FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zajrzyjcie błagam - Citymatic, naprawa
Autor Wiadomość
estera 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 18-05-2010, 21:03   Zajrzyjcie błagam - Citymatic, naprawa
   Bolid: Fiat Seicento

:cry: W 1999 r. Kupiłam Seicento Citymatic i nie wiedziałam jaki to "skarb" ze względu na to paskudne automatyczne sprzęgło. W 2005 r. popsuło się po raz pierwszy. Zmuszona w ów czas sytuacją kupiłam nowe. Zapytacie - dlaczego nie przerobiła wozu na manualne sprzęgło? Zapomniałam wspomnieć, że jestem osobą niepełnosprawną, poruszam się o kulach, a w samochodzie za pomocą oprzyrządowania ręcznego. Gdy kupiłam samochód zamówiłam w prywatnej firmie wykonanie oprzyrządowania dostosowanego do moich potrzeb, tj. przy prowadzeniu pojazdu nie używam nóg. W związku z tym, że był to Citymatic oprzyrządowanie było pozbawione dźwigni sprzęgła. Jeżeli postanowiłabym przerobić sprzęgło na normalne, jak dowiedziałam się nie mogłabym dorobić sprzęgła do oprzyrządowania ręcznego, a jedynie wymienić na nowe, kosztujące 4 tys. Wobec tego, jak już pisałam kupiłam automat, wybierając tańszą wersję. W grudniu 2008 r. znowu zepsuł się i oczywiście pożałowałam poprzedniej decyzji. :roll: W dodatku obecnie nie mam grosza przy duszy, szukam więc kogoś kto potrafi naprawić ten cud techniki. Mieszkam we Wrocławiu, mam na imię Ania, mam 36 lat i szukam:
1) punktu naprawy,
2) komputera z oprogramowaniem do diagnostyki aut. sprzęgła,
3) kogoś kto byłby uprzejmy udostępnić kawałka dachu, najlepiej z kanałem.
:oops: Bardzo proszę i z góry dziękuję :grin:

KINIA 
Smerfetka

Wysłany: 19-05-2010, 16:14   
   Bolid: seicento 900 + LPG

Panowie no co jest? tak to macie tyle do powiedzenia a tutaj konkretny problem no i kobieta w potrzebie i nagle juz nikt problemu nie umie rozwiazac doradzic :roll:

szymonek 
ĄĄĘĘĘ

Wysłany: 19-05-2010, 16:27   
   Bolid: 1E 187

KINIA, jeżeli chodziłoby o zwykłe sprzęgło to dużo osób pomogłoby, nawet za darmo.. Tu jednak chodzi o coś, o czym kążdy słyszał, ale nikt nie widział. A co tu mówić o rozebraniu i zdiagnozowaniu
Dlatego wątpię żeby znalazł się ktoś..
estera napisał/a:
kto potrafi naprawić ten cud techniki

Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki... cuda zajmują mi trochę więcej czasu... :))

rudiov 
Nałogowiec
POlski osioł

Wysłany: 19-05-2010, 17:03   
   Bolid: 1.1 mpi van / Zafira 1.6

Jednak najlepszym wyjściem będzie kupno nowego zestawu za 4tyś. Niestety jak już wydasz sporą sumę na nowe sprzęgło to możesz stracić na utracie wartości bo ludzie boją się używek z takimi magicznymi rozwiązaniami. Spróbuj napisać wniosek do:
http://www.pfron.org.pl/portal/pl/
Oni czasami dokładają się do usprawnień dla niepełnosprawnych. Z tego co wiem niekiedy można dostać dofinansowanie do nowego samochodu z oprzyrządowaniem . Jeśli by ci dołożyli np 3tyś to resztę mogłabyś spłacić z kredytu gotówkowego (jeśli jest krucho z kasą).

Pozdrawiam

Matyś 
Burakowóz Buster

Wysłany: 19-05-2010, 17:07   
   Bolid: SC 900+LPG

rudiov dobrze pisze! moja mama korzysta z pomocy pfronu, dokladaja pieniazki do takich rzeczy ktore pomagaja niepelnosprawnym . Proponuje także abyś skontaktowala sie ze swoim PCPRem (powiatowe centrum pomocy rodzinie) , oni pomoga złożyc ci taki wniosek i powiedza jak i co wypełnić.

MałaMi 
z Doliny Muminków

Wysłany: 19-05-2010, 22:56   
   Bolid: (k)fiat Seicento

jeśli koleżanka sobie życzy mogę dać ten temat na Ak. Śmiem sądzić że tam jest więcej fachowców i może znajdzie się taki który będzie w stanie pomóc.
Ale decyzja należy do autorki tematu

Nie depcz małych skrzydeł... :(

Pucek 
Nałogowiec

Wysłany: 20-05-2010, 22:16   
   Bolid: Fiat Punto 2002 1.2 16V 80KM HLX !

zamiast pytac powinnas juz to dawno zrobic. co do tego ma zgoda autorki ?:P jak jestes w stanie pomoc to pomagaj :)

www.niemirka.pl

fender 
Nałogowiec

Wysłany: 20-05-2010, 23:58   
   Bolid: SC 1.1 MPI

Śmiem sądzić, że na AK wątek rozrośnie się do minimum pięciu stron, w których mniej więcej połowa postów będzie dotyczyć szydzenia z nieudacznego wynalazku jakim jest SC, jedna czwarta zasugeruje delikatnie, że lepiej sprzedać auto i kupić "normalny" samochód, pozostała część wyśmieje fakt, że 'fachowcy' z seicento.pl potrafią jedynie diody montować a o pomoc proszą na AK.. wśród tego wszystkiego znajdą się może dwie, trzy wypowiedzi rzeczowe, sugerujące rozwiązania podane w powyższym wątku, jednak wypowiedzi te zginą w fali spamu ;)

Niemniej jednak warto spróbować :) A nuż widelec!

