FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Elektrycznie otwierane szyby - porada
Autor Wiadomość
Mateusz =D 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 24-01-2009, 22:48   Elektrycznie otwierane szyby - porada
   Bolid: Seicento 900

Witam. Jestem dosyć nowy na tym forum więc z góry proszę o cierpliwość i wyrozumiałość. Pomyślałem by w swoim Seicento zrobić elektrycznie otwierane szyby. Kupiłem już jeden mechanizm na allegro (razem z okablowaniem), teraz czekam na drugi. Drugi mechanizm nie posiada już okablowania, co najgorsze (tak mi się przynajmniej wydaje) nie ma wtyczki widocznej na zdjęciach. Gdzie można taką kupić? Zwykły sklep elektryczny? Auto-szrot? Czy może ewentualnie czymś ją zastąpić? Z kolei wtedy ciężko by było z zabezpieczeniem, a nie chciałbym na nowo rozbrajać drzwi żeby poprawiać styk.

Bobster 
Bywalec

Wysłany: 24-01-2009, 23:41   
   Bolid: Fiat Albea 1,2 16V

Zastąpić można zwykłą złączką z zaciskami śrubowymi (popularnie zwaną kostką). Co do zabezpieczenia to wystarczy tą kostkę owinąć porządnie taśmą izolacyjną.

mitomi85 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 11-04-2009, 13:44   
   Bolid: seicento

Mateusz mozesz powiedziec jaki to mechanizm, tez chce zalozyc el szyby tylko ze narazie jeszcze nic nie mam w moim sc, jaki jest koszt jedej szyby, i jeszcze jedno , robisz to sam czy masz jakas instrukcje jak to zrobic ??

szymonek 
ĄĄĘĘĘ

Wysłany: 11-04-2009, 17:55   
   Bolid: 1E 187

taką wtyczkę kupisz na pewno w aso. Zastąpić ją też możesz konektorkami lub po prostu zlutować kable

Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki... cuda zajmują mi trochę więcej czasu... :))

Mateusz =D 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 28-04-2009, 20:12   
   Bolid: Seicento 900

Cześć mitomi85! Przepraszam, że tak późno odpowiadam ale nie śledzę na bieżąco swoich tematów. Elektryczne szyby kosztowały mnie razem około 200 zł (najpierw kupiłem jeden mechanizm za 50zł, potem dwa przyciski za 30zł, następnie natrafiłem na aukcję z dwoma mechanizmami i dwoma przyciskami - 100zł, do tego koszty wysyłki). U mnie zkiepściła się jedna rzecz i narazie działa mi tylko jedna szyba gdyż zupełnie nie wiedziałem jak to się robi, było wiele komplikacji np. który mechanizm do lewych drzwi. Pierwszą montowałem razem z bratem około 2-3 godziny, podczas drugiej spadła mi w drzwi jedna śrubka od szyny do której przymocowana jest szyba i wtedy zaczęły się komplikacje gdyż chodziła ona krzywo i ogólnie było ciężko. W moim przypadku musiałem wywalić zewnętrzne uszczelki, jednak w ogóle mi to w niczym nie przeszkadza. Jeżeli przycisk podepniesz do wiązki radia to można je otwierać bez kluczyka. Dodam iż w sprawach majsterkowania przy samochodzie byłem niemal zupełnym laikiem, wcześniej nie majstrowałem przy samochodzie, jedynie przy rowerze. Jeżeli chodzi o instrukcje to w internecie jest instrukcja do naprawy seicento w pdfie - z tego korzystałem.

mitomi85 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 29-04-2009, 16:46   
   Bolid: seicento

wielkie dzieki Mateusz , jeszcze jedno jak możesz to wyślij mi tę instrukcje na tomi117@poczta.onet.pl bede dźwięczny :)

Odpowiedz do tematu