|
FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl
|
brak abs, kontroli trakcji i innych wspomagaczy |
Autor |
Wiadomość |
SHARKI
Bywalec
|
Wysłany: 21-12-2010, 19:50 brak abs, kontroli trakcji i innych wspomagaczy
Bolid: sejas |
|
|
miałem okazje przez miesiąc jeździć miśkiem z tymi wszystkimi wspomagaczami
dziś się przesiałem z powrotem do zasrańca i powiem wam że jest dziwnie, bardziej spartańsko
hamowanie zajmuje 4 razy dłużą drogę
wpadanie w poślizgi też jest łatwiejsze
ale swego typu zabawa w tym jest |
_________________ sc, 00r, 74km, 333 333km, i koniec
5,6l-6,7l pb98/lato
6,3l-6,8l pb98/zima
 |
|
|
|
 |
Ciacho
Skoda Lover
Wiek: 39 Dołączył: 09 Cze 2006 Posty: 2755 Skąd: Podkarpacie
|
Wysłany: 21-12-2010, 20:32
Bolid: Skoda Octavia II FL 1.6 TDI Greenline |
|
|
ja bym tam nie chciał już auta bez ABS, pomimo że czasem mnie wkurza ten system, szczególnie na bardzo śliskim podłożu typu lód - droga hamowania sie strasznie wydłuża zamiast skracać ale kurde zawsze pozostaje możliwość wykonania manewru na pedale wciśniętym na maxa i to jest najlepsze w tym wszystkim
parę dni temu prawie wjechałem do rowu przez ABS i trochę własną głupotę, po prostu za późno zacząłem hamować (specjalnie) przed skrętem do domu, a później w ostatniej chwili mimo tego że widać było że nie wyrobie, zacząłem skręcać na mostek - zatrzymałem sie na samym rowie, jeszcze pare cm i bym sie zsunął do tego rowu (głębokiego), to był manewr godny blondynki z kawałów normalnie i stwierdzam że to jest efekt zbyt wielkiej pewności siebie jaką daje mi właśnie ABS (nie wolno dać sie zwieść)
no trochę samokrytyki w życiu tez potrzebne jak widać
brakuje mi ASR w zimie strasznie, bo mam wąskie oponki, które nie radzą sobie nawet na mokrej nawierzchni jak dobrze depnę, a o śliskim już nie wspominając... ciągle brak trakcji... ESP też bym chciał mieć, tylko koniecznie takie odłączane przyciskiem |
|
 |
Bandzior
Nałogowiec

Wiek: 37 Dołączył: 17 Wrz 2008 Posty: 384 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 21-12-2010, 21:54
Bolid: SC 1.1S & Wartburg 353S |
|
|
Dla mnie ABS to zbędny bajer. Nie umiem z tym hamować. Na śliskim to masakra. Lepiej mi się hamuje bez ABS. Noga sama ucieka z pedału gdy zaczyna rzucać przy hamowaniu. Raz mi auto chciało iść bokiem przy hamowaniu z ABS. Jedynie na suchy i równy asfalt bym to stosował... |
|
|
|
 |
SHARKI
Bywalec
|
Wysłany: 22-12-2010, 01:19
Bolid: sejas |
|
|
ABS dobra rzecz, mimo ze miśkiem jeżdżę zgodnie z przepisani albo i wolnej ( jedyny sposób by zejść poniżej 9 litów a to naprawdę trudne i to z 80 % udziałem trasy) to abs 2 razy dupsko uratował
a tak jak dziś śniegu deko popadało a zasraniec zamiast zwalniać to zaczął przyspieszać po wciśnięciu hamulca
także do dobrego łatwo się przyzwyczaić
abs dobra rzecz, może nie w każdym aucie sprawdza się tak samo |
_________________ sc, 00r, 74km, 333 333km, i koniec
5,6l-6,7l pb98/lato
6,3l-6,8l pb98/zima
 |
|
|
|
 |
Łukasz
AntyToyotowy
|
Wysłany: 22-12-2010, 08:13
