem w połowie pasów, wyszedłem z auta i z góry na dół o***łem taką pseudo-matkę.

oczywiście wielce oburzona bo to są pasy. ale auto ma tony, a człowiek kilogramy

To nie jest strikte o twoim omawianym przypadku ale warto się zapoznać :
http://www.tvp.pl/krakow/...ieszych/8811632

Odpowiedz do tematu