Który bezpiecznik od czego w komorze silnika - 1.1 SPI |
Autor |
Wiadomość |
ralko
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 07-08-2013, 16:08 Który bezpiecznik od czego w komorze silnika - 1.1 SPI
Bolid: Seicento |
|
|
Witam.
Czy wie ktoś dokładnie który z dwóch bezpieczników w przedziale silnika (przy urządzeniu sterującego systemem wtryskowo-zapłonowym) jest od czego w Sicencto 1.1 SPI? Zastanowiło mnie to przy dzisiejszym montażu świateł dziennych. Wedle książki Zembowicza ten po lewej jest od elektronicznego systemu wtryskowo zaplonowego i blokady silnika FIAT CODE a po prawej od sondy lambda i zaworu sterującego przepływem par paliwa, czyli jak rozumiem powinienem się podpiąć do lewego. Przy sprawdzeniu na którym bezpieczniku jest napięcie po włączeniu stacyjki - o dziwo było na prawym bezpieczniku, a na lewym nie. Tak samo sprawdziłem bez którego bezpiecznika samochód nie odpali - po wyjęciu lewego odpalił, a po wyjęciu prawego już nie.
Tak więc czy w książce jest błąd i jest na odwrót czy ja coś źle rozumiem?
Zdziwiło mnie także że po wyjęciu lewego bezpiecznika samochód normalnie odpalił, nie zapaliła się nawet żadna kontrolka.
Jeżeli coś napisałem niezrozumiale to proszę dać znać - naprostuję.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
macher
Moderator
Pomógł: 448 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2149 Skąd: wioska wilków wlkp
|
Wysłany: 07-08-2013, 21:48
Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100 |
|
|
Ten w czerwonej podstawce- 10A jest od podgrzewacza sondy i evapu. Pod niego się podepnij - od strony braku napięcia w gnieździe bezpiecznika lub pod styk 87 czerwonego przekaźnika. Napięcia pojawia się tam przez ok 2 sekundy po pzrekręceniu kluczyka i niknie . Pojawia się na stałe o odpaleniu silnika.Bezpiecznik w czarnej podstawce (7.5A) jest od zasilania systemu wtrysku i fiata code. Jest chyba pod napięciem przez 90 sekund od zgaszenia silnika - w tym czasie zczytuje dane parametrów ostatniej pracy do pamięci trwałej.Pod niego bym lepiej nie wpinał nic więcej |
_________________ Hac не дoгoнят ... |
|
|
|
 |
|