FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
złapać wandal
Autor Wiadomość
pablo_b 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 19-12-2014, 02:16   złapać wandal
   Bolid: Pikaczento 9oo

witam
od jakiegoś czasu ktos usilnie "postarza" moje pikaczento ,a mianowicie rysuje mi szyby , przednią juz mam do wymiany bo przy okazji sie "pękła" :evil: ale nie ma sensu wymieniać skoro ktos dalej buszuje ,bardzo upatrzył sobie deszczowe dni
i tutaj moja prośba o jakąś radę jak złapać sku.....na :znudzony: ,
zakupiłem sobie juz mini kamerę z detekcja ruchu i umieściłem ja w środku samochodu, radzi sobie nie najgorzej ,mam tylko jest problem w deszczowe dni i oczywiście z szromem na szybach ;/
dodatkowo zastanawiałem sie nad oświetleniem szyby zeby kamera sobie lepiej radziła ,dioda led podczerwieni :idea: ,tylko zastanawiam sie jak to zrobić zeby nie rozładować akumulatora chciałem je podłączyć do jakiejś czujki ,myślałem nad mikrofalowa z alarmów aut cabrio :?: ,ale zbytnio nie wiem czy to da sie zrobić
tak wiec proszę jakis ekspertów o radę
z gory dziekuje za pododpowiedzi :-)

barkor 
spamer team

Wysłany: 19-12-2014, 02:34   
   Bolid: Seicento 900-->1.4 16V 6speed

I co nagrało się coś jak ktoś podchodzi i rysuje Tobie szyby? Nawet w deszczowy dzień byłoby widać na najgorszej nawet kamerce jak ktoś coś rysuje po szybie chociaż nie byłoby widać co to za jegomość. A może sam sobie rysujesz tą przednią szybę skrobiąc "szrom" z rana? :))

pablo_b 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 19-12-2014, 03:53   

nie jestem debilem zeby sobie samemu rysować szyby i pisać posty na forum
,nie mam tez auta od dzisiaj zeby uwierzyć w to ze rysy powstają bez mrozu i jakiegoś mojego działania

na szybie mam różne wzorki brakuje tylko zeby ktos narysował usmieszek ,rysy sa dość glebokie i nie mogły powstać w naturalny sposób ,poza tym szyb w zimie nie skrobie tylko uzywana odmrazacza

kamerę mam od 3 dni tak wiec jeszcze nie udalo mi sie nikogo uszczelic ,poza tym tak jak pisałem ,chce doświetlic przednią szybę ,bo w ciemności detekcja ruchu działa gorzej ,sprawdziłem wieczorem kręcąc sie koło samochodu ,a nie mam czasu nagrywać w sposób ciągły i godzinami to przeglądać

uwierz mi "byle jaka kamera " wogóle nie radzi sobie w ciemności ,a nawet ciężko o normalny obraz pod latarnią ,testowalem kilka od kolegów tak wiec wiem co pisze

guru_p 
Bywalec

Wysłany: 19-12-2014, 07:04   
   Bolid: brak

kolego nie zgodzę się z Tobą. chyba że kupiłeś najgorszy badziew
od czasu kiedy ktoś wbił mi hakiem kierunek do zderzaka (w innym aucie) i musiałem wydać kupę kasy na zderzak, mocowanie, nowe kierunkowskazy kupiłem sobie kamerkę PRESTIGIO (badziew bo tani chociaż niekoniecznie badziew), zawsze zostawiałem ją w trybie czuwania. w piękne dni (i noce) jak coś przeszło w odległości do 5m od auta to nagrywało mi wszystko i widoczność była dobra bez żadnego doświetlania (w nocy). jak pogoda była fatalna to wtedy w nocy przy zerowym oświetleniu odległość "łapania" kamery skracała się do ok 1,5-2m a w miarę wyraźnie było widać obiekty w odległości do 1m od samochodu. Jak wrócę do domu to mogę poszukać jakichś nagrań bo gdzieś na kompie jakieś mam

barkor 
spamer team

Wysłany: 19-12-2014, 09:42   
   Bolid: Seicento 900-->1.4 16V 6speed

pablo_b, nie no spoko, po prostu mi się kiedyś przydarzyło, że jak brat skrobał szyby u siebie to całe je porysował, skrobaczka leżała na podłodze i była uwalona piaskiem czy czymś podobnym i to spowodowało porysowanie szyby, oczywiście nie takie głębokie, ale jednak ryski widać od wewnątrz, stąd moje przypuszczenie :wink: Jeśli szyby będziesz miał oszronione to i tak nie będzie nic przez nie widać, najlepiej byłoby zatem przyczaić kamerę gdzieś z zewnątrz (tylko problem gdzie?). Są kamery z podczerwienią, nawet dosyć tanie.

