Pranie tapicerki |
Autor |
Wiadomość |
ernest58
Nałogowiec
|
Wysłany: 19-07-2014, 15:27 Pranie tapicerki
Bolid: Seicento 0.9 SPI 39KM, 2002 |
|
|
Czym pierzecie? Jaki środek polecacie? |
|
|
|
 |
Majk-l
Nałogowiec Przyjaciel SC.PL

|
Wysłany: 19-07-2014, 19:28
Bolid: Peugeot 406 |
|
|
na myjniach glownie jadą płynami do silników, np. tenzi specjal. Czego ja konkretnie używam to nie powiem... |
|
 |
ernest58
Nałogowiec
|
Wysłany: 19-07-2014, 20:27
|
|
Ja to będę ręcznie szorował , głównie sufit. Żałuję, że nie mam myjki Karchera albo czegoś takiego. Nie wiem, wezmę chyba Vanish do dywanów, albo po prostu wodę z mydłem - teraz upały to wyschnie. |
|
|
|
 |
Majk-l

|
Wysłany: 19-07-2014, 20:40
|
|
nie używaj tego, wielu moich klientów tego próbowało i do tapicerek i dywanow, a w końcu przychodzili do mnie. Wydasz na to, narobisz sie, a efekt będzie jaki będzie.Oddaj samochód do firmy i za 80-100zł będziesz miał z bani. |
|
 |
piotr1231
Nałogowiec

|
Wysłany: 19-07-2014, 23:07
Bolid: Seicento 900 |
|
|
Majk-l napisał/a: | Czego ja konkretnie używam to nie powiem... |
Tajemna wiedza
Idę o zakład, że RM 760, a odplamiacze to pewnie coś od Tersusa.
ernest58, Jeżeli chodzi tylko o podsufitkę to poradzisz sobie sam. Poczytaj o bonnecie podsufitki. Vanish się do tego nie nadaje, w małych opakowaniach masz skuteczny Valet Pro Heavy Duty Carpet Cleaner. |
_________________ Samochód jak dziewczyna, musi mieć maksymalny wet look
Mój: http://www.seicento.pl/vi...59547&start=180
 |
|
|
|
 |
Majk-l

|
Wysłany: 19-07-2014, 23:26
|
|
rm mialem tylko jedno małe opakowanie
Ale widzę Piotr że na stronie u mnie był i cos tam poczytał
Tersusy biją na głowe innych producentów |
|
 |
Rollo1323
spamer team

Wiek: 31 Dołączył: 12 Lip 2010 Posty: 1131 Skąd: B-B/Székesfehérvár
|
Wysłany: 20-07-2014, 11:05
Bolid: Seicento Young |
|
|
ja tam jak już piorę to odkurzaczem piorącym i specjalnym proszkiem z karchera + mam jeszcze specjalny płyn do czyszczenia wnętrz. |
_________________ Mój Żółw
 |
|
|
|
 |
Majk-l

|
Wysłany: 20-07-2014, 13:12
|
|
Ten specjalny proszek to wlasnie RM. Wg mnie karcher to marka ktora powstawała iles tam lat i za to sie płaci. Jakość sprzętu i chemii słaba, a ceny wiadomo jakie
Odkurzacz jaki masz? |
|
 |
ernest58
Nałogowiec
|
Wysłany: 20-07-2014, 14:17
|
|
Cytat: | Wg mnie karcher to marka ktora powstawała iles tam lat i za to sie płaci. Jakość sprzętu i chemii słaba |
Sprzęt drogi, ale nie powiedziałbym, że jakość słaba. Ostatnio sąsiad miał właśnie myjkę Karchera, ojciec pożyczył i prał swoją około 10-letnią tapicerkę - efekt bardzo dobry, wszystko prawie dwa razy jaśniejsze i czyste. Szkoda, że mnie wtedy nie było, swojego seja też bym wyprał |
|
|
|
 |
Majk-l

|
Wysłany: 20-07-2014, 14:49
|
|
nie mowie tu o myjkach, a o ekstraktorach
Dla kogos kto uzywa tego prywatnie bedzie ok.
Drugi raz bym nie kupił karchera |
|
 |
hołek
Nałogowiec

|
Wysłany: 23-07-2014, 12:03
Bolid: samochód krzak |
|
|
ja mam puzona 100 i nie narzekam. do tego szorowarkę też karchera i z takiego zestawu jestem zadowolony.
chemia jakiej używam, to kenotek. |
_________________ http://www.seicento.pl/vi...der=asc&start=0
 |
|
|
|
 |
Majk-l

