FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
wypadek w Czechach- pomoc w ustaleniu właściciela drogi
Autor Wiadomość
czarny 
Gwiezdny wojownik

Wysłany: 31-05-2010, 21:34   wypadek w Czechach- pomoc w ustaleniu właściciela drogi
   Bolid: Stilo '02 1.6 16v

Witam,
Dzisiaj koło 1-2 w nocy wracałem z Czech drogą E462. Niedaleko miejscowości Vranovice-Kelcice przy prędkości około 100-110km/h na lewym pasie przejechałem po bieżniku z opony jakiegoś tira :evil: Bieżnik przeorał mi przedni zderzak, przetoczył się przez cały samochód, i na końcu zahaczył o zderzak tylny. Skutkami tego są: dość mocno uszkodzony przedni zderzak, uszkodzone węże paliwa (benzyna kapie z węży centralnie pod wlewem paliwa) i pęknięcie zderzaka tylnego. Dodatkowo bieżnik zahaczył o jakieś podzespoły silnika, ponieważ w momencie gdy guma znajdowała się pod silnikiem, zaświeciła się kontrolka check engine a silnik zgasł. Silnika nie udało się już uruchomić... Zadzwoniłem na policję, przyjechali, zrobili zdjęcia, opisali zdarzenie, raport przysłali na maila już o 6 rano( :!: ) Wezwali mi też lawetę. Koszt transportu na granicę wyniósł 1800zł :cry: Oczywiście fakturę za transoprt posiadam.
Potrzebuję pomocy/informacji, gdzie mogę znaleźć dane właściciela drogi i jego ubezpieczyciela, bo trochę kasy to kosztowało...
Wie ktoś coś, gdzie mogę się zwrócić :?:
Miał ktoś podobną sytuację?
Pozdrawiam

http://pl.wikipedia.org/w...46_%28Czechy%29

TOMASZ 27 
Smakosz ... z dziurk? ...

Wysłany: 31-05-2010, 22:07   
   Bolid: sc 1.1 MPi Safety Car

Może ambasada Czech w Polsce pomoże a jak wezwałeś Policje to ona powinna wskazać zarządce drogi.

Verchi 
Nałogowiec

Wysłany: 31-05-2010, 22:10   
   Bolid: SCS 1.4 16V

Hmm kolego ciężko będzie wydębić kasę od właściciela drogi zwłaszcza, żę to za granicą jest. Dodatkowo, będą się bronić, że jechałeś lewym pasem - którym de facto nie powinno się "ciągle" jechać, ponieważ obowiązuje ruch prawostronny.. Czepiają się tego i u nas nieraz.. Może spróbuj zadzwonić do polskiej ambasady?

link:

http://www.prague.polemb.net/

EDIT: Widzę, że podobnie wykombinowaliśmy TOMASZ 27 :P tylko odwrotnie z tymi ambasadami :D
Borki 2010 #100
Sypniewo 2011 #100

Najszybszy sej w mieście :D :P

Łukasz 
AntyToyotowy

Wysłany: 31-05-2010, 22:15   
   Bolid: Ford Focus Kombi 1.6 zetec 2004r. 152 k km

z pepikami ciężka przeprawa Cie czeka... współczuje ci... równiez bym sprobował do ambasady uderzyć, przynajmniej popytać co i jak...

laweta 1800 - cena z zza granicy normalna. aż sie płakac chce jednak... szkoda ze nie miales jakiegos kumpla co ma lawete... przywiózłby cie za 200 zł

czarny 
Gwiezdny wojownik

Wysłany: 31-05-2010, 23:02   

Właśnie napisałem maila do ambasady, zobaczymy co mi odpiszą...

Verchi napisał/a:
...zwłaszcza, żę to za granicą jest. Dodatkowo, będą się bronić, że jechałeś lewym pasem - którym de facto nie powinno się "ciągle" jechać, ponieważ obowiązuje ruch prawostronny..

A prawe pasy mają tak wygniecone przez tiry, jeszcze z jakimiś dodatkowymi liniami poprzecznymi, że jedzie się gorzej niż po naszych drogach z koleinami po długości :znudzony: ale w razie czego taki argument pewnie nie przejdzie, szkoda qrde pisać :evil:

A zderzaki trzy tygodnie temu malowałem :mad:

Verchi 
Nałogowiec

Wysłany: 31-05-2010, 23:05   
   Bolid: SCS 1.4 16V

Ja rozumiem ale na nich nie ma siły... am wiesz.. Napisz co i jak wyszło. Życzę powodzenia i naprawy sejka! No i żebyś miał z niego nadal pociechę.
Borki 2010 #100
Sypniewo 2011 #100

Najszybszy sej w mieście :D :P

czarny 
Gwiezdny wojownik

Wysłany: 31-05-2010, 23:31   

Jak tylko coś będzie się działo, to napiszę :smile:
Na razie idę szukać przyczyny nie odpalania silnika.
pzdr

Odpowiedz do tematu