Problem ze wskazówką od paliwa .... |
Autor |
Wiadomość |
D@M!AN
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 26-04-2011, 20:36 Problem ze wskazówką od paliwa ....
Bolid: Seicento |
|
|
Witam wszystkich tak jak w temacie mam problem ze wskazówką licznika. Niedawny czas temu musiałem rozebrać licznik żeby wymienić podświetlenie licznika ponieważ się spaliły żaróweczki no i jak już to wymieniłem składałem wszystko poskładałem na stare ślady no i wskazówka z prędkościomierza chodzi dobrze tak jak przed tę ale gorzej z wskazówką od paliwa ponieważ gdy się auto odpala ona normalnie idzie do góry lecz tylko do jednego poziomu i potem nie zależnie od poziomu paliwa ona stoi w tym samym miejscu a po zgaszeniu auta ona normalnie opada. I co mogłem nie tak złożyć, jak mogę tą wadę usunąć ;>?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
macher
Moderator
Pomógł: 448 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2149 Skąd: wioska wilków wlkp
|
Wysłany: 26-04-2011, 20:42
Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100 |
|
|
A zmieniałeś położenie tej wskazówki mechanicznie podczas wymiany żarówek?Do tego nie trzeba aż tak rozbierać licznika. Myślę że tu wina leży po stronie pływaka w zbiorniku paliwa. Zacięty jest w jednym położeniu i podaje stałą rezystancję.Taka jest moja sugestia bi innej przyczyny nie widzę . No chyba że przewód od czujnika poziomu paliwa przyciąłeś przy montażu do masy (jeśli wskazówka staje pionowo na full). Ale to mało prawdopodobne. |
_________________ Hac не дoгoнят ... |
|
|
|
 |
D@M!AN
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 26-04-2011, 20:47
|
|
Nie nie staje na full jest tak gdzieś 3/4 baku na tej pozycji się zawiesiła prawie że do połowy dochodzi, Ale przed tym rozbieraniem było wszystko w porządku nic mi się nie działo. a rezerwa normalnie mi się oświeca jak jest już końcówka paliwa wszystko tak jak by w normie oprócz tej wskazówki. Ma ktoś może jeszcze jakieś rady ?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
macher
Moderator
|
Wysłany: 26-04-2011, 21:06
|
|
Rezerwa zapala się po tym składaniu? to by wskazywało że czujnik działa. Możliwe że skrzywiłeś oś wskaźnika przy zdejmowaniu/ zakładaniu wskazówki i za głęboko wcisnąłeś może wskazówkę i na krzywej osi trze o spód wskaźnika?. Zrób tak... jak jesteś pewien że masz rezerwę już , zdemontuj licznik w domu rozbierz go w czystym pomieszczeniu. Zdejm wskazówkę delikatnie następnie rozebrany licznik podepnij do samochodu podłącz wiązki przekręć kluczyk by wskaźniki zadziałały i wsuń delikatnie wskazówkę w okolicach rezerwy paliwa. Wyłącz kluczyk rozepnij wiązki zmontuj wskaźniki i zamontuj na stałe do auta. Powinno działać bo innej nie widzę przyczyny. Dlaczego tak rozbierałeś do wymiany żarówek? |
|
|
|
 |
D@M!AN
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 26-04-2011, 21:40
|
|
No możliwe jest z tą osią że skrzywiona by była bo ona nieco mocno siedziała i możliwe że przy ściąganiu mogłem ją skrzywić, a jak bym tą wskazówkę nasadził ale tak nie wciskał jej do końca tylko tak troszkę żeby się tylko trzymała tak czy w tedy problem powinien zniknąć ? No rozbierałem tak ponieważ mi chodzi o te żarówki za tarczą licznika co podświetlają np. napis Fiat czy też wskazówki.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
macher
Moderator
|
Wysłany: 26-04-2011, 22:29
|
|
Zdejmujesz tylko obudowę wskaźników i masz dostęp do żarówek bez zdejmowania szybki i wskazówek. spróbuj lekko nałożyć wskazówkę nawet bez takiego małego pierścienia co pod nią jest. I tak zrób jak napisałem z tą rezerwą jak będzie . Wtedy w miarę utrafisz z położeniem wskazówki |
|
|
|
 |
|