pablo_b 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 19-12-2014, 14:00   

guru_p, z chęcią zobaczę jak się sprawdza twoja kamera w nocy :smile:
,moje kamera niestety jest bez podczerwieni ,za to bardzo kompaktowa (wielkości pudelka zapałek) i to było główne kryterium podczas zakupu :cool: i możliwość dobrego ukrycia nawet na zewnątrz ,dlatego tez nie bawiłem się zakup wideo rejestrów

rozumie ze swoja kamerę podłączyłeś do akumulatora samochodu ,jak z pozostawianiem na weekend ,nie rozładowywała aku :?: i jak wygląda sprawa diod podczerwieni ,świeca się cały czas w kamerze ??

stad tez moje pytanie o czujki mikrofalowe ,które to uruchamiały by diody podczerwieni przy zbliżeniu się do auta ,trochę ciężko u mnie o dobrze oświetlone miejsce parkingowe ;/ ,same lampy z lat 60 co ledwo dają półmrok :znudzony:

,tylko tak jak pisze barkor, będzie problem podczas śniegu i sromu ,dlatego tez myślę gdzie by ja schować na zewnątrz , w jakim elemencie kolo tylnej klapy

cale te "upiększanie" nie dzieje się codziennie i właśnie podczas trudnych warunków pogodowych ;/

guru_p 
Bywalec

Wysłany: 19-12-2014, 14:36   

gdzieś mam filmiki to Ci podeślę (mam nadzieję że ich nie usunąłem)
nie miałem okazji zostawiać na weekend ale jak zostawiłem włączoną kamerę (wtyk do gniazda zapalniczki) i dodatkowo zapomniałem wyłączyć radio (wyświetlacz 7" grało przez ok 9 godzin) to nic z aku się nie działo (jest w sumie prawie nowy bo ma dopiero 6 lat ;) )
w mojej kamerze jest tak... póki jadę i jest ruch to nagrywa, nie ma ruchu ok minutę to przechodzi w tryb czuwania (symboliczny pobór prądu), wykryje ruch to się załącza i zaczyna nagrywanie. nie mam pojęcia czy diody świecą cały czas czy tylko jak jest jakiś ruch. nie znam się na tym a w instrukcji nie zauważyłem by coś pisało kiedy świecą diody a kiedy nie (zauważyłem podczas jazdy że jak się ściemnia to diody same się załączają bo na wyświetlaczu załącza się kontrolka)

myślę że jak bym zostawił samą kamerkę na cały weekend to by aku nie rozładowała skoro radio 7" przez 9h + kamera nie rozładowały a kamerka pobiera jakies 20x mniej prądu niż samo radio

freestylo 
Nałogowiec

Wysłany: 20-12-2014, 12:55   
   Bolid: 1.1 MPI

guru_p napisał/a:
jest w sumie prawie nowy bo ma dopiero 6 lat

u mnie po 2 latach po teście przez urządzenie firmy ARGUS wykazało wkrótce wymienić.. żywotność 31%...

guru_p 
Bywalec

Wysłany: 20-12-2014, 13:05   

hehe... akumulator akumulatorowi nie równy...
wybacz ale filmiki będą za jakiś czas bo mój sej wczoraj miał przygodę drogową i chwilowo nie mam czasu szukać tych filmików

pablo_b 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 20-12-2014, 13:07   

spoko rozumie ,ja tez przed świętami mam ręce pełne roboty

guru_p 
Bywalec

Wysłany: 20-12-2014, 13:10   

ja rozwaliłem wczoraj seja
ale w wolnej chwili filmików poszukam

Odpowiedz do tematu