Montaż silnika |
Autor |
Wiadomość |
miXol2607
Nałogowiec

Pomógł: 2 razy Dołączył: 10 Wrz 2014 Posty: 129 Skąd: Łęczyca
|
Wysłany: 14-03-2015, 01:37 Montaż silnika
Bolid: Seicento 1.1 MPI |
|
|
Nie mogę znaleźć nigdzie ( nie wiem źle szukam albo co...) jak zamontować silnik w seju 1.1 bez demontażu skrzyni biegów czy jest to możliwe czy koniecznie muszę odkręcać skrzynię proszę o szybką odpowiedź. |
|
|
|
 |
barkor
spamer team

Pomógł: 90 razy Wiek: 37 Dołączył: 31 Maj 2007 Posty: 1046 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: 14-03-2015, 02:08
Bolid: Seicento 900-->1.4 16V 6speed |
|
|
Wydaje mi się, że jest to możliwe. Ja wymieniałem sprzęgło i koło zamachowe bez wyciągania skrzyni biegów, więc wyjęcie silnika też powinno być możliwe. Tylko skrzynię biegów trzeba odchylić maksymalnie w prawo patrząc od przodu, a żeby tego dokonać trzeba odkręcić dolne śruby mocujące amortyzator lewy (żeby wychylić zwrotnicę) i najlepiej odkręcić prawą półoś od piasty i ją wysunąć (choć chyba da się obejść bez tego). Ale nie wiem czy nie wygodniej byłoby jednak wymontować skrzynię a później zamontować już złożony silnik wraz ze skrzynią. |
_________________ Nalepiamy.pl - Naklejki na samochód
śmieszne/tuningowe/fiat/abarth/hobby/sport
Również na zamówienie. Sprawdź!
 |
|
|
|
 |
MichałFIAT
Nałogowiec
Pomógł: 7 razy Dołączył: 13 Lut 2015 Posty: 165 Skąd: mazowsze
|
Wysłany: 14-03-2015, 11:07
Bolid: seicento 1,1 2002r i 2003r |
|
|
Na pewno wygodniej wymontować całość , ja odkręcałem od zwrotnicy z lewej strony amortyzator ,odchyliłem zwrotnicę i wyszła półoś, prawa wyszła z skrzynki jak odkręciłem skrzynkę... |
|
|
|
 |
Uncrossed
Nałogowiec

Pomógł: 49 razy Dołączył: 21 Mar 2012 Posty: 788 Skąd: Włocławek
|
Wysłany: 15-03-2015, 10:05
Bolid: Seicento 1.4 16V |
|
|
o wiele łatwiej wyjmuje się cały zespół napędowy.
Ale silnik da się wyjąć i włożyć nie ruszając skrzyni tylko jest to bardzo uciążliwe ze względu na brak miejsca przy podłużnicy po stronie rozrządu bo żeby tego dokonać trzeba wsunąć silnik na wałek sprzęgłowy w skrzyni i szpilke mocującą.
Prościej odkręcić te kilka śrub od skrzyni i zrobić to na zewnątrz potem zamontować cały zespół w komorze. |
_________________ Seicento 1.4 16V
Mój białas:) |
|
|
|
 |
|