FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Znawca oleju do tablicy
Autor Wiadomość
JaRabbit 
Nałogowiec

Wysłany: 25-05-2014, 16:12   Znawca oleju do tablicy
   Bolid: Corolla E12 2,0 D-4D, Konstal 105Na

Potrzebuję fachowej porady odnośnie oleju do Toyoty z silnikiem D-4D.
Samochód ma 185 kkm nalotu. Przy 170kkm miał zalany olej Gulf (co to za firma???) 5W40, przy 180kkm też Gulf 10W40.
Firma zaleca do tego silnika olej 5W30.

Czym zalać rolkę?? Bo ten Gulf jakoś mi nie leży :znudzony:
Ostatnio zmieniony przez JaRabbit 25-05-2014, 17:35, w całości zmieniany 1 raz  

rotax24
[Usunięty]

Wysłany: 25-05-2014, 16:55   Re: Znawca oleju do tablicy

JaRabbit napisał/a:
Potrzebuję fachowej porady odnośnie oleju do Toyoty z silnikiem D-4D.
Samochód ma 185 kkm nalotu. Przy 170kkm miał zalany olej Gulf (co to za firma???) 5W40, przy 180kkm też Gulf 10W40.
Firma zaleca do tego silnika olej 5W30.

Czym zalać rolkę?? Bo ten Gulf jakś mi nie leży :znudzony:

Witaj,co do marki Gulf to stara dobra Amerykańska firma z produktami porównywalnymi jakościowo do Pennzoil czy Quaker State ale wyłącznie na rodzimym rynku - Europejskie produkty Gulf nie mają absolutnie nic wspólnego z jakością produktów zza wielkiej wody a cała produkcja odbywa się w Rumuńskim "PRISTA OIL" natomiast konfekcja w Antwerpii - są to oleje tej samej klasy co Castrol :wink: Co się tyczy silnika D4D to jeżeli podany przebieg jest wiarygodny to wyłącznie bym polecał stosować olej sae 5w30 klasy A5/B5 z HTHS na poziomie 2,9.Układ olejowy D4D (wydajność pompy,pasowanie a najważniejsze tzw. szerokie panewki) wyłącznie odpowiednio skutecznie chroni silnik olej z obniżonym HTHS :!: jeżeli ma to być pełny syntetyk to polecam Millers ECO - http://galonoleje.pl/skle...co-5w30-5l.html lub Motul Eco-nergy http://galonoleje.pl/skle...gy-5w30-5l.html natomiast jeżeli cena w/w jest za wysoka to z produktów HC mogę z czystym sumieniem polecić ten produkt - http://galonoleje.pl/skle...fe-5w30-4l.html :wink:

ps. zalanie 10w40 do tego Gulf to wykańczanie turbiny i panewek w wyjątkowo przyspieszonym tempie
natomiast 5w40 można zalać po przebiegu 400kkm z myślą o sprzedaży - szerokie łożyska główne przy luzie 0,015-0,030 przy sae10w40 w okresie zimowym pracują przez pierwsze 30 sekund praktycznie na sucho :!: jeżeli producent zaleca HTHS 2,9 do max 3,5 to zalanie 10w40 przypomina wpychanie kija tam gdzie ledwie wchodzi żyletka :wink:

JaRabbit 
Nałogowiec

Wysłany: 25-05-2014, 17:25   

Przebieg jest oryginalny, bo auto krajowe, kupione od 1 właściciela z całą historią serwisową. Ten Gulf 10W40 to syntetyk,czy półsyntetyk?
Trochę się boję wlać pełnego syntetyka przy tym przebiegu.

Tak historycznie, to do 100kkm był zalewany Mobilem 0W40, potem do 170kkm Gulfem 5W40 do i jak pisałem Gulfem 10W40 przy 180kkm.

Większych opakowań nie ma? Bo do tego silnika chodzi katalogowo 5,9L oleju.

Silnik 2,0 D-4D 90KM :))

BTW-To Castrol jest zły???

rotax24
[Usunięty]

Wysłany: 25-05-2014, 17:42   

JaRabbit napisał/a:
Przebieg jest oryginalny, bo auto krajowe, kupione od 1 właściciela z całą historią serwisową
- w takim przypadku nie ma żadnych przeciwwskazań dla pełnego syntetyka - 180kkm dla D4D to przysłowiowe nic :wink:
JaRabbit napisał/a:
Ten Gulf 10W40 to syntetyk
- to olej mineralny
Gulf 5w40 to półsyntetyk nawet nie HC :wink:
JaRabbit napisał/a:
Tak historycznie, to do 100kkm był zalewany Mobilem 0W40
- ten olej przypuszczam poczynił najmniej szkody w silniku - szkoda że wzięło Cię na Gulfa :wink:
JaRabbit napisał/a:
Większych opakowań nie ma? Bo do tego silnika chodzi katalogowo 5,9L oleju
- niestety albo 4l albo20l na zamówienie ale ostatecznie mozna pójść w tą stronę - http://galonoleje.pl/skle...xr-5w30-5l.html - wprawdzie to HC ale o niebo lepszy niż Gulf.

JaRabbit 
Nałogowiec

Wysłany: 25-05-2014, 17:47   

rotax24 napisał/a:
szkoda że wzięło Cię na Gulfa :wink:

To nie mnie. Poprzedniego właściciela :mad:
Kupiłem rolkę tydzień temu i robię muszę włożyć pakiet startowy.Stąd te moje pytania.
Wielkie dzięki za pomoc :beer:

rotax24
[Usunięty]

Wysłany: 25-05-2014, 17:58   

JaRabbit napisał/a:
rotax24 napisał/a:
szkoda że wzięło Cię na Gulfa :wink:

To nie mnie. Poprzedniego właściciela :mad:
Kupiłem rolkę tydzień temu i robię muszę włożyć pakiet startowy.Stąd te moje pytania.
Wielkie dzięki za pomoc :beer:

Drobnostka :wink: co do jakości Castrola to tutaj takie małe porównanie jak wygląda zawartość w przepracowanym oleju miedzi,aluminium i żelaza przy podobnym przebiegu w Land Rover Discovery 3 z silnikiem diesla - castrol 5w30 Magnatec vs Mobil 1 0w40:
Mobil:

Castrol:

Przebieg 5kkm :wink: jakby nie spojrzeć to na Castrolu zużycie silnika jest ponad 5krotnie wyższe :wink:

Odpowiedz do tematu