Konstrukcja seicento a szyberdach |
Autor |
Wiadomość |
Gość93
Nałogowiec

|
Wysłany: 23-07-2013, 23:34 Konstrukcja seicento a szyberdach
Bolid: 900 :( |
|
|
Witam was w ten cichy wieczór. Czy jest mi ktoŚ w stanie odpowiedzieć czy konstrukcja zwykłego fiata z tym z szyberdachem się jakoś różniły. Np ten z szyberem był wzmacniany na slupkach? |
|
 |
saper94
spamer team motórzysta

|
Wysłany: 24-07-2013, 16:23
Bolid: Seicento GO 900 /Fiesta VII / Corsa B 1.0 |
|
|
Gość93, ten z seryjnym szyberdachem - uchylnym (posiadam takiego), ma wyprofilowaną blachę na dachu, naokoło szyberdachu, co usztywnia dach. Są tam też kanaliki odprowadzające wodę z tego wyprofilowania. Wszystko inne jest takie same.
Jak chcesz ,to mogę zarzucić fotkę jak to wygląda z zewnątrz
Inna sprawa jest natomiast z dodatkowymi ("uniwersalnymi") szyberdachami (rozsuwanymi), gdzie jest po prostu tylko dziura w dachu i w niej zamontowany jest szyberdach wraz z całym obramowaniem. |
_________________ "Odważni nie żyją długo, lecz ostrożni nie żyją wcale."
Mój szerszeń:
http://www.seicento.pl/viewtopic.php?t=40911 |
|
|
|
 |
Gość93
Nałogowiec

|
Wysłany: 24-07-2013, 16:51
|
|
saper94 napisał/a: | Gość93, ten z seryjnym szyberdachem - uchylnym (posiadam takiego), ma wyprofilowaną blachę na dachu, naokoło szyberdachu, co usztywnia dach. Są tam też kanaliki odprowadzające wodę z tego wyprofilowania. Wszystko inne jest takie same.
Inna sprawa jest natomiast z dodatkowymi ("uniwersalnymi") szyberdachami (rozsuwanymi), gdzie jest po prostu tylko dziura w dachu i w niej zamontowany jest szyberdach wraz z całym obramowaniem. |
Ja u siebie orginalnie mam szyberdach. Pytam bo chce go zmienić na faltdach i ciekawy jestem czy jak wytne cały dach to czy samochód mi się nie złoży |
|
 |
dijack
Nałogowiec Noł lajf

|
Wysłany: 24-07-2013, 17:00
Bolid: Seicento 1.1 SPI |
|
|
Folgi wycinał dziurę pod faltdach a chyba nawet zwykłego szybera nie miał |
_________________ Pozdrawiam Szymon
SEICENTO NA FACEBOOK'U |
|
|
|
 |
Gość93
Nałogowiec

|
Wysłany: 24-07-2013, 17:04
|
|
saper94 napisał/a: | Gość93, ten z seryjnym szyberdachem - uchylnym (posiadam takiego), ma wyprofilowaną blachę na dachu, naokoło szyberdachu, co usztywnia dach. Są tam też kanaliki odprowadzające wodę z tego wyprofilowania. Wszystko inne jest takie same.
Ja u siebie orginalnie mam szyberdach. Pytam bo chce go zmienić na faltdach i ciekawy jestem czy jak wytne cały dach to czy samochód mi się nie złoży |
|
 |
saper94
spamer team motórzysta

|
Wysłany: 24-07-2013, 17:04
|
|
Gość93, to trzeba było tak od razu
Konstrukcja, poza tym co napisałem w poprzednim poście, nie różni się od zwykłego seja.
Z Faltdachem może być o tyle ciekawiej, że karoseria będzie bardziej podatna na odkształcenia (nie wiem, ale nie ma tam chyba żadnych wytłoczeń naokoło, które by wzmacniały konstrukcję)...
Osobiście przy zakładaniu faltdachu, bym wzmocnił konstrukcję po wycięciu dziury.
U mnie po 11 latach dach w okolicy szyberdachu jest prawdopodobnie już lekko odkształcony... |
Mój szerszeń:
|
|
|
 |
madrax
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 02-08-2013, 22:33
Bolid: ccs |
|
|
Gość93 napisał/a: | saper94 napisał/a: | Gość93, ten z seryjnym szyberdachem - uchylnym (posiadam takiego), ma wyprofilowaną blachę na dachu, naokoło szyberdachu, co usztywnia dach. Są tam też kanaliki odprowadzające wodę z tego wyprofilowania. Wszystko inne jest takie same.
wycinalem sam faltdach i sie nie zlozyl na betonowym zawiasie TNIJ SMIALO |
|
|
|
 |
madrax
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 02-08-2013, 22:35
Bolid: ccs |
|
|
saper94 napisał/a: | Gość93, to trzeba było tak od razu
Konstrukcja, poza tym co napisałem w poprzednim poście, nie różni się od zwykłego seja.
Z Faltdachem może być o tyle ciekawiej, że karoseria będzie bardziej podatna na odkształcenia (nie wiem, ale nie ma tam chyba żadnych wytłoczeń naokoło, które by wzmacniały konstrukcję)...
Osobiście przy zakładaniu faltdachu, bym wzmocnił konstrukcję po wycięciu dziury.
U mnie po 11 latach dach w okolicy szyberdachu jest prawdopodobnie już lekko odkształcony... |
myslisz ze auta z orginalnym szmaciakiem sa wzmacniane? to bujda mialem orginalnego anglika ktory byl dawca i to jak mowia ze auta z faltdachem sa wzmacniane to mit, nie maja nawet sladow po porzecznej belce na dachu nie sa wyprofilowane tylko ciete na zywca |
|
|
|
 |
saper94
spamer team motórzysta

|
Wysłany: 10-08-2013, 21:45
|
|
Ale ja kolego o szyberdachu ori pisałem Auto się nie złoży, to nie 126p które składały się po przekorodowaniu progów... Jedynie dach z biegiem czasu się trochę odkształci u siebie coś takiego zauważyłem
W CC mam też szyberdach, tyle że tam nie ma wyprofilowań żadnych i jest okej. |
Mój szerszeń:
|
|
|
 |
|