Kayaba Excel-G - czy ktoś już ma z nimi doświadczenie? |
Autor |
Wiadomość |
dedek
za dużo się czepia do forum
|
Wysłany: 18-10-2011, 22:29 Kayaba Excel-G - czy ktoś już ma z nimi doświadczenie?
Bolid: Seicento 1.1 MPI |
|
|
Hej, macie już doświadczenie z tymi amortyzatorami? w seryjnej konfiguracji albo obniżone...?
Szukam jak największej ilości opinii na ich temat bo chce je po nowym roku założyć..
Jedni piszą, że podwyższają auto mimo np zastosowania sprężyn -40mm:/ dziwne i nie wiem czy prawdziwe, a inni z kolei mówią, że są na pewno lepsze niż seria, niższe ciut twardsze ale komfortowe... dwie różnie skrajne opinie.
Zależy mi na czymś twardszym, niż bujanie się na zakrętach... taka sprawna i rekreacyjna jazda po mieście tylko nie proponujcie B6 bo to nie ten przedział cenowy:) |
|
|
|
 |
resetnick
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 25-10-2011, 15:04 Re: Kayaba Excel-G - czy ktoś już ma z nimi doświadczenie?
Bolid: seicento 900 |
|
|
dedek napisał/a: | Hej, macie już doświadczenie z tymi amortyzatorami? w seryjnej konfiguracji albo obniżone...?
Szukam jak największej ilości opinii na ich temat bo chce je po nowym roku założyć..
Jedni piszą, że podwyższają auto mimo np zastosowania sprężyn -40mm:/ dziwne i nie wiem czy prawdziwe, a inni z kolei mówią, że są na pewno lepsze niż seria, niższe ciut twardsze ale komfortowe... dwie różnie skrajne opinie.
Zależy mi na czymś twardszym, niż bujanie się na zakrętach... taka sprawna i rekreacyjna jazda po mieście tylko nie proponujcie B6 bo to nie ten przedział cenowy:) |
Witam!
W sierpniu tego roku obniżyłem swojego sejka o -40mm. Założyłem nowe KYB takie jak piszesz ze springami mts. Sej trzyma się drogi jak przyklejony:grin: Autko jest minimalnie twardsze niż w serii, za to nie podpiera się lusterkami na zakrętach Nic nie podwyższyło, autko od razu ładnie kucneło! Polecam! |
|
|
|
 |
Gogoll
spamer team

|
Wysłany: 25-10-2011, 20:28
Bolid: Wolny |
|
|
też jeździłem na kyb exel-g na obniżeniu -40
są komfortowe wygodniejsze niż seria
tylko na -40 tak nie siądzie niż na serii bo kyb exel-g to olejowo gazowe
ale można polecić |
|
|
|
 |
dedek
|
Wysłany: 25-10-2011, 22:01
|
|
ok, istnieje jeszcze jedna możliwa konfiguracja - amortyzatory FK przód i tył + spręzyny - 40mm, ale FK są już typowo obniżająco - sportowe:)
to kogo mam słuchać, jeden mówi, że lekko siada na excel-g + -40, a kto inny, że raczej nie ma różnicy...
szukam czegoś dobrego do "latania" po mieście.. bez kjs |
|
|
|
 |
rafal8818
spamer team Cento?lązak

|
Wysłany: 25-10-2011, 22:05
Bolid: Seicento S-Class 1.1 66.6KM |
|
|
Tak jak pisze Gogoll...
Chodzi o to że na zwykłych seryjnych amorach (olejowych) samochód usiadł by troszkę niżej niż na Excel-G bo to olejowo-gazowe - są troszkę twardsze no i właśnie "podnoszą" samochód.
Ogólnie podobno bardzo dobre amorki... Z własnego doświadczenia nie powiem bo kupiłem sobie 2 lata temu Kayaby premium (olejowe) z których jestem zadowolony ( również pod obniżenie -40)
do -40 możesz ładować jakiekolwiek seryjne amory (a z seryjnych najdłużej wytrzymują Kayaby) |
_________________ Szczyrk 2014 - #75
Było Seicento 1.1 66HP-> http://www.seicento.pl/viewtopic.php?t=30393
Jest Lew 308 1.6 112HP http://www.seicento.pl/vi...r=asc&start=757 |
|
|
|
 |
korass
Nałogowiec

Wiek: 37 Dołączył: 09 Lut 2011 Posty: 362 Skąd: Czyżowice
|
Wysłany: 25-10-2011, 22:14
Bolid: Seicento 1.1 MPI 2004r. |
|
|
Mi niestety KYB gazowe bardzo podniosły przód na springach MTS40/40, ale po 2500 km już się prawie uklepały czyli nieco opadły, ale dalej nie jest tak jak powinno być...
Poza tym w temacie o zawieszeniu sportowym było to wałkowane milion razy! |
_________________ Moje Seicento
 |
|
|
|
 |
dedek
|
Wysłany: 25-10-2011, 22:28
|
|
korass napisał/a: | Poza tym w temacie o zawieszeniu sportowym było to wałkowane milion razy! |
wiem ale akurat na moje pytania nie znalazłem tam odpowiednich odpowiedzi dlatego założyłem ten temat |
|
|
|
 |
korass
Nałogowiec

Wiek: 37 Dołączył: 09 Lut 2011 Posty: 362 Skąd: Czyżowice
|
Wysłany: 25-10-2011, 22:34
Bolid: Seicento 1.1 MPI 2004r. |
|
|
To dziwne bo ja jak szukałem odpowiedzi to przeszukałem właśnie ten temat (dwadzieścia kilka stron) oraz inne i się wszystkiego dowiedziałem, ale jak cie się nie chce czytać to już twój problem...
Pytasz dlaczego się czepiam?
Bo przez takich jak TY robi się bałagan na forum! |
_________________ Moje Seicento
 |
|
|
|
 |
dedek
|
Wysłany: 25-10-2011, 23:41
|
|
korass napisał/a: | To dziwne bo ja jak szukałem odpowiedzi to przeszukałem właśnie ten temat (dwadzieścia kilka stron) oraz inne i się wszystkiego dowiedziałem, ale jak cie się nie chce czytać to już twój problem...
Pytasz dlaczego się czepiam?
Bo przez takich jak TY robi się bałagan na forum! |
proszę bardzo, pokaż mi linki, które precyzyjnie odpowiadają na mój temat czy aby na pewno jesteś tym, który nie śmieci na forum?
btw, w Twoim rozumowaniu, trzeba się wzorować jedynie na szukajce, bo tam już są odpowiedzi na 99% pytań, to kto ma tworzyć dalej to forum, skoro mamy tylko i wyłącznie trzymać się wyników wyszukiwania, opinii ludzi, którzy często już nie przesiadują na tym forum.. jest wielu nowych, którzy również mogą coś ciekawego tu wnieść..
btw2, najpierw piszesz mi odpowiedź, a w następnym jedziesz za to, że nie użyłem wyszukiwarki:/
Chodzi mi o opinie, a nie odpowiedź typu "załóż to i to, plus takie sprężyny, będą dobre", a kto inny pisze "wcale nie, jak założysz to i to to będzie tak, a tak".
resetnick napisał, że super elegancko, siedzi niżej prowadzi się niebo lepiej, a Ty z kolei piszesz, że mimo upływu tylu kilometrów, dalej nie jest tak jak być powinno.. i komu wierzyć? |
|
|
|
 |
Citeriusz
Nałogowiec
|
Wysłany: 26-10-2011, 01:22
Bolid: Seicento |
|
|
Nie ma to jak na podstawie 2 opinii przeciwstawnych wyciągać wnioski. |