FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
felgi smoor
Autor Wiadomość
kris90 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 16-04-2010, 19:34   felgi smoor
   Bolid: Seicento

Witam kupiłem felgi smoor 7x13 i ma taki problem zakładam felgę na piaste na przód i trze mi od kulkę kierowniczą. Co ma zrobić żeby felga wchodziła bez niczego ???

RazeR 
Nałogowiec

Wysłany: 16-04-2010, 19:40   
   Bolid: Waryjot 0.9

Dystans 15mm na przód
tył 5mm lub szlif wahacza

kris90 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 17-04-2010, 09:55   felgi smoor
   Bolid: Seicento

witam czy dystanse są bezpieczne i czy jak kupię 15mm na przód to wszystko będzie mi pasować ?

saper1985
[Usunięty]

Wysłany: 17-04-2010, 10:24   Re: felgi smoor

kris90 napisał/a:
witam czy dystanse są bezpieczne i czy jak kupię 15mm na przód to wszystko będzie mi pasować ?

niebezpieczne baaaardzo :znudzony:

przemek82 
Nałogowiec

Wysłany: 17-04-2010, 13:49   
   Bolid: ZFA187 | SUF178 | KLAS T200 1.4 16V

saper1985, nie rób sobie jaj z Kolegi :-)

kris90, jak kupisz jakieś porządne śruby, to nic się nie stanie. Czy Ci będzie pasować - nie wiem, ale spróbuj między piastę, a felgę włożyć jakiś klocek 1,5 cm to sobie przymierzysz.

dziadbab 
Bywalec

Wysłany: 17-04-2010, 13:55   
   Bolid: Seicento Sporting 1.1

przemek82 napisał/a:
saper1985, nie rób sobie jaj z Kolegi :-)

kris90, jak kupisz jakieś porządne śruby, to nic się nie stanie. Czy Ci będzie pasować - nie wiem, ale spróbuj między piastę, a felgę włożyć jakiś klocek 1,5 cm to sobie przymierzysz.

Kolego, nawet na porządnych śrubach przy dystansie 1.5cm łożysko będzie musiał wymieniać co 15tys km. Zależy jeszcze jak jeździ, bo jak dynamicznie i po dziurach to 10tys i wymiana łożysk... Ingerowanie w układ, czyli poprawianie fabryki z reguły nie popłaca. To są własne modyfikacje nie przewidziane przez producenta.
Co do dystansów to polecam jeżeli musisz ich użyć maksymalnie 10mm, poprawić plastikowe nadkole żeby dokładnie i dobrze przylegało i zeszlifować kilka mm wahacza, bo z boku jest taki wystający rant w stronę opony. Powinno być wszystko ok.

ssddbuziaczek 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 19-04-2010, 20:10   
   Bolid: seicento

a wiec tak. miedzy piaste a alusa zakladasz pare podkladek na srube.przykrecasz tak dwie sruby do oporu odkrecasz i mierzysz sobie miara ile masz mm. np 6 podkladek ma 16mm. pi razy oko widzisz i takie kupujesz dystanse.

pamietaj zeby dystanse nie byly zbyt szerokie bo oponka nie moze wystawac za nadkole. do tego sruby 45mm (standardowo przy stalowej feldze 28mm + dolicz dystans)

w polsce NIE mozna NIE jezdzic po dziurach :grin:

eee watpie zeby po 10-15tys km wysiadlo lozysko. no chyba ze chinskie :wesoly:

damian83d 
Mordenator

Wysłany: 03-05-2010, 09:10   
   Bolid: SEICENTO

ssddbuziaczek napisał/a:
a wiec tak. miedzy piaste a alusa zakladasz pare podkladek na srube.przykrecasz tak dwie sruby do oporu odkrecasz i mierzysz sobie miara ile masz mm. np 6 podkladek ma 16mm. pi razy oko widzisz i takie kupujesz dystanse.

pamietaj zeby dystanse nie byly zbyt szerokie bo oponka nie moze wystawac za nadkole. do tego sruby 45mm (standardowo przy stalowej feldze 28mm + dolicz dystans)

w polsce NIE mozna NIE jezdzic po dziurach :grin:

eee watpie zeby po 10-15tys km wysiadlo lozysko. no chyba ze chinskie :wesoly:

dokaldnie ja smigalem na duzej glebie rok i co jakos lozysko cale a jezdze duzo , dwa w polsce jest preferowany ser szwajcarski z dziurami :wesoly: :wesoly: :wesoly:

wrc16 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 03-05-2010, 11:34   
   Bolid: Seicento 1.1

co po niektórzy od razu pisza jaki ma zakładać dystans a nawet nie podał jakie ET jest tych felg smoory nie mają tylko jednego ET wiec jak bedzie wiecej informacji to dopiero można coś powiedzieć.

Ja mam dystanse 15mm z przodu i 10 z tyłu rozmiar 13x7j et21 z tyłu wystarczyłby 5mmi przypiłowanie wahacza ale dałem 10mm

damian83d 
Mordenator

Wysłany: 03-05-2010, 12:19   
   Bolid: SEICENTO

wrc16 napisał/a:
co po niektórzy od razu pisza jaki ma zakładać dystans a nawet nie podał jakie ET jest tych felg smoory nie mają tylko jednego ET wiec jak bedzie wiecej informacji to dopiero można coś powiedzieć.

Ja mam dystanse 15mm z przodu i 10 z tyłu rozmiar 13x7j et21 z tyłu wystarczyłby 5mmi przypiłowanie wahacza ale dałem 10mm

dokladnie nie wiem czy sie kiedys ktos nauczy zeby im pomóc musimy znac
1- ET felgi czyli odsadzenie od piasty
2- szerokosc czyli od 5 do 8 cali oznaczenie np 7J ,8J itd
3- wielkosc felgi czyli w przypadku seja od 13 do 15

te informacje sa wystarczajace aby podac wam jakie oponki oraz jaki dystans ,mozna by to podwiesic bo zaraz nastepny przyjdzie z zapytaneim czy ta felga pasuje itd

Odpowiedz do tematu