A czy Ty masz już darmowe assistance?

estera 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 21-05-2010, 13:13   
   Bolid: Fiat Seicento

Dzięki Ludzie! Dzięki Miśki! W PFRON'ie mogę starać się o kredyt na nowy samochód jedynie pod warunkiem, że pracuję. Poszukuję pracy. Zostałam zredukowana w 2004 r po sześciu latach pracy w pewnej firmie, z powodu kłopotów finansowych. Przez krótki czas szukałam pracy, po czym moje życie tak ułożyło się, że musiałam siedzieć w domu. Mam Mamę po pęknięciu tętniaka śródmózgowego, jest leżąca. Zmarła Babcia, która miała baczenie na Mamę, która stała się dużym dzieckiem. Musiałam zostać z nią w domu. Teraz Mieszka ze mną koleżanka, która jest opiekunką z Pomocy Społecznej, jesteśmy pod jej opieką. Mogłabym iść do pracy. Jak już pisałam szukam pracy, na razie bez powodzenia, ale nie poddaje się. Wracając do samochodu chciałam dodać, że trochę szkoda sprzedawać mi moje Sejczętunio. :lol: Ma tylko 21 000 przebiegu i w ogóle ma się nie żle. Rozumiecie - praca, studia, zakupy, dom. Na nic innego nie miałam czasu. Mama po prawdzie choruje od 1998 i było sporo zabiegu o jej zdrowie, udar miała w 2003r. Jest jak jest. Mam kolegę, który mi to wszystko rozebrał, przekonserwował i gdy urządzenie podłączy do akumulatora - działało. Jednak gdy włożył je z powrotem do samochodu i podłączył pod elektronikę, niestety po włączeniu stacyjki nie można wbić biegu, czyli nie wysprzęgla. Od niedawna mam internet. To właśnie ten kolego podpowiedział, abym szukała pomocy w internecie. On chciałby jeszcze pokombinować przy tym moim samochodziku, ale nie ma do tego warunków. Na ogródku wykopał sporą dziurę, która służy mu jako kanał. Ale przy obecnych deszczach rozumiecie -koszmarne błocko pod nim, chmury nad nim, a on mokry. Użyczcie kawałka dachu - PROSZĘ!????? :?:

[ Dodano: 21-05-2010, 17:28 ]
Głupie pytanie :znudzony: - co to są posty? Pytam bo przy moim "imieniu" jest ich ciągle 0. Myślałam, że wystąpienie tutaj, wypowiedź jest postem. Skąd można skombinować te fajne obrazki symbolizujące danego dyskutanta? Sorki - nawet nie potrafię ich nazwać. Nawiązując do poprzedniej wypowiedzi, rozumiem że możecie się bać - ktoś Wam się wpakuje pod wiatę, do garażu, czy też na stanowisko w zakładzie naprawczym. Po prostu od półtora roku siedzę w domu, nawet do głupiego spożywczaka nie dojdę, czy do koleżanki. Niby nie mogę narzekać. Koleżanka, o której pisałam w poprzedniej wypowiedzi, dba o wszelkie nasze potrzeby, za co jestem Jej wdzięczna. Jednak żaden normalny człowiek nie może być odcięty od świata, być więźniem we własnym mieszkaniu. Czuję się jak ubezwłasnowolniona. Jeżeli chodzi o Wasze rady dotyczące skorzystania z pomocy PFRON'u, dziękuję i bardzo proszę. Chętnie skorzystam z Waszych rad, a nawet pomocy. Z góry dziękuję :wesoly:

kocio6 
Forumowy Połeta

Wysłany: 23-05-2010, 21:38   
   Bolid: szeroki, niski i głośny

tak. posty są wypowiedziami, ale...
...posty nie są naliczane w hyde parku. są naliczane tylko w dziale seicento, czyli warsztat, tuning i inne
ate nazwy, to wyglądają tak:
0-50 - nówka sztuka
50-100 - bywalec
100- ... nałogowiec
jeżeli chcesz mieć swoją dowolną nazwę napisz do szymonka/ ciacha lub jeżyka albo innego moderatora :)
ja napisałem do jeżyka i mi zmienił na forumowy połeta, a sam na przykład ma loża szydełkujących mocherów
bo fantazja, fantazja jest od tego..

Ania 
stokrotka

Wysłany: 23-05-2010, 22:57   
   Bolid: Fiat

Hrabina jest tylko jedna :grin:

Ale coś się wymyśli...

A fajny obrazek czyli avatarek można mieć po napisaniu 25 postów w innych działach.

Powodzenia :grin:

Odpowiedz do tematu