|
FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl
|
Szyby Elektryczne, brak kostek. |
Autor |
Wiadomość |
kondziaaa12
nówka sztuka ;)

Pomógł: 1 raz Wiek: 28 Dołączył: 04 Wrz 2010 Posty: 31 Skąd: Tarnów
|
Wysłany: 16-09-2015, 19:06 Szyby Elektryczne, brak kostek.
Bolid: Seicento Young 900 |
|
|
Witam, chciałbym założyć u siebie w seju szyby elektryczne, wynalazłem na alledrogo zestaw, 2 podnośniki, 2 przełączniki i jakieś 2 kable, pewnie idące do siłowników, więc myśle że kompletny zestaw, tylko problem w tym że moje seicento (young, 900ccm 39HP 99r) nie posiada kostek do podłączenia, bo po wyciągnięciu zaślepek koło radia nie ma żadnych kostek, dodatkowego bezpiecznika koło aku też nie ma, ma ktoś pomysł jak to podłączyć, najlepiej z jak najmniejszą ingerencją w oryginalną instalację, i tak żeby to w 100% działało i było podłączone zgodnie z zasadami? :d dodam ze całkiem ciemny w tych sprawach nie jestem, i jako tako z podłączeniem sobie poradzę, tylko potrzebuje pomysłu, rozwiązania, żeby to wszystko miało ręce i nogi
z przełącznika wychodzą 4 kable, z silniczka 2, co z czym trzeba złączyć, na które kable podać prąd (bezpośrednio z aku, czy pod stacyjkę) wiem ze muszę puścić kabel z bezpiecznikiem od aku do skrzynki z bezpiecznikami i podpiąć pod przekaźnik E, i rozumiem że po włączeniu zapłonu przekaźnik poda mi prąd na jakiś kabel, który pewnie będe sobie musiał wyprowadzić, (czy pod gniazdo E podpięta jest już stacyjka?) dodaje prymitywny obrazek, jeśli ktoś ogarnia, to niech dorysuje na nim co gdzie spiąć, gdzie puścić prąd itp, byłbym wdzięczny
wiem ze temat był już poruszany ale tam była gotowa fabryczna instalacja pod szyby, prawie że plug&play.
znalazłem to, myślicie że ta instalacja z aukcji ułatwiła by mi robotę? podobno kompletna, wystarczyło by ogarnąć który kabel do czego i upchać pod dechę
http://olx.pl/oferta/elek...html#eed05c1854 |
Ostatnio zmieniony przez kondziaaa12 16-09-2015, 19:54, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
roach
spamer team

Pomógł: 14 razy Wiek: 38 Dołączył: 07 Lip 2009 Posty: 1460 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 16-09-2015, 19:37
Bolid: Seicento |
|
|
zaglądałeś tu ?
najlepiej kupić fabrykę i zakładasz w godzinę.....montaż+ przeciągasz kable ( Kostki ) + prąd i już się cieszysz elektryka szyb jedyna ingerencja w elektrykę fabryczna to właśnie prąd |
|
 |
kondziaaa12
nówka sztuka ;)

|
Wysłany: 16-09-2015, 20:00
|
|
zaglądałem tylko że tam gościu ma instalację przystosowaną pod el szyby, a u mnie nie ma kostek itp, i trzeba rzeźbić
co masz na myśli pisząc fabrykę? planuje kupić zestaw od seja, przełączniki i siłowniki, tylko no problem z kablami :v
dodam jeszcze że w gnieździe na przekaźnik E nie ma żadnych kabli od spodu |
|
|
|
 |
roach
spamer team

Pomógł: 14 razy Wiek: 38 Dołączył: 07 Lip 2009 Posty: 1460 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 16-09-2015, 20:08
Bolid: Seicento |
|
|
jak kupisz kompletna instalacje ele.pod szyby to tam już masz wszystko.....tylko prąd Ci do życia trzeba .....ja tez nie miałem kostek...ale kostki sa właśnie w kompletnej wiązce do ele.szyb szukaj takich właśnie rzeczy....wiązkę podpinasz w drzwiach...i ciągniesz ja przez słupek do środka az do radia do przycisków i tyle..
robiłem to dawno ale wiem ze dożo modzenia nie było
ps nic nie modziłem przy skrzynce.... |
|
 |
maxonis
Nałogowiec

Pomógł: 16 razy Wiek: 33 Dołączył: 19 Wrz 2010 Posty: 108 Skąd: Rydułtowy
|
Wysłany: 17-09-2015, 00:13
Bolid: Fiat Seicento |
|
|
Siemanko, może te materiały ci jakoś pomogą ja ich używałem i wszystko od 0 robiłem tak jak jest oryginał troszkę poświęcić czasu trzeba
Powodzenia |
|
 |
kondziaaa12
nówka sztuka ;)

|
Wysłany: 17-09-2015, 11:57
|
|
ok, czyli według schematów kolegi,od przełącznika do silniczka idą 2 kable i do tego dochodzą 2 zasilające, czyli to podłączyć to żaden problem, tylko przeciągnąć kable przez drzwi i pod przełączniki podpiąć, i te 2 kable pozostające z przełącznika podpiąć pod zasilanie, tylko przydałby się ten przekaźnik, bo przełączniki mają podświetlenie i znając życie załatwią aku (tak jak z radiem :v musiałem przełącznik osobny dać, bo po 1 dniu stania aku rozładowane, alternatywa dla przekaźnika, ale przynajmniej mogę radia bez zapłonu słuchać )
czyli jedynym problemem zostaje podpięcie przekaźnika pod stacyjkę |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
|