Jak to jest z tymi ubezpieczeniami? |
Autor |
Wiadomość |
ptum
Nałogowiec
|
Wysłany: 24-03-2013, 14:25 Jak to jest z tymi ubezpieczeniami?
Bolid: Seicento 900 SPI + LPG |
|
|
Witajcie,
zastanawia mnie jedna rzecz, wiem że jeśli chodzi o AC, to jeśli zgłoszę że pojazd jest tuningowany to będą mieli to na uwadze, jednak co z OC?
Załóżmy że mam maskę z maskę z włókna węglowego, reflektory i kierunki z italo-tuning,
zderzak zrobiony na zamówienie, itp. i ktoś mi w to przywali.
Przychodzi rzeczoznawca z ubezpieczalni sprawcy, ogląda, i - dostaję zwrot za to co faktycznie miałem i uległo uszkodzeniu (ewentualnie czy muszę mieć na to faktury, co jak bym np. zderzak sam sobie zrobił, wkładając w to kilkadziesiąt godzin ciężkiej pracy i materiały),
czy też może dostaję zwrot za seryjną maskę, zderzak, reflektory z tego rocznika/wersji jaka
widnieje w dowodzie rejestracyjnym mojego samochodu? |
|
|
|
 |
zieluny
Nałogowiec

|
Wysłany: 24-03-2013, 15:59
Bolid: sc sporting |
|
|
Tu powinien sie Bombel wypowiedziec bo on ostatnio przez to przechodzi. Z tego co pamietam to w OC ma byc seria nikogo nie obchodzi co masz za swiatla placa jak za seryjne. I chyba z AC jest podobnie ale nie jestem na 100% pewien.... |
_________________ Laczacy w sobie to co najlepsze z zoltego i czerwonego
 |
|
|
|
 |
macher
Moderator
|
Wysłany: 24-03-2013, 16:24 Re: Jak to jest z tymi ubezpieczeniami?
Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100 |
|
|
ptum napisał/a: | Witajcie,
zastanawia mnie jedna rzecz, wiem że jeśli chodzi o AC, to jeśli zgłoszę że pojazd jest tuningowany to będą mieli to na uwadze, jednak co z OC?
|
A co ma OC do tuningu i odszkodowania dla Ciebie? Przecież ze swojego OC nie będziesz korzystał gdybyś to Ty był (odpukać) winien . Ale AC jak najbardziej powinni to zaznaczyć i oczywiście skłądkę odpowiednią do stanu wyliczyć. |
|
|
|
 |
jachu93
Nałogowiec AntyMatizowy

|
Wysłany: 24-03-2013, 16:52
Bolid: Seicento 1.1 |
|
|
macher, no dobra, a OC sprawcy? Mogę miec włożone w Seja sporo kasy, a oni i jak dadzą jak za serie? (Bo chyba o to koledzie ptum chodziło). |
_________________ Znajdziesz mnie na forum.subaru.pl
http://jazdamiejska.pl/ ZAPRASZAM!
 |
|
|
|
 |
ptum
Nałogowiec
|
Wysłany: 24-03-2013, 17:23
Bolid: Seicento 900 SPI + LPG |
|
|
Dokładnie o to mi chodzi, czy jak wpakuję w Seja czy jakiekolwiek inne auto sporo kasy, wymieniając elementy seryjne na inne, nieraz np. 10x droższe, i ktoś mnie stuknie, to czy ubezpieczyciel tego który mnie stuknął odda mi za to co faktycznie uległo zniszczeniu, czy jedynie jakieś grosze za to co powinno być seryjnie. |
|
|
|
 |
macher
Moderator
|
Wysłany: 24-03-2013, 17:54
Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100 |
|
|
To chyba wyjdzie w oględzinach poszkodowych . Warto mieć jakieś rachunki itp że to było tyle warte a nie mniej. |
|
|
|
 |
zieluny
Nałogowiec

|
Wysłany: 24-03-2013, 18:25
Bolid: sc sporting |
|
|
Ja tam mysle ze za serie no chyba ze bedziesz ciagnal ich po sadach i pokazywal faktury |
_________________ Laczacy w sobie to co najlepsze z zoltego i czerwonego
 |
|
|
|
 |
saper94
spamer team motórzysta

|
Wysłany: 24-03-2013, 18:38
Bolid: Seicento GO 900 /Fiesta VII / Corsa B 1.0 |
|
|
Kasy dają jak za serię... koleś mi wymusił jak na motocyklu jechałem i motocykl przerobiony porządnie - wart ponad jeszcze raz tyle co był na początku i policzyli szkodę całkowitą. Ściąłem się z facetem to powiedział że mogę iść do sądu i się uśmiechnął... |
_________________ "Odważni nie żyją długo, lecz ostrożni nie żyją wcale."
Mój szerszeń:
http://www.seicento.pl/viewtopic.php?t=40911 |
|
|
|
 |
Znakomity
Nałogowiec
|
Wysłany: 24-03-2013, 19:57
Bolid: Był 1.1 SPI |
|
|
Ubezpieczyciel ma zapłacić za wszystkie szkody więc jeśli poszkodowany jest w stanie udowodnić że auto jest/było więcej warte niż seryjny pojazd to dostanie więcej kasy-czasami trzeba podeprzeć się sądem ale szansa jak najbardziej jest. Wszelkie modyfikacje są ciężkie do wyceny bo po wielu zmianach auto wręcz traci dla wartości i zbiera się na wymioty na sam widok tych modów... |
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. |
|
|
|
 |
|