Bolid: Ford Focus Kombi 1.6 zetec 2004r. 152 k km |
|
|
Ciacho napisał/a: | ja bym tam nie chciał już auta bez ABS, pomimo że czasem mnie wkurza ten system, szczególnie na bardzo śliskim podłożu typu lód - droga hamowania sie strasznie wydłuża zamiast skracać ale kurde zawsze pozostaje możliwość wykonania manewru na pedale wciśniętym na maxa i to jest najlepsze w tym wszystkim
parę dni temu prawie wjechałem do rowu przez ABS i trochę własną głupotę, po prostu za późno zacząłem hamować (specjalnie) przed skrętem do domu, a później w ostatniej chwili mimo tego że widać było że nie wyrobie, zacząłem skręcać na mostek - zatrzymałem sie na samym rowie, jeszcze pare cm i bym sie zsunął do tego rowu (głębokiego), to był manewr godny blondynki z kawałów normalnie i stwierdzam że to jest efekt zbyt wielkiej pewności siebie jaką daje mi właśnie ABS (nie wolno dać sie zwieść)
no trochę samokrytyki w życiu tez potrzebne jak widać
brakuje mi ASR w zimie strasznie, bo mam wąskie oponki, które nie radzą sobie nawet na mokrej nawierzchni jak dobrze depnę, a o śliskim już nie wspominając... ciągle brak trakcji... ESP też bym chciał mieć, tylko koniecznie takie odłączane przyciskiem |
sam opisałeś to, o czym tutaj od dawna piszemy, systemy są zbędne. usypiają czujność kierowcy, psują się i dają złudną władze ( tak jak silnik TDI )....
but, głowa, ręce. to są moje systemy. |
|
 |
Ciacho
Skoda Lover
|
Wysłany: 22-12-2010, 08:29
|
|
nie są zbędne, są bardzo dobre i pomocne, tylko trzeba umieć z nich korzystać
z ABS-em sie po prostu łatwiej i bezpieczniej hamuje, mogą być małe problemy ale tylko na lodzie, ale to też kwestia wyczucia i wprawy i jest ok
ja dokonałem manewru głupiego na lodzie, może z powodu antybiotyku który wtedy zażywałem miałem problem z oceną sytuacji, a może po prostu dlatego że ja świr jestem. nie wiem po prostu wycofałem auto z tego rowu (dobrze że sie dało bo był głęboki śnieg)
nie wyobrażam już sobie jazdy bez ABS-u bo wyrobiłem sobie nawyk, że jak jest niebezpieczna sytuacja na drodze to wale w pedał z całej siły i często coś omijam, ciekawe co by sie stało bez ABS-u, hmm?? ogólnie już dawno stwierdziłem że dzięki temu jest bardzo trudno rozwalić auto i siebie przy okazji
ale nie bede ściemniał że jak nie miałem ABS-u to mi było jakoś bardzo źle hamowanie bez tego bajeru też ma swój urok, daje pewną adrenalinke i nawet to lubiłem, ale nie raz, nie dwa sie wkurzyłem bo było o mały włos od kraksy właśnie dlatego że koła sie blokowały a auto nie skręcało - to sie tylko wydaje że to jest łatwo opanować, a nic bardziej mylnego... |
|
 |
Łukasz
AntyToyotowy
|
Wysłany: 22-12-2010, 08:35
|
|
ja tam bede sie upierał przy swoim, i jak kupie kiedys nowe auto, to z mozliwie jak najmniejszą ilością bzdet... chocby to miało byc auto na zamówienie |
|
 |
Ciacho
Skoda Lover
|
Wysłany: 22-12-2010, 08:43
|
|
no dobra, dla jednego bzdety zwiększające bezpieczeństwo są zaletą, dla innego są tylko bzdetami, kumam
może coś z palety Łady? Tata Motors?