|
Wysłany: 23-07-2014, 19:57
|
|
mi szorowarka sebo duo w dobrej cenie przeszła koło nosa... Na razie szczota manualna
puzzi nie polecisz na sucho... kolega tez lata z puzonem po ludziach i targa drugi odkurzacz ze sobą daj do tego inne narzędzia, wszystkie chemie i leć na 5 pietro
Testowałem dzisiaj tenzi do silników Miazga |
|
 |
hołek
Nałogowiec

|
Wysłany: 23-07-2014, 21:42
Bolid: samochód krzak |
|
|
ja nie robie w sumie po domach, więc nie musze się targać ze sprzętem.
mam stały punkt przyjęć w pralni chemicznej w moim miasteczku. nie ma specjalnie ruchu, ale jak to mówię- na paliwo zawsze jest pare groszy, dobry dodatek do stałej pracy
faktycznie na sucho nie da rady, ale ja nie lubię na sucho
szczotkowałem ręcznie przez ponad dwa lata, łapy w dupe dostały od chemii, dodatkowo mega ciężko mocno zabrudzone dywany dobrze zrobić. szorowarka- w ciul mniej środków idzie, nie męczysz się i na stojąco nie na kolanach
teraz mam plan zaprojektować i skonstruować małą trzepaczkę mechaniczną do dywanów, bo ręcznie też już mnie szlak trafia, a i tak się nigdy dobrze nie wytrzepie. mam parę pomysłów, zobaczymy co z tego wyjdzie
Majk-l,
może by założyć temat stricte o praniu (albo wprosić się w ten tamacik, jak właściciel pozwoli), powymieniać się doświadczeniami, pokazać sprzęt i pracownie
co Ty na to? |
_________________ http://www.seicento.pl/vi...der=asc&start=0
 |
|
|
|
 |
Majk-l

|
Wysłany: 24-07-2014, 03:51
|
|
zostaniemy w temacie własciciela, mysle ze sie nie obrazi
ja z tego wzgledu ze mam teraz dobry lokal odmawiam pranie dywanów u klientów i mowie ze wole dostac dywan do siebie to go wypiore podwojna ekstrakcja, albo na mokro + trzepanie. Nie brzecze im po domu, nie wkurwiaja sie ze dlugo, nie ma ryzyka ze zniszcze parkiet, panele czy zdejme impregnat z marmurów. Efekt jet taki ze poszła fama po olokicy i opedzic sie nie moge bo jest tanio, solidnie i terminy dobre
Najlepsza opcja to firmy transpotrowe gdzie jedziesz im ciezarówki w siedzibach (czekam na dwie rekomendacje )
na trzepaczke masz patent w uj kupujesz areator czy wertykulator, wymieniasz wałek na rurke z paskami ze skory i pedzisz z tym po dywanie na jakiejs siatce. Tak samo robisz tanią szorowarkę na mokro
Dziś miałem klienta z dywanami ktory 40 lat temu robił flok na odziezy. Troche mi poopowiadał, ja mu pokazałem jak teraz wyglada elektrostat, co za kleje sie uzywa, pokazalem mu filozofie stolu wibracyjnego, wymienilismy sie nazwiskami itd...
Pierwsza osoba ktorej nie musiałem tlumaczyc CO TO JEST FLOK ot, tylko taka ciekawostka, ale mi sie zrobiło miło |
|
 |
ernest58
Nałogowiec
|
Wysłany: 26-07-2014, 23:19
|
|
hołek napisał/a: | może by założyć temat stricte o praniu (albo wprosić się w ten tamacik, jak właściciel pozwoli), powymieniać się doświadczeniami, pokazać sprzęt i pracownie
co Ty na to? |
Majl-l napisał/a: | zostaniemy w temacie własciciela, mysle ze sie nie obrazi |
Ależ proszę bardzo panowie (i panie), gość w dom - Bóg w dom
A jako że założyłem temat, pytałem co i jak, to teraz powiem jak mi poszło. Otóż szorowałem jednak gąbką - na mokro (woda ze zwykłym mydłem w kostce) i efekt jest też całkiem do rzeczy. Fakt namachałem się, ale sufit - nówka. |
|
|
|
 |
|