FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem: Daleko nadaję, blisko odbieram.
Autor Wiadomość
tymik 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 11-08-2009, 09:19   Problem: Daleko nadaję, blisko odbieram.
   Bolid: SEICENTO 900 r. 2000

Witam,

Mam problem ze swoim cb. Kiedy nadaję sygnał, ludzie słyszą mnie z daleka(kilka km), kiedy natomiast ktoś mówi, musi być nie dalej niż jakieś 500m, żebym go słyszał. Zestrajałem wczoraj antenę, zestroiłem ją na 1,4 gdyż bardziej się nie dało. Mój zestaw to uniden 520 i wilson little wii. Czy ktoś już miał podobny problem lub wie co może być nie tak? Jeśli to ma jakieś znaczenie lub może mieć wpływ, mam tą przezroczystą naklejkę pod antenę na dachu.

Mam nadzieję, że ktoś jest mi w stanie pomóc.
Z góry dziękuję,
Pozdrawiam,
tymik.

paker228 
spamer team
Lokalny Czepiacz

Wysłany: 11-08-2009, 09:22   
   Bolid: 1.1 MPI

a może masz za bardzo wyciszone szumy?? i Ci nie puszcza radyjko już tego sygnału, który ma leciutkie zagłuszenia... a jak odbierasz to słyszysz idealnie czyste "nadawanie" czy z szumami też?

ja jak kiedyś tak miałem to wina była antenki - za słaba była.

tymik 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 11-08-2009, 16:17   
   Bolid: SEICENTO 900 r. 2000

De facto mam dosyć wysoko ustawioną redukcję szumów. Jak słyszę kogoś z bliska, to idealnie, jak go łapię z końcówki zasięgu mojej słyszalności, to go potrafi przerywać, bądź też może szumieć. Czasami widzę na skali, że ktoś coś nadaje, ale nie słyszę nic. Co do anteny, już wiele osób mi powiedziało, żebym sobie ml-145 kupił i nie ukrywam, noszę się z takim zamiarem. Jeśliby jednak udało mi się rozwiązać problem na tej antenie, to może nie będę zmieniał.

nwgame 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 11-08-2009, 16:29   
   Bolid: Seicento Brush

Kolego, ta ML-145 jest całkiem fajną antenką - również spotkałem się z dobrymi słowami o niej i również ją polecam.

Co do radyjka to Uniden 520 dysponuje Squelchem i RF Gainem - one regulują to co słyszysz - nie wpływają natomiast na słyszalność Ciebie. Zatem najlepiej rozkręć się na minimum tych dwóch potencjometrów i sprawdź skąd najdalej do Ciebie 'dolecą' mobilki.

Polecam do tego również odsłuchanie się na innych kanałach niż #19, można nie raz ustrzelić kolegę na bazie i on poda Ci znacznie dokładniejsze wskazania...

RF Gain tak na prawdę ogranicza czułość wejściową Twojego CB, natomiast Squelch wycina wszystko (szumy i modulację słabszych stacji) poniżej ustawionego progu...

Dodam jeszcze na koniec że w Małopolsce, w powiecie Chrzanowskim ogólnym kanałem jest #30 - 27.300MHz w AM oczywiście. Na który wszystkich przejeżdżających serdecznie Zapraszamy :D

Odpowiedz do tematu