|
FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl
|
Zbiornik paliwa |
Autor |
Wiadomość |
JaRabbit
Nałogowiec
|
Wysłany: 05-11-2012, 21:27 Zbiornik paliwa
Bolid: Corolla E12 2,0 D-4D, Konstal 105Na |
|
|
dla wtajemniczonych, czyli lepsze i gorsze.
Obserwowałem na alle zbiorniki do seja u jednego sprzedawcy. Do SPI wyglądał cacuśnie, prawie jak ori ( nawet ze szpilkami do przypięcia przewodów na górze), do MPI tandeta z pogniecionej blachy.
Aż wysłałem do sprzedającego pytanie, czy fotka zbiornika SPI to zdjęcie poglądowe, czy rzeczywiście jest taki ładny.
Odpisał mi: WITAM,
MAMY ZBIORNIKI 2 PRODUCENTÓW, PROSZĘ NAPISAĆ PO ZAKUPIE, ŻE CHCE PAN LEPSZY ZBIORNIK TO TAKI DAMY, LUB PROSZĘ DZWONIĆ .......
Wychodzi na to, że lepsze są dla wtajemniczonych, upierdliwych,estetów,znajomych,wybrednych...*
*- właściwe podkreślić |
_________________ SC 1242+6 speed już nie ma |
|
|
|
 |
Tomek16f
Nałogowiec Kocha Mercedesy

Wiek: 45 Dołączył: 27 Gru 2011 Posty: 853 Skąd: ?ląsk/Bielsko-Biała
|
|
|
|
 |
HakerBen
Nałogowiec

Wiek: 36 Dołączył: 18 Lip 2012 Posty: 110 Skąd: Suwałki/Augustów
|
Wysłany: 05-11-2012, 23:55 Re: Zbiornik paliwa
Bolid: A3 8L |
|
|
JaRabbit napisał/a: | MAMY ZBIORNIKI 2 PRODUCENTÓW, PROSZĘ NAPISAĆ PO ZAKUPIE, ŻE CHCE PAN LEPSZY ZBIORNIK TO TAKI DAMY |
Prawo dżungli - kto pierwszy ten lepszy? Wiedziałem już podobną praktykę w niektórych sklepach/hurtowniach - najpierw pozbywają się tego co dobre, żeby mieć dobra opinię, a później(jeśli jeszcze są zainteresowani) resztki z usterkami, które nie zeszły.
Teraz chociaż wiem, że można wcześniej zadzwonić i otrzymać towar ok, za który cena nomen omen wynosi tyle samo jak za złom.. |
|
|
|
 |
Łukasz
AntyToyotowy
|
Wysłany: 06-11-2012, 00:04
Bolid: Ford Focus Kombi 1.6 zetec 2004r. 152 k km |
|
|
a nie lepiej kupić oryginalny za 280 zł i mieć znów 7-8 lat z głowy ? niż dać 120 zł i na 2-3 lata mieć bak ? |
|
 |
JaRabbit
Nałogowiec
|
Wysłany: 06-11-2012, 09:35 Re: Zbiornik paliwa
Bolid: Corolla E12 2,0 D-4D, Konstal 105Na |
|
|
eMeS88 napisał/a: | Wiedziałem już podobną praktykę w niektórych sklepach/hurtowniach - najpierw pozbywają się tego co dobre, żeby mieć dobra opinię, a później(jeśli jeszcze są zainteresowani).... |
W hurtowni gdzie się zaopatruję części podzielone są na 3 grupy: najtańsze,dobre i oryginały.
W wielu przypadkach części "dobre" są lepsze niż 3 razy droższe oryginały.
Ale co ciekawe. Znajomy, który prowadzi tą hurtownię powiedział,że najlepiej mu schodzą części najtańsze, których zakup nawet on często odradza, bo starczają na bardzo krótko. Ale odpowiedź klientów jest zazwyczaj taka, że sprzedają samochód, więc nie będą inwestować w dobre części, lub że samochód jest za stary żeby w niego inwestować.
Celują w tym taksówkarze.
Części oryginalne kupują ludzie do samochodów firmowych i ASO.
Sporo jest jednak klientów kupujących części ze środkowej półki, czy dobrych zamienników. Ale to są ludzie,którzy planują mieć dłużej samochód i chcą żeby było on w miarę niezawodny.
Ot,taki mały przegląd klienteli.
BTW- jest w Katowicach hurtownia, która kiedy handlowała naprawdę dobrymi częściami, a teraz jadąc na opinii wciska ludziom syf pod hasłem oryginały. |
_________________ SC 1242+6 speed już nie ma |
|
|
|
 |
Łukasz
AntyToyotowy
|
Wysłany: 06-11-2012, 09:53
Bolid: Ford Focus Kombi 1.6 zetec 2004r. 152 k km |
|
|
JaRabbit, nie widziałem wiele zamienników, ale bak chyba jednak dobrze kupić oryginał + ładnie go zabezpieczyć przed zamontowaniem i masz 8 lat spokoju |
|
 |
DeVILBISS [Usunięty]
|
Wysłany: 06-11-2012, 10:10
|
|
|
Ja kupiłem zamiennik do SPI za 120 zł w GO WEST w goczałkowicach, pasuje jak ulał 100% odwzorowanie oryginalnego zbiornika który miałem w aucie. Przed montarzem całego zmatowałem zgryntowałem epoxydem i zakonserwowałem z dołu i tak z 10 cm powyzej zgrzewów, i konkretnie dolałem własnie w to miejsce styku dołu z górą.
Nie wierze ze po 3 latach sie rozleci. |
|
|
|
 |
Linduś
Włóczykij wróg publiczny nr 1

Wiek: 38 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2834 Skąd: Miasto Włókniarzy
|
Wysłany: 06-11-2012, 10:15
Bolid: Punto Grande 1,4 8v / 126p 650 |
|
|
ot. klientela jak wszędzie
sam mam na półce w sklepie towar raczej ten "średnio-półkowy", bywa, że ludzie przychodzą i nie kupują.. a godzinę później przyjeżdżają na warsztat z kupionym u konkurencji "tanim g*".... |
_________________ Niebo świeci pogodnie, od bruków coraz chłodniej,
Dobrze być tylko przechodniem, ulicą życia iść,
Była nam kiedyś dana Ziemia Obiecana,
Niezabliźniona rana, zielony młody liść…
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
|