P.S. dziś jechałem do pracy za jakąś Tatą (takie kombi, pionowe światła z tyłu), świeża dosyć rejestracja, ktoś sobie zakupił ten wynalazek niedawno o nas w mieście, o masakra jakie to dziwne, brzydkie takie, wygląda na wywrotne bardzo... Dacia przy tym to Merc
wolałbym nową Pande gołą za tą kase kupić |
Ostatnio zmieniony przez Ciacho 22-12-2010, 08:45, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Łukasz
AntyToyotowy
|
Wysłany: 22-12-2010, 08:45
|
|
a czy normalne auto nie moze byc bez systemow ? musi to byc TATA ? |
|
 |
Ciacho
Skoda Lover
|
Wysłany: 22-12-2010, 08:46
|
|
normalnych aut bez ABS-u nie ma już od 2006 roku
ESP za jakiś czas też będzie w standardzie, bo Unia chce (i słusznie) |
|
 |
Łukasz
AntyToyotowy
|
Wysłany: 22-12-2010, 08:52
|
|
Ciacho napisał/a: | normalnych aut bez ABS-u nie ma już od 2006 roku
ESP za jakiś czas też będzie w standardzie, bo Unia chce (i słusznie) |
he he a to co ja chce to sie liczy ? czyli rozumie że nie ma seicenta 2007 rocznik bez abs ? |
|
 |
Ciacho
Skoda Lover
|
Wysłany: 22-12-2010, 08:55
|
|
Łukasz napisał/a: | he he a to co ja chce to sie liczy ? czyli rozumie że nie ma seicenta 2007 rocznik bez abs ? |
tak, mój był z maja chyba 2006 i jeszcze nie miałem ABS-u, bo chyba to weszło od lipca 2006, jakoś tak
hmmm ale jak można tego nie chcieć? tego w życiu nie pojmę |
|
 |
Łukasz
AntyToyotowy
|
Wysłany: 22-12-2010, 09:02
|
|
Ciacho napisał/a: | Łukasz napisał/a: | he he a to co ja chce to sie liczy ? czyli rozumie że nie ma seicenta 2007 rocznik bez abs ? |
tak, mój był z maja chyba 2006 i jeszcze nie miałem ABS-u, bo chyba to weszło od lipca 2006, jakoś tak
hmmm ale jak można tego nie chcieć? tego w życiu nie pojmę |
czym mniej bajeru, tym mniej problemów
czym mniej wiesz, tym dłużej żyjesz
czym prościej zyjesz, tym życie radośniejsze
STOP PROMOM KOSMICZNYM |
|
 |
Ciacho
Skoda Lover
|
Wysłany: 22-12-2010, 09:23
|
|
tak tak, i cofamy sie w czasie najlepiej tak o 30 lat, do gaźników, 4 biegowych skrzyń biegów, układów kierowniczych bez wspomagania, hamulców bez wspomagania, braku poduszek powietrznych i tak dalej i tak dalej
mam wrażenie że takie seicento to już dla Ciebie prom kosmiczny i lepiej by spasował Fiat 125p
ABS to w skrócie: pompa ABS, 4 czujniki przy kołach, trochę kabli i sterownik który tym steruje... wg mnie to bardzo prosty system i jak producent samochodu nie schrzani tego specjalnie to tam nie ma sie co psuć, ot taka Ibiza żonki - ma ABS, ciągle sprawny, a tam nikt nie zaglądał nigdy
tam ABS był w standardzie od 99r, tak jak 2x poduszka, i to rozumiem - to sie nazywa cywilizacja, a w Polsce to my mamy ciągle zacofanie, lekkie ale jednak, w Niemczech ESP to już standard od dawna.. |
|
 |
Lukis
Nałogowiec

|
Wysłany: 22-12-2010, 09:31
Bolid: Fiat Seicento Dynamic 1.1 54 HP 2003 r. |
|
|
co do ABS-u, na lodzie rzeczywiście do dupy jest. Ostatnio hamowałem Bravo przed skrzyżowaniem i wywaliło mnie prawie na środek skrzyżowania, przypierniczył bym w Straż Miejską, oczywiście shaltowali mnie, ale bez mandatu
ale ESP chciałbym mieć, człowiek bardziej bezpieczniej się czuje. Ojciec miał w Lagunie II to ESP i rzeczywiście super działało
dlatego pochwalam VW, że do wszystkich wersji nowego Polo ładuje ESP |
_________________ Fiat Seicento Dynamic almost Sporting 1.1 8v 54HP